«Απέναντι σε μια κυβέρνηση απίστευτα συνεπή στην στρατηγική της αποδιάρθρωσης κάθε δημόσιου φορέα και στήριξης της ιδιωτικής κερδοσκοπίας, πρέπει όλη η κοινωνία να ξεσηκωθεί και να απαιτήσει τη στήριξη του ΕΣΥ και των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας», είπε Στο Κόκκινο στις 5 Ιανουαρίου, ο καθηγητής Ιατρικής στο ΑΠΘ, Αλέξης Μπένος.

«Αν ισχύουν τα δεδομένα που παρέθεσε χθες ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ Ζαούτης, και αναφέρονταν ότι το 70% των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, οφείλονται στην μετάλλαξη Όμικρον, σημαίνει ότι το υπόλοιπο 30% οφείλονται στην Δέλτα. Αυτό σημαίνει ότι καθημερινά έχουμε 15.000 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ πριν τα Χριστούγεννα είχαμε 6.000, δηλαδή έχουμε μια τεράστια αύξηση της επιδημιολογικής επιβάρυνσης της τάξης του 30%, παρόμοια με αυτή που καταγράφηκε το Νοέμβριο του 2020, η οποία δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής, αναφερόμενος στη μετάλλαξη Όμικρον, τόνισε ότι «εφόσον έχουμε τέτοια έκρηξη κρουσμάτων και εισαγωγών, είναι δεδομένο ότι θα επιφέρει περαιτέρω αύξηση των αναγκών για νοσηλεία σε ΜΕΘ, αλλά και δυστυχώς αύξηση των θανάτων» και υπογράμμισε πως «το ζήτημα είναι ότι υπάρχει μια συνεπής στάση της κυβέρνησης, άρνησης στήριξης και ανάπτυξης των δημόσιων υποδομών», φέρνοντας ως παράδειγμα «τα σχολεία, όπου μπορούν και πρέπει να ανοίξουν, αλλά με όρους. Έχοντας δηλαδή μονάδες του ΕΟΔΥ μέσα στα σχολεία να κάνουν συνεχείς διαγνωστικούς ελέγχους, δημιουργώντας μικρά τμήματα στα οποία θα είναι εξασφαλισμένος ο αερισμός των αιθουσών κ.α..»

«Αντίστοιχοι όροι έπρεπε να δημιουργηθούν και για τα Πανεπιστήμια και για τα Μέσα Μεταφοράς» είπε και πρόσθεσε πως «η κυβερνητική λογική συνίσταται στο “όσοι πεθάνουν, πέθαναν, κάποια στιγμή θα τελειώσει η πανδημία”. Αυτή η αντίληψη της κυβέρνησης, της συλλογικής ανοσίας, στις χώρες όπου εφαρμόστηκε έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι. Δυστυχώς, επειδή αυτές οι αντιλήψεις επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο, πολύ φοβάμαι ότι πολύ γρήγορα θα φύγουμε από την μετάλλαξη Όμικρον και θα πάμε και σε επόμενες μεταλλάξεις, ανατρέποντας το στόχο και αυτής της συλλογικής ανοσίας».

«Ο υπουργός Ανάπτυξης δικαιολογεί ότι δεν προχωρά στην συνταγογράφιση των διαγνωστικών αξιόπιστων μοριακών τέστ, επειδή οι ιδιώτες θα παίρνουν μόλις 30 ευρώ ανά τεστ, λόγω του clawback, και προχωρά στην διατίμηση κατεβάζοντας την τιμή τους στα 47 ευρώ. Με την συγκεκριμένη τακτική προκύπτει σοβαρό ζήτημα, τόσο οικονομικώς επιβάρυνσης των πολιτών, κυρίως όμως ζήτημα πλημμελούς επιδημιολογικού ελέγχου της πανδημίας. Δεν είναι ευθύνη του καθενός να βρίσκει το τεστ, να το πληρώνει και να το δηλώνει, αλλά της πολιτείας» ανέφερε, ενώ σχολίασε και τα λεγόμενα του κ. Πλεύρη.

«Ο κ. Πλεύρης είπε ότι θα αυξήσει τα κρεβάτια νοσηλείας κι ότι έχει δοθεί το 10% των κλινών του ιδιωτικού τομέα, κάτι που δεν είναι αλήθεια. Από τα δεδομένα που έχουμε εμείς, δεν ξεπερνάει ούτε το 5% του συνόλου των κλινών του ιδιωτικού τομέα το οποίο διατίθεται. Ανέφερε μάλιστα ότι όσες κλινικές δεν παραχωρήσουν κρεβάτια, θα διακοπεί η σύμβαση τους με τον ΕΟΠΠΥ. Έτσι, αναγκάζει όλους τους μη covid ασθενείς να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα και εφόσον δεν θα υπάρχει σύμβαση, θα πληρώνουν ολόκληρη την νοσηλεία από την τσέπη τους» δήλωσε σχετικά και κατέληξε: «Σήμερα ζούμε τραγικές καταστάσεις και πρέπει όλη η κοινωνία να ξεσηκωθεί και να απαιτήσει πρώτα από όλα τη στήριξή του ΕΣΥ και των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, ώστε η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της».