X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

«Καθολική εφαρμογή μέτρων επιβίωσης για όλους» ζητάει ενωμένος ο καλλιτεχνικός κόσμος

Την αδιαφορία της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας συνάντησαν οι αντιπροσωπείες του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, του Σωματείου Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα και του Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού, που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του υπουργείου. Περισσότερες από 2.500 υπογραφές από εργαζόμενους του Πολιτισμού ζητούν, μεταξύ άλλων, καθολική εφαρμογή του επιδόματος των 800 σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, ανεξαρτήτων εργασιακών σχέσεων και σε μηνιαία βάση, καθώς η πανδημία ταλανίζει τον χώρο. Στο πλευρό τους και ο σύλλογος υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού.
|

«Καθολική εφαρμογή μέτρων επιβίωσης για όλους. Κανένας μόνος του. Μαζί Δυνατοί» ήταν το σύνθημα των καλλιτεχνικών σωματείων που πραγματοποίησαν συμβολική κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας την Τρίτη, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης των καλλιτεχνών που επί εβδομάδες αγνοεί η κυβέρνηση. Το Σάββατο ανακοινώθηκε επέκταση των μέτρων από το υπουργείο Εργασίας, τα οποία ωστόσο είναι ισχνά και καλύπτουν μόνο ένα μικρό μέρος του συνόλου των εργαζομένων που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού στην οικονομία.

Τα σωματεία θυροκόλλησαν τις κοντά 2.500 υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής από εργαζόμενους στον χώρο οι οποίοι διεκδικούν:

  • Καθολική εφαρμογή του επιδόματος σε όλους τους ηθοποιούς, μουσικούς και τους εργαζόμενους στο θέαμα – ακρόαμα ανεξάρτητα από τις εργασιακές σχέσεις. Παροχή του σε μηνιαία βάση μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση.
  • Παροχή επιδόματος ανεργίας στο σύνολο των ανέργων, μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Το εποχικό επίδομα που δίνεται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, να δοθεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Ασφαλιστική ικανότητα για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.
  • Γενναία χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Πρόσληψη του αναγκαίου υγειονομικού και ιατρικού προσωπικού με μόνιμες εργασιακές σχέσεις.
  • Επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας για να αντιμετωπισθεί η επιδημία.
  • Άμεση χορήγηση δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό των αναγκαίων Μέσων Ατομικής Προστασίας. Εδώ και τώρα χορήγηση των μέσων προστασίας στο υγειονομικό προσωπικό, που δίνει ηρωική μάχη στα νοσοκομεία με θυσίες και προσωπικό κόστος.
  • Καμία περιστολή των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα την επιδημία.

«Συνεχίζουμε να δυναμώνουμε τον αγώνα μας για αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης και για πολιτισμό αντίστοιχο των ανθρώπινων κεκτημένων και όχι της ζούγκλας της αγοράς» τόνισαν ακόμα, ενώ θα συνεχίσουν την προσπάθεια να σταθούν έμπρακτα στο πλευρό κάθε συναδέλφου τους για όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζει.

Σε απόγνωση ο καλλιτεχνικός κλάδος στο σύνολό του, ενώ κυβέρνηση και υπουργείο Πολιτισμού σφυρίζουν αδιάφορα

Στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχαν ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (Π.Μ.Σ.), το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.), το Σωματείο Εργαζόμενων στο Θέαμα Ακρόαμα (Σ.Ε.Θ.Ε.Α.), και το Σωματείο Εργαζόμενων στο Χώρο του Χορού (Σ.Ε.Χω.Χο.). Από κοινού, τα σωματεία εξέδωσαν Δελτίο Τύπου σχετικά με την κατάσταση και την συνέχιση του αγώνα τους:

«Κοινό Δελτίο Τύπου Καλλιτεχνικών Σωματείων για την συμβολική κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας, 14/4/2020

Σήμερα, Τρίτη 14 Απρίλη τα Καλλιτεχνικά Σωματεία που στηρίζουμε το κοινό ψήφισμα πραγματοποιήσαμε συμβολική κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας να σταματήσει τώρα η απαξίωση των Σωματείων μας από την ηγεσία του Υπουργείου, να οριστεί άμεσα συνάντηση και να απαντήσουν ολοκληρωμένα στα αιτήματα που θέτουμε. Για μια ακόμα φορά βρήκαμε πόρτες κλειστές. Θυροκολλήσαμε στην είσοδο του Υπουργείου τις περίπου 2.500 υπογραφές που έχουμε μαζέψει συνολικά όλα τα σωματεία, μαζί με το κοινό ψήφισμα που διακινούμε στους συναδέλφους. Ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι γνωστοί, επώνυμοι, διακεκριμένοι καλλιτέχνες, πολλοί εκ των οποίων έκαναν δημόσια δηλώσεις στήριξης του αγώνα μας τις οποίες έχουμε αρχίσει και δημοσιεύουμε.

