Αναλυτικά, όπως αναφέρει η Αμνηστία, η ανθρωπιστική κρίση των προσφύγων στην Ελλάδα χειροτερεύει, καθώς το σύστημα υποστήριξης σπρώχνεται σε σημείο κατάρρευσης.
«Είναι υποχρέωση των Ευρωπαίων ηγετών που συναντώνται αυτή την εβδομάδα, να αναγνωρίσουν ότι η ανυπόφορη πίεση στα κράτη της πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, είναι αποτέλεσμα των αποτυχημένων ευρωπαϊκών πολιτικών», επισημαίνει στη σχετική έκθεση ο Τζον Νταλχούιζεν, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
Όπως αναφέρεται, πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα αποτελεσματικές λύσεις για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια προσφυγική κρίση και να κατανεμηθεί η ευθύνη πιο δίκαια μέσα στην ΕΕ.
Ανθρωπιστική κρίση
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, πρόσφατη ερευνητική αποστολή αποκάλυψε ότι οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες έρχονται αντιμέτωποι με πολύ άσχημες συνθήκες υποδοχής. Κακός σχεδιασμός, αναποτελεσματική χρήση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πάγωμα των προσλήψεων έχουν καταστήσει τις ελληνικές αρχές ανίκανες να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες και να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους.
Κάθε μήνα η ανθρωπιστική κρίση, πυροδοτούμενη από την οικονομική κρίση της Ελλάδας, χειροτερεύει, τονίζεται στην έκθεση.
Πάνω από 61 χιλ. πρόσφυγες
Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας δείχνει ότι τουλάχιστον 61.474 πρόσφυγες έφτασαν στα ελληνικά παράλια μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 22ας Ιουνίου 2015 -πολλοί περισσότεροι από ό,τι συνολικά το 2014 (43.500). Ο αριθμός των αφίξεων αυξάνεται, με 5.000 κατά μέσο όρο να φτάνουν ανά εβδομάδα, τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου.
Εξαιτίας της αυξημένης επιτήρησης των συνόρων, της κατασκευής φράχτη στα χερσαία σύνορα και της πρακτικής των απωθήσεων η μεγάλη πλειοψηφία των προσφύγων και μεταναστών προσπαθούν να διέλθουν μέσω της θάλασσας.
Κουκουλοφόροι της ΕΛ.ΑΣ
Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση χαρακτηρίζει παράνομη την πρακτική των απωθήσεων και αναφέρει ότι συνεχίζεται στα χερσαία σύνορα, όπου έχει συλλέξει μαρτυρίες βίαιων περιστατικών. Λέγοντας ότι ήταν μέλος μιας μεγάλης ομάδας προσφύγων που απωθήθηκαν πίσω στην Τουρκία στις 14 Απριλίου 2015, ένας Σύρος πρόσφυγας περιέγραψε στη Διεθνή Αμνηστία την κακομεταχείριση του στα χέρια μελών της Ελληνικής Αστυνομίας που φορούσαν κουκούλες: « Άρχισαν να μας χτυπούν με γροθιές και κλωτσιές στο έδαφος. Με έπιασαν από τα μαλλιά και με έσπρωξαν προς το ποτάμι». «Είναι ξεκάθαρο από την έρευνά μας ότι παρά τις κυβερνητικές καταδίκες, βίαιες απωθήσεις συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα» σημειώνει ο Νταλχούιζεν.
«Αυτές οι απωθήσεις κατά μήκος των ελληνικών συνόρων δεν παραβιάζουν απλά το διεθνές δίκαιο, αλλά σπρώχνουν όλο και περισσότερους απελπισμένους πρόσφυγες να επιχειρούν το επικίνδυνο ταξίδι μέσω του Αιγαίου».