«Η πολιτική της υποχρηματοδότησης συμβαδίζει με τη συστηματική πολιτική εμπορευματοποίησης του πανεπιστημίου που διεκπεραιώνεται προς όφελος των επιχειρήσεων και των εργολάβων, με όχημα το νομικό καθεστώς ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ), και με θύματα τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, καθώς και τους διδάσκοντες και τους άλλους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια που πασχίζουν καθημερινά μέσα στις τρέχουσες συνθήκες επιταχυνόμενης φτωχοποίησης» προσθέτουν οι καθηγητές του ΑΠΘ.
«Το γεγονός της πτώσης του ασανσέρ στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ, που σημειωτέον “λειτουργούσε για τουλάχιστον δύο (2) χρόνια (από το 2022) χωρίς το εν λόγω προβλεπόμενο πιστοποιητικό ελέγχου”, είναι το πιο πρόσφατο από μια μακρά σειρά συμβάντων (καταπτώσεις επιχρισμάτων και ψευδοροφών, καθιζήσεις και βλάβες δομικών στοιχείων, πλημμυρισμένα υπόγεια, πυρκαγιά λεβητοστασίου, κ.ά.), που καταδεικνύουν την αδιαφορία κυβέρνησης και πανεπιστημιακής διοίκησης για τις απαράδεκτες συνθήκες φοίτησης και εργασίας και την επικινδυνότητα των υποδομών στο ΑΠΘ, ορισμένες από τις οποίες τελούν χωρίς αντισεισμική θωράκιση, πυροπροστασία και εξόδους κινδύνου, πρόσβαση σε ΑΜΕΑ, που φτάνουν σε ακραία όρια σε πλήθος κτηρίων του ΑΠΘ» συμπληρώνουν και συνεχίζουν:
«Ο ΕΣΔΕΠ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει δημόσια με ανακοινώσεις, επιστολές και κινητοποιήσεις για την κρίσιμη κατάσταση των πανεπιστημιακών υποδομών, την επικινδυνότητά τους και τις τραγικές συνέπειες που μπορεί να έχει για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Μάλιστα το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ, στη συνάντησή του με τον Πρύτανη του ΑΠΘ, κ. Χ. Φείδα, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουνίου, έθεσε, μεταξύ άλλων, το κατεπείγον ζήτημα της ασφάλειας των κτιριακών υποδομών του ΑΠΘ και ιδίως τα κρίσιμα προβλήματα του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών, καθώς και της Πολυτεχνικής (Πτέρυγα Β’). Κατά τη συνάντηση αυτή και με επακόλουθη ανακοίνωση, η Διοίκηση του ΑΠΘ ενημέρωσε ότι εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση από το ΥΠΑΙΘΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με την οποία προγραμματίζονται εργασίες κατά προτεραιότητα στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στη Θέρμη, αλλά και σε υποδομές άλλων Τμημάτων και συγκεκριμένα, των Τμημάτων Δασολογίας και Γεωπονίας στον Φοίνικα και στο Αγρόκτημα, του νεοκλασικού κτηρίου της Παιδαγωγικής Σχολής στην οδό Αρχαιολογικού Μουσείου, ενώ παράλληλα εκκινεί τη διαδικασία για τη στατική ενίσχυση του κτηρίου της Γεωπονίας. Η ενημέρωση που έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον κ. Πρύτανη στη συνάντηση του Ιουνίου δεν παρείχε τα εχέγγυα που πιστοποιούν ότι τα έργα αυτά ανταποκρίνονται στη φύση, την ευρύτητα, τη σοβαρότητα και τον επείγοντα χαρακτήρα των προβλημάτων, των οποίων η επικινδυνότητα επιβεβαιώνεται καθημερινά. Επιπλέον, σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση ούτε κάποια ένδειξη υλοποίησης του προγραμματισμού αποκατάστασης των προβλημάτων.
Επομένως, ο ΕΣΔΕΠ ζητά:
- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών, της έρευνας και της διδασκαλίας με σύγχρονες δημόσιες, δωρεάν υποδομές, στο ύψος των σημερινών επιστημονικο-τεχνικών αναγκών και δυνατοτήτων.
- Πλήρη και άμεση αποκατάσταση όλων των προβλημάτων λειτουργίας των υποδομών των φοιτητικών εστιών και άμεση εξεύρεση και ανέγερση νέων εστιών χωρίς ΣΔΙΤ, καθώς και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με ευθύνη του κράτους, για την φύλαξη και αξιοπρεπή και ασφαλή λειτουργία των εστιών.
Ο ΕΣΔΕΠ επίσης ζητά επιτακτικά να απαντήσει η Διοίκηση του ΑΠΘ σχετικά με τα εξής:
- Εάν έχει λάβει τη χρηματοδότηση από το ΥΑΠΑΙΘΑ για τις υποδομές.
- Πώς διαμορφώνεται ο προγραμματισμός και η υλοποίηση των απαιτούμενων εργασιών.
Τέλος, ο ΕΣΔΕΠ καλεί τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ να διοργανώσουν συνάντηση με τον ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ, τους συλλόγους εργαζομένων του ΑΠΘ, τους φοιτητικούς συλλόγους και το Σύλλογο Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης για την επίλυση των προβλημάτων των εστιών και των υπόλοιπων υποδομών».