Σε πρώτο στάδιο θα μπορεί να προστεθεί στα επίσημα έγγραφα των «προσώπων που δεν αυτοκαθορίζονται ως γυναίκες (F) ή άνδρες (M)» το γράμμα «Χ, δηλαδή μη συγκεκριμένο φύλο», εξήγησε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. 

Με αυτό τον τρόπο θα διευκολυνθούν οι πολίτες να εκδίδουν διαβατήρια, ταξιδιωτικά έγγραφα ή έγγραφα μετανάστευσης «που θα αντιστοιχούν καλύτερα στη σεξουαλική τους ταυτότητα», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Το προσωρινό μέτρο θα τεθεί σε ισχύ την 31η Αυγούστου και θα εφαρμόζεται μέχρις ότου η κυβέρνηση μπορέσει «να τυπώσει έγγραφα με τον προσδιορισμό Χ».

«Υιοθετώντας τον προσδιορισμό “X” για το φύλο στα κυβερνητικά έγγραφα λαμβάνουμε ένα σημαντικό μέτρο υπέρ της ισότητας όλων των Καναδών, ανεξαρτήτως της ταυτότητας ή της σεξουαλικής τους έκφρασης», τόνισε ο Άχμεντ Χούσεν υπουργός Μετανάστευσης, Προσφύγων και Υπηκοότητας.


Σημαντικό βήμα για την ισότητα

Mark Blinch/AP

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, δίνοντας το παρόν στο Pride του Τορόντο, είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση συζητά και εξετάζει την καθιέρωση του ουδέτερου φύλου στα επίσημα έγγραφα, ως μία ένδειξη ισότητας και αναγνώρισης της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. «Θα είναι ένα σημαντικό βήμα στην ιστορία της ισότητας» είπε χαρακτηριστικά.