Το Κίεβο προσπαθεί να επιτύχει την προμήθεια φυσικού αερίου σε προσιτή τιμή, μετά την κατάργηση των εκπτώσεων που προσέφερε η Μόσχα στο Κίεβο.
 
Η κατάργηση των εκπτώσεων είχε ως αποτέλεσμα η τιμή της ενέργειας σχεδόν να διπλασιαστεί μέσα σε τρεις ημέρες, επισημαίνουν αναλυτές.
 
Οι σχέσεις Ρωσίας – Ουκρανίας βρίσκονται «στο κόκκινο» μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
 
Η διένεξη έχει μετατραπεί σε μία από τις σοβαρές κρίσεις στις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και στη Δύση μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
 
Η Ουκρανία καλύπτει το 50% των αναγκών της σε αέριο από τη Ρωσία και αποτελεί επίσης χώρα από την οποία διέρχονται οι αγωγοί που μεταφέρουν τις ποσότητες του ρωσικού φυσικού αερίου που αγοράζουν κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Σύντομα αναμένεται να λάβει χρήματα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βάσει νέας δανειακής συμφωνίας, αλλά βαρύνεται από μεγάλα χρέη και η οικονομία της βρίσκεται σε χαοτική κατάσταση.
 
 

Αντιστροφή της ροής
 

«Διεξάγουμε κατεπείγουσες συνομιλίες με τους ευρωπαίους εταίρους. Ένας τρόπος να επιλυθεί το πρόβλημα είναι να αντιστραφεί η ροή των αγωγών από τις χώρες της Ε.Ε.» είπε ο Γιατσενιούκ στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι οι χώρες που θα μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο είναι η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Πολωνία.
 
«Σε τεχνικό επίπεδο η ιδέα της αντιστροφής της ροής δεν εγείρει προβλήματα κι ελπίζουμε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα λάβουν τη σωστή απόφαση. Αν (η απόφασή τους) είναι να αντιστραφεί (η ροή του αερίου), αυτό σημαίνει ότι η τιμή του αερίου θα είναι κατά 150 δολάρια χαμηλότερη από αυτή του ρωσικού αερίου» πρόσθεσε ο ίδιος.
 
Η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές πως θεωρεί την αντιστροφή της κατεύθυνσης της ροής των αγωγών παράνομη.
 
Η Μόσχα αύξησε την τιμή του φυσικού αερίου που προσφέρει στην Ουκρανία στα 485 δολάρια ανά 1000 κυβικά μέτρα, κάτι που σημαίνει ότι το Κίεβο καλείται να καταβάλει πλέον την ίδια τιμή με άλλους πελάτες της Gazprom στην κεντρική Ευρώπη.
 
Ο Γιατσενιούκ χαρακτήρισε τις αυξήσεις «απαράδεκτες», ενώ προειδοποίησε ότι αναμένει επίσης η Ρωσία να μειώσει τις ποσότητες του αερίου που προμηθεύει στη χώρα του για να κλιμακώσει την πίεση την οποία ασκεί στο Κίεβο.