του Θάνου Καμήλαλη
Με όσα βγαίνουν στην επιφάνεια για την υπόθεση του Περάματος, γίνεται σαφές ότι η κατάσταση στο εσωτερικό του μηχανισμού που ονομάζεται «Ελληνική Αστυνομία» έχει ξεφύγει, υπό κυβερνητική κάλυψη. Aυτό δεν συνέβη ούτε σε μία μέρα, ούτε τυχαία.
Στο Πέραμα, λοιπόν, οι πρώτες διαρροές έκαναν λόγο για «συμπλοκή» ή και «ανταλλαγή πυροβολισμών». Μετά τα πρώτα βίντεο και μάλλον το γεγονός ότι υπήρχαν πολλοί μάρτυρες κοντά στο σημείο, η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ έκανε λόγο για έναν νεκρό και 8 τραυματίες, οι 7 εκ των οποίων αστυνομικοί. Έμμεσα, η ΕΛ.ΑΣ παραδέχθηκε ότι οι δράστες ήταν άοπλοι. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, που αναπαράχθηκε άκριτα μολονότι σε καμία υπόθεση που απασχολεί την κοινή γνώμη η ΕΛ.ΑΣ δεν έχει πει την αλήθεια, οι 7 αστυνομικοί τραυματίστηκαν γιατί το αμάξι που καταδίωκαν «έκανε όπισθεν» και έπεσε πάνω στις μηχανές. Λίγες ώρες αργότερα όμως, κυκλοφόρησε το βίντεο όπου ακούγεται ξεκάθαρα αστυνομικός να ενημερώνει την υπηρεσία του πολλές φορές πως «δεν υπάρχουν τραυματίες συνάδερφοι». Και μάλιστα, αμέσως μετά, δημοσιεύματα επικαλούμενα πηγές της Αστυνομίας, αναφέρουν ότι στο σημείο βρέθηκαν 38 κάλυκες κι επίσης, η ομάδα των αστυνομικών που άνοιξε πυρ, παράκουσε τις εντολές του Κέντρου Άμεσης Δράσης, να μη συνεχίσει την καταδίωξη. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που δεν έχουν απαντηθεί και επίσης, φαίνεται ότι μία πλευρά της ΕΛ.ΑΣ άρχισε να «μιλάει» από πολύ νωρίς και να δίνει πληροφορίες που εκθέτουν τους 7 αστυνομικούς.
Κάπου μέσα σε όλα αυτά πετάχτηκε και ο Υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης να μοιράσει μπράβο στους αστυνομικούς, οι οποίοι εκείνη την ώρα οδηγούνταν στον εισαγγελέα. Θα μπορούσε να βγει και ο Μητσοτάκης σε διάγγελμα να τα πει.
Το θύμα είναι ένας νεαρός Ρομά, γεγονός που, όπως αναμενόταν, χρησιμοποιείται ήδη από τους διψασμένους για αίμα υπερασπιστές των αστυνομικών. Εδώ όμως υπάρχουν δύο σενάρια, εξίσου εφιαλτικά. Είτε οι αστυνομικοί γνώριζαν την καταγωγή του υπόπτου, επομένως θα πρέπει να τεθεί υπό έρευνα και ρατσιστικό κίνητρο, είτε δεν το γνώριζαν, επομένως θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε 20χρονος κλέβει ένα αυτοκίνητο (αν το έκλεψε) και δεν σταματάει σε έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ.
Για να καταλάβουμε το μέγεθος της επικίνδυνης σήψης, νομίζω ότι αρκεί ένα ερώτημα που μοιάζει λεπτομέρεια: Αν όντως οι αστυνομικοί έχουν παρακούσει εντολές και αφού έχουν ξεκάθαρα ενημερώσει το Κέντρο πως δεν υπάρχουν τραυματίες ανάμεσά τους, πώς καταλήγει η επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας να λέει ψέματα; Γιατί ο «πειθαρχικός έλεγχος» διατάσσεται αργά το βράδυ του Σαββάτου και μετά τον σάλο από τον Υπουργό, Τάκη Θεοδωρικάκο; Θα πρέπει να υποθέσουμε ότι αν δεν υπήρχαν οι αντιδράσεις και η δημοσιότητα, δεν θα είχε διαταχθεί ούτε μία ΕΔΕ.