Πίσω από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ένταξη όλων των καλλιτεχνικών κλάδων στα μέτρα στήριξης, κρύβεται η σκληρή πραγματικότητα πως χιλιάδες εργαζόμενοι καλλιτέχνες αποκλείονται ακόμα και από αυτά τα ανεπαρκή μέτρα που έχουν εξαγγελθεί χωρίς να έχουν καμία πηγή εισοδήματος για τους επόμενους μήνες, ενώ πολλοί είναι αυτοί που ήδη πριν την πανδημία βρίσκονταν στα όρια της επιβίωσης.

Το πλαίσιο πάλης των σωματείων μας διαμορφώνεται με βάση την ανάγκη για να διασφαλιστεί η επιβίωση, η αξιοπρέπεια αλλά και η δυνατότητα συνέχισης της άσκησης της καλλιτεχνικής δραστηριότητας για το σύνολο των εργαζόμενων καλλιτεχνών. Αντίθετα η κυβέρνηση σχεδιάζει για την επόμενη μέρα, όπου θα χρειαστεί να υπάρχει ένα έμπειρο καλλιτεχνικό προσωπικό από όλες τις ειδικότητες για να βάλει ξανά σε λειτουργία την παραγωγή, ώστε να εξασφαλιστεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων. Την συντήρηση αυτού του μικρού τμήματος του υπάρχοντος καλλιτεχνικού δυναμικού την αντιμετωπίζουν σαν αναπόφευκτο κόστος το οποίο πρέπει να συρρικνωθεί στα κατώτατα δυνατά όρια και με αποκλειστική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και όχι των επιχειρηματιών. Ακριβώς αυτά τα κριτήρια από πλευράς κυβέρνησης θέτουν εκτός συζήτησης το αίτημα των σωματείων μας για καθολική στήριξη των εργαζόμενων του κλάδου, αποτελούν τον βασικό παράγοντα που καθορίζει την άρνηση της πολιτικής ηγεσίας να μας συναντήσει και να απαντήσει συγκεκριμένα στα αιτήματά μας

Πρέπει να κρατήσουμε το θετικό στοιχείο πως η δράση μας πιέζει την κυβέρνηση και έχουμε την δυνατότητα να κλιμακώσουμε. Βασικό στοιχείο της κλιμάκωσης είναι η ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση γύρω από τα Σωματεία, η πλατιά συζήτηση και προβολή των διεκδικήσεων μας, το να αγκαλιαστούν αυτές όχι μόνο από όλους τους συναδέλφους αλλά και από όλους τους εργαζόμενους, τον λαό στον οποίο απευθυνόμαστε με την τέχνη αλλά και τις διεκδικήσεις μας.

Συνεχίζουμε την πάλη μέχρι να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα μας. Μένουμε σπίτι αλλά δεν μένουμε σιωπηλοί. Κανένας μόνος του μπροστά στην πανδημία».

«Θέλουμε να ακουστεί η φωνή μας, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα μη ένταξης στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης της μεγάλης πλειοψηφίας των καλλιτεχνών. Μας ζητάνε να κλειστούμε σπίτι μας και να πεθάνουμε από την πείνα. Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό: Προϋπήρχε με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που έχουν περάσει μέχρι τώρα, καθώς οι εργασιακές σχέσεις είναι τέτοιες που δεν φαινόμαστε πουθενά, η μαύρη και η αδήλωτη εργασία είναι εκτεταμένα φαινόμενα και οι ημερήσιες συμβάσεις επίσης, όπου συνάδελφοι προσλαμβάνονται το πρωί και το βράδυ απολύονται. Επίσης, δεν υπάρχει δυνατότητα κάποιος να κολλάει τα ένσημά του γιατί είναι ωρομίσθιος. Θα πρέπει το υπουργείο και η κυβέρνηση να προχωρήσουν στην ένταξη στα μέτρα στήριξης των εργαζομένων του χώρου και όχι απλά των επιχειρήσεων. Δεν θα κάτσουμε με κλειστό το στόμα!» δήλωσε, μεταξύ άλλων, στον φακό της πρωτοβουλίας «Μένουμε Ενεργοί – υγεία, συλλογικότητα, αλληλεγγύη» ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Δημήτρης Αντωνιάδης.

Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

!! Οι ηθοποιοί δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα χέρια !!Δείτε τι δήλωσε στην κάμερα της σελίδας μας ο Δημήτρης Αντωνιάδης, εκ μέρους του ΣΕΗ – HAU, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών – Hellenic Actors Union:"Θέλουμε να ακουστεί η φωνή μας, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα μη ένταξης στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης της μεγάλης πλειοψηφίας των καλλιτεχνών. Μας ζητάνε να κλειστούμε σπίτι μας και να πεθάνουμε από την πείνα.Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό: Προϋπήρχε με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που έχουν περάσει μέχρι τώρα, καθώς οι εργασιακές σχέσεις είναι τέτοιες που δεν φαινόμαστε πουθενά, η μαύρη και η αδήλωτη εργασία είναι εκτεταμένα φαινόμενα και οι ημερήσιες συμβάσεις επίσης, όπου συνάδελφοι προσλαμβάνονται το πρωί και το βράδυ απολύονται. Επίσης, δεν υπάρχει δυνατότητα κάποιος να κολλάει τα ένσημά του γιατί είναι ωρομίσθιος. Θα πρέπει το υπουργείο και η κυβέρνηση να προχωρήσουν στην ένταξη στα μέτρα στήριξης των εργαζομένων του χώρου και όχι απλά των επιχειρήσεων. Δεν θα κάτσουμε με κλειστό το στόμα!"#ΜένουμεΕνεργοί #Covid19Solidarity

Gepostet von Μένουμε Ενεργοί – υγεία, συλλογικότητα, αλληλεγγύη am Dienstag, 14. April 2020

«Στη σκληρή καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν έτσι κι αλλιώς οι μουσικοί προστέθηκε και η “κρίση” που βιώνουμε τώρα με την επιδημία αναδεικνύοντας όλα αυτά τα προβλήματα στον μέγιστο βαθμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το επίδομα των 800 ευρώ λίγοι καταφέρνουν να το πάρουν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για τη μεγάλη πλειοψηφία του χώρου το τελευταίο μεροκάματο ήταν τον Φλεβάρη (ακυρώθηκαν καρναβαλικές εκδηλώσεις, προγραμματισμένες παραστάσεις του Μάρτη, πολλά νυχτερινά μαγαζιά έκλεισαν, ματαιώθηκε η μεταφορά πολλών σχημάτων από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη) και το επόμενο για κάποιους το καλοκαίρι και για τους περισσότερους τον Οκτώβρη αν όλα πάνε καλά. Δεινή είναι και η θέση των μουσικών σε ξενοδοχείο στα νησιά, που δεν ξέρουν καν πότε θα ξεκινήσουν. Αντίστοιχα, πλήττεται και το κομμάτι των εργαζομένων της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης. Υπάρχουν ακόμα οι εργαζόμενοι στα μουσικά σύνολα των δήμων, της ΕΡΤ κλπ. που αρκετοί πια είναι συμβασιούχοι και πραγματικά δεν προβλέπεται από πουθενά καμιά ενίσχυση. Και βέβαια δεν ξεχνάμε και τους εργαζόμενους ωρομίσθιους ή ορισμένου χρόνου σε ΝΠΙΔ όπως στο Μέγαρο Μουσικής που βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα» δήλωσε στον 902.gr ο πρόεδρος του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου, Βασίλης Παρασκευόπουλος.

Στο πλευρό τους και ο σύλλογος υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο, για να εισηγηθεί την αλλαγή των προϋποθέσεων ώστε να ενταχθούν στην αποζημίωση των 800 ευρώ οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι/ες στο χώρο του θεάματος-ακροάματος», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, ο οποίος ζητά επίσης από το υπουργείο: «Να εκπονήσει άμεσα ένα πρόγραμμα αποζημιώσεων με τις διευκολύνσεις από το ΕΠΑΝΕΚ (σ.σ. Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία) για να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι/ες στο χώρο θεάματος ακροάματος. Να άρει την απαράδεκτη αναστολή συμβάