O καθηγητής Γεροτζιάφας επισημαίνει πως εδω και μια δεκαετία κάθε μέρα στην Γαλλία συμβαίνουν περίπου 500 θρομβώσεις. Από τον Γενάρη που ξεκίνησε το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του COVID-19 συμβαίνουν 500 θρομβώσεις ημερησίως μετά το εμβόλιο (που από τον Μάρτη είναι mRNA).

«Χθες (ξανά)είδα στο ιατρείο εναν 50χρονο με ιστορικό ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου που είναι σε μακροχρόνια αντιπηκτική θεραπεία. Τον Μάρτη, 9 μέρες μετά το εμβόλιο της Astra έκανε νέο ισχαιμικό επεισόδιο. Η πρώτη μας αντίδραση ήταν οτι επρόκειτο περί επιπλοκής του εμβολιου (αυτό λέγεται αυξημένη επαγρύπνηση και καλά κάναμε)», προσθέτει εξηγόντας την παλιότερη παρεμβασή του για αυξημένη προσοχή στην χρήση του ΑΖ.

«Σκεφτόμασταν οτι ήταν το σύνδορμο που αργότερα ονομάστηκε VITT (η ανοσολογικής αιτιολογίας θρόμβωση που εμφανίζεται σε 1/100000 εμβολιασμένους)».

Σήμερα βασιζόμενος στα δεδομένα των μεγάλων κλινικών μελετών (φάσης ΙΙΙ) και των επιδημιολογικών αναλύσεων από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, καταλήγει πως «το σύνδρομο VITT μετά τον εμβολιασμό με ΑΖ είναι συνέπεια γιατί υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στους οποίους προϋπάρχει ένα από τα στοιχεία που χρειάζεται για να γίνει η σπάνια επιπλοκή του VITΤ (η οποία αντιμετωπίζεται και δεν είναι θανατηφόρα)»

Σε ότι αφορά τα εμβόλια mRNA ο καθηγητής σημειώνει πως η θρόμβωση οφείλεται σε άλλους λόγους και όχι στον εμβολιασμό. «Θα μπορούσε, και σωστά, να πει κανείς πως πρόκειται για περιπτωσιολογία (αν και ποτέ δεν χρησιμοποιώ αυτή την μέθοδο). Ωστόσο η ανάλυση των δεδομένων που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα δειχνει οτι οι θρομβώσεις που σημβαίνουν μετά τον εμβολιασμό είναι “σύμπτωση”», καταλήγει.

Τέλος επισημαίνει πως ο μαζικός καθολικός εμβολιασμός μαζί με την ανίχνευση των ασθενών με covid και την έγκαιρη παροχή περίθαλψης στο σπίτι και η ενίσχυση των νοσοκομείων είναι ο τρόπος για την συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας και προχωρά στις εξής πέντε προτάσεις για τη συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας:

  • Εμβολιαζόμαστε μαζικά και γρήγορα
  • Διεκδικούμε δωρεάν περίθαλψη έγκαιρα στο σπίτι
  • Σχεδιάζουμε την αναδιοργάνωση και επέκταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας
  • Παράγουμε και κωδικοποιούμε την καινούργια γνώση για να εφαρμόζεται γρήγορα από το πιο αναπτυγμένο πανεπιστημιακό νοσοκομείο έως το πιο απομακρυσμένο χωριό.
  • Εντάσσουμε στην προσπάθεια το σύνολο του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Τους γιατρούς του ΕΣΥ και τους ιδιώτες. Το κράτος επιβάλει από τώρα στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους τους όρους και της τιμές παροχής υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του επερχόμενου κύματος νοσηλειών (όπως έκανε το γαλλικό κράτος τον Ιούνιου του 2020). Δεν πρεπει να επαναληφθεί το δράμα της Θεσσαλονίκης του περσινού Οκτώβρη..