Aυτός είναι ο ρυθμός με τον οποίο δολοφονούνται παιδιά στη Γάζα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών - Την ίδια ώρα, η σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται
Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών, οι νεκροί Παλαιστίνιοι έχουν υπερβεί τους 800 από τις 8 Ιουλίου και την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανέφεραν .
Τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους τη νύκτα σε διαδηλώσεις στην Καλάντια της Δυτικής Όχθης, όταν 10.000 διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τη συνοριοφυλακή του Ισραήλ.
Τουλάχιστον άλλοι 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Τα επεισόδια σημειώθηκαν στο φυλάκιο Καλάντα, μεταξύ Ιερουσαλήμ και Ραμάλας.
Τα ισραηλινά στρατεύματα πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν 25χρονο παλαιστίνιο, ενώ έπληξαν και ένα αυτοκίνητο στη Χαν Γιούνις στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν άνθρωπο.
Τουλάχιστον άλλοι 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Τα επεισόδια σημειώθηκαν στο φυλάκιο Καλάντα, μεταξύ Ιερουσαλήμ και Ραμάλας.
Συγκρούσεις έγιναν και στην ανατολική Ιερουσαλήμ.
Παλαιστινιακές οργανώσεις κάλεσαν σε ημέρα της «οργής» για την σημερινή ημέρα Παρασκευή, τόσο στην Δυτική Όχθη όσο και στη Γάζα.
Το Ισραήλ, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι σκότωσε, το πρωί της Παρασκευής, ανώτερο στέλεχος της οργάνωσης «Ισλαμική Τζιχάντ».
Οι σειρήνες για ρουκέτες της Χαμάς αφορούσαν κυρίως το κεντρικό και νότιο Ισραήλ.
Ελπίδα εκεχειρίας
Αργά το βράδυ της Πέμπτης, από το Κάιρο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι παρουσίασε σχέδιο εκεχειρίας στο Ισραήλ και στη Χαμάς.
Ο Κέρι αναμένεται να εγκαταλείψει την περιοχή εντός της ημέρας, ασχέτως της επίτευξης ή μη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός.
Στο σχέδιο φέρεται να υπάρχει πρόνοια για ανθρωπιστική εκεχειρία επτά ημερών.
Οι Ισραηλινοί στρατιώτες πιθανότατα θα επιτρέπεται να παραμείνουν εντός της Λωρίδας της Γάζας, ώστε να συνεχίσουν την καταστροφή του δικτύου σηράγγων της Χαμάς.
Οποιοδήποτε σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ και από την ανώτατη ηγεσία της Χαμάς, κυρίως τον ευρισκόμενο στο Κατάρ ηγέτη της, Χαλέντ Μεσάαλ.
Ο Χ. Μεσάαλ, μιλώντας στο δίκτυο BBC, συνέδεσε την εκεχειρία με τη λήξη του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, την οποία αποκάλεσε «την μεγαλύτερη φυλακή στον κόσμο».
Το Γραφείο για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η ζώνη που έχει θεσπίσει το Ισραήλ ως ζώνη μαχών, από την οποία έχει καλέσει τους αμάχους να αποχωρήσουν, «αγγίζει» το 44% της συνολικής έκτασης της Λωρίδας της Γάζας.
-
Το Ισραήλ είχε επιβάλει τους πρώτους περιορισμούς στη Λωρίδα ότι η Χαμάς απήγαγε τον Ισραηλινό στρατιώτη Τζιλάντ Σαλίτ.
Τα μέτρα εντάθηκαν τόσο από το Ισραήλ όσο και από την Αίγυπτο, όταν, το 2007, η Χαμάς έθεσε ουσιαστικά εκτός νόμου στη Λωρίδα την Φατάχ και ουσιαστικά επέβαλε δικτατορική κυβέρνησή της στην Γάζα.
Χαμάς και Φατάχ υπέγραψαν συμφωνία συμφιλίωσης τον Απρίλιο, ωστόσο το Ισραήλ καταδίκασε την κίνηση, αφού θεωρεί την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.
(Πληροφορίες: To Κουτί της Πανδώρας, Ναυτεμπορική)