Δηλαδή, έχουμε αστυνομικούς που κάνουν ό,τι γουστάρουν, έναν εσωτερικό μηχανισμό και μία πολιτική ηγεσία που τους καλύπτει, σε ένα Σώμα που «ελέγχεται», εκτός συγκλονιστικών περιπτώσεων, από τον εαυτό του. Αρνούμενο, όπως αποδείχθηκε ακόμα και στην Επιτροπή που σύστησε ο Χρυσοχοϊδης, να συνεργαστεί με τον Συνήγορο του Πολίτη. Στον ξυλοδαρμό της οικογένειας Ινδαρέ στην ταράτσα του σπιτιού της, η κάλυψη ήρθε ακόμα από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσα στη Βουλή. Στην υπόθεση του Βασίλη Μάγγου, η πλευρά της οικογένειας δεν γνωρίζει καν τι έχει απογίνει με την ΕΔΕ. Και στην οικογένεια Μάγγου, όπως και στην υπόθεση του βασανισμού του Άρη Παπαζαχαρουδάκη, η ΕΛ.ΑΣ δεν έδωσε στοιχεία για να κατατεθεί μήνυση κατά συγκεκριμένων προσώπων.
Έχουμε επίσης έναν μηχανισμό που όπως αποδεικνύεται, ξανά, τις τελευταίες εβδομάδες, δημιουργεί σαθρά κατηγορητήρια. Ο Λάμπρος Γούλας που κατήγγειλε τον βασανισμό του, αθωώθηκε ομόφωνα, ο «Ινδιάνος» πέρασε 7 μήνες στη φυλακή ενώ είχε αδιάσειστα στοιχεία υπέρ του και στη δίκη του Ρουβίκωνα η «ουσιώδης» μάρτυρας κατέθεσε πως οι αστυνομικοί της είπαν «να τους βοηθήσει για να τη βοηθήσουν» με τη δική της υπόθεση για ναρκωτικά.
Μέσα σε όλον αυτό τον οχετό, ήταν δυστυχώς αναμενόμενο ότι κάποια στιγμή θα έχουμε και μία υπόθεση ανθρωποκτονίας όπως στο Πέραμα. Μία υπόθεση δηλαδή όπου τα λυμένα χέρια των αστυνομικών θα οδηγήσουν σε νεκρό, σε μία κραυγαλέα περίπτωση όπου όλα τα επιχειρήματα περί «άμυνας» έχουν καταρριφθεί από την πρώτη μέρα. Έχουν καταρριφθεί βέβαια, για όποιον/α θέλει να δει τα διαθέσιμα στοιχεία και να μη συμμετέχει στην κραιπάλη επικρότησης του φονικού που στήνει η φασίζουσα Ακροδεξιά.
Όπως σχολίασε ο Κωνσταντίνος, το «έτσι είμαστε και σε όποιον αρέσει», κατά το «αυτή είναι η πρακτική, σε όποιον αρέσει» που είχε πει ένας συνδικαλιστής – τηλεσχολιαστής της ΕΛ.ΑΣ στην υπόθεση Ζακ, είναι μία τίμια και ειλικρινής πρακτική. Από αυτήν πρέπει να ξεκινήσουμε. Επειδή λοιπόν εμάς δεν μας αρέσει, θα πρέπει να ζητήσουμε, μαζί με τη Δικαιοσύνη στις δεκάδες περιπτώσεις που ένστολοι χούλιγκαν δρουν ασύδοτοι, την κάθαρση αυτού του μορφώματος που βρίσκεται στην καρδιά της Πολιτείας. Αυτός ο μηχανισμός θέλει απλά γκρέμισμα και χτίσιμο από την αρχή, με διαφορετικά «υλικά», μεγάλες περικοπές στα χρήματα που ξοδεύουμε, κανόνες λογοδοσίας και αλλαγή προσανατολισμού.
Κάθαρση, σημαίνει για παράδειγμα έλεγχο και απόταξη από την ΕΛ.ΑΣ όσων αστυνομικών βρεθεί να συνδέονται με φασιστικές οργανώσεις, κάτι που συμβαίνει στη Γερμανία. Σημαίνει διάλυση διαβόητων ομάδων όπως η «Δράση», που από την επανασύσταση της από τον Χρυσοχοϊδη έχει να επιδείξει σωρεία υποθέσεων βίας και αυθαιρεσίας, όπως το πογκρόμ εκδίκησης στους δρόμους της Νέας Σμύρνης. Σημαίνει έναν συγκεκριμένο, ανεξάρτητο μηχανισμό στον οποίον θα λογοδοτεί η ΕΛ.ΑΣ, με κυρώσεις όταν δεν ανταποκρίνεται. Σημαίνει, μία που θέλουν να μοιάσουμε στις ΗΠΑ με τους αστυνομικούς να πυροβολούν για πλημμελήματα, ενσωμάτωση του αιτήματος «Defund the Police», για το οποίο έχει γράψει ο Γιάννης Ορέστης Παπαδημητρίου στο «Κοσμοδρόμιο».
Φυσικά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομίζει ότι τα περιπολικά, ο εξοπλισμός της ΕΛ.ΑΣ και οι αστυνομικοί έρχονται σε τιμές playmobil και τα αγοράζει χωρίς να λογαριάζει κόστη. Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο όμως σχετικά με τη χρηματοδότηση της αστυνομίας, είναι πως στις ΗΠΑ, τα στοιχεία σε εθνικό επίπεδο για τα τελευταία 60 χρόνια δείχνουν πώς η αυξημένη χρηματοδότηση δεν συνδέεται με τη μείωση της εγκληματικότητας. Επίσης στις ΗΠΑ, ακαδημαϊκοί υποστηρίζουν το Defund the Police επιχειρηματολογώντας πως η φροντίδα της Ψυχικής Υγείας, η καταπολέμηση των εξαρτήσεων και της αστεγίας, η πρόσβαση στην εκπαίδευση, είναι καλύτερος τρόπος να περιορίσεις το έγκλημα, επενδύοντας τα χρήματα των πολιτών στη ρίζα των κοινωνικών αποκλεισμών. Δεν γεννιέται κανείς εξάλλου εγκληματίας. «Πρέπει απλά να είμαστε έξυπνοι και να ακολουθούμε την Επιστήμη» σχολίασε το Ινστιτούτο Brookings σε ένα άρθρο του για τους «7 μύθους γύρω από το Defund the Police».
Όταν η απέναντι πλευρά εμφανίζεται όλο και πιο αποχαλινωμένη, λεκτικά και πρακτικά, το αίτημα δεν μπορεί να είναι απλά και μόνο «μη μας βαράτε» ή στο μέλλον «μη μας πυροβολάτε». Την ιδέα της κυβέρνησης Μητσοτάκη περί «ασφάλειας» και «προστασίας» την έχουμε μάθει πολύ καλά στα ανοιγμένα κεφάλια, την κλιμάκωση στη χρήση βίας, τις καμένες εκτάσεις και τους πλημμυρισμένους δρόμους δρόμους κι αυτή η ΕΛ.ΑΣ δεν έχει καμία σχέση με «προστασία του πολίτη».
Είναι καιρός να υπάρξουν συγκεκριμένα, «επιθετικά» κοινωνικά αιτήματα για να προστατευθούμε. Από τους «προστάτες».