Η χώρα θα μπορεί να χρηματοδοτείται μόνη της τακτικά μέσω των αγορών, και δεν θα χρειαστεί κούρεμα χρέους εάν η Αθήνα συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις, δήλωσε σε συνέντευξή του την Τετάρτη ο Κλάους Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ESM. Παράλληλα, ο Γερμανός υπογραμμίζει πως στην περίπτωση που τελικά υπάρξει ελάφρυνση για το χρέος, αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται «από μία συμπληρωματική εποπτεία, ενός είδους πιο σφικτή εποπτεία».
 
Όπως αναφέρει, σύμφωνα με την αναμετάδοση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, «οι χώρες της ευρωζώνης έχουν υποσχεθεί να συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας, εάν αυτό είναι απαραίτητο και η χώρα παραμείνει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν αναφερθεί στην πιθανότητα να εξετάσουν περαιτέρω ελάφρυνση χρέους στο τέλος μίας επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει επιπλέον επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF ή μεταφορά των κερδών από την αγορά ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από την κεντρική τράπεζα. Σίγουρα δεν θα χρειαστεί πρόσθετο κούρεμα».
 
Παράλληλα, ο επικεφαλής του ESM επιβεβαιώνει τα σενάρια περί περαιτέρω ενεργοποίησης του Μηχανισμόυ στο άμεσο μέλλον, υπογραμμίζοντας πως ο ESM θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στην αναδιάρθρωση χρεών στο μέλλον, κάτι που αναμένεται να υποστηρίξει και στην ομιλία που θα εκφωνίσει στο οικονομικό συμβούλιο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Αγκέλα Μέρκελ.
 
«Αυτός (ο ρόλος) θα έχει στόχο τη δημιουργία ενός αξιόπιστου πλαισίου για τις διαπραγματεύσεις αναδιάρθρωσης χρέους με τους ιδιώτες πιστωτές», δηλώνει ο Ρέγκλινγκ. Ο ESM, που έχει εμπειρία στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και είναι πολύ δραστήριος στην αγορά, θα μπορούσε να διαδραματίσει τον ρόλο ενός «ουδέτερου μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις», προσθέτει ο Ρέγκλινγκ.
 
Ο ίδιος σημειώνει ότι είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση στη λέξη διαπραγματεύσεις «διότι είμαι επιφυλακτικός για την πρόταση των αυτόματων επιμηκύνσεων της ωρίμανσης».
 
Η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι εάν μια χώρα ζητήσει στο μέλλον διάσωση, επειδή έχασε την πρόσβασή της στην αγορά, το χρέος της θα πρέπει αυτομάτως να αναδιαρθρώνεται, σημειώνει το πρακτορείο Reuters. Ωστόσο, άλλες χώρες, όπως η υπερχρεωμένη Ιταλία, αντιτίθενται σθεναρά στην ιδέα αυτή, λέγοντας ότι η θέσπιση ενός τέτοιου κανόνα θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό στην αγορά και σοβαρά προβλήματα για αυτές τώρα.
 
Ο Κλ. Ρέγκλινγκ δηλώνει, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του, ότι φοβάται πως η προοπτική μιας αυτόματης επιμήκυνσης ωριμάνσεων θα μπορούσε να επιταχύνει μια κρίση, η οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί σε διαφορετική περίπτωση.
 

Παραμένει η διάσταση απόψεων ΔΝΤ και Ευρωπαίων

 
Σημειώνεται, πως την ώρα που οι συζητήσεις για την τέταρτη αξιολόγηση και το πλαίσιο εποπτείας για την επόμενη ημέρα της ημερολογιακής ολοκλήρωσης του τρίτου μνημονίου έχουν ανάψει, η επάνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη δημόσια σφαίρα αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα κάνει εκ νέου εμφανή τη διάσταση απόψεων με την Κομισιόν για το τι μέλλει γενέσθαι.
 
Την Τρίτη, ο Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν, Πιέρ Μοσκοβισί, επέλεξε να απευθύνει ένα αιχμηρό μήνυμα προς το ΔΝΤ, υποστηρίζοντας πως η κατάσταση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί σημαντικά, την ώρα που πληθαίνουν οι αναφορές για την ανάγκη ενεργοποίησης των μέτρων της περικοπής συντάξεων και αφορολόγητου από το 2019, τη στιγμή που η στάση των Ευρωπαίων για τη ρύθμιση του χρέους μοιάζει να παραμένει αμφίβολη.
 
Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος κάλεσε το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, στη βάση «μιας λογικής προσέγγισης», υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο θα είναι καλύτερο τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ευρωζώνη και το ίδιο το Ταμείο.
 
«Θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας σε αυτό. Το πνεύμα συνεργασίας είναι πολύ πιο εποικοδομητικό από όλες τις πλευρές και για αυτό είμαι βέβαιος ότι θα επιτευχθεί», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.
 
Από την μεριά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέλεξε να απαντήσει σε χαμηλούς τόνους στις παραπάνω αναφορές, υπογραμμίζοντας πως αναμένει τις συζητήσεις για το χρέος «όπως έχει συμφωνηθεί». Σημειώνεται ωστόσο πως υπογραμμίζει την ανάγκη ικανοποίησης των δύο προϋποθέσεων για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, της ρύθμισης του χρέους και το μεταμνημονιακό πλαίσιο.
 
«Το ΔΝΤ παραμένει προσηλωμένο στην εφαρμογή των πολιτικών του προγράμματος και στην διευθέτηση του ελληνικού χρέους» ανέφερε εκπρόσωπος του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, το ΔΝΤ αναμένει πως «οι συζητήσεις για τις δημοσιονομικές προοπτικές και τις πολιτικές για το 2019 θα αρχίσουν με την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους τους επόμενους μήνες, όπως έχει συμφωνηθεί» αναφέρει ανακοίνωση του ΔΝΤ.
 
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου έκανε αυτή την τοποθέτηση έγινε όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα που θέλουν το Ταμείο να δυναμιτίζει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, αξιώνοντας τόσο την μείωση του αφορολόγητου από το 2019, όσο και την ταυτόχρονη περικοπή των συντάξεων και το πάγωμα των αντιμέτρων.
 
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ πρόσθεσε πως «οι δύο προϋποθέσεις αυτές περί μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης χρέους αποτελούν πάγια θέση του Ταμείου εδώ και καιρό και μόνο με την εκπλήρωση τους θα καταστεί δυνατή η ενεργοποίηση του προγράμματος». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ΔΝΤ αναμένει πως «οι συζητήσεις για τις δημοσιονομικές προοπτικές και τις πολιτικές για το 2019 θα αρχίσουν με την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους τους επόμενους μήνες, όπως έχει συμφωνηθεί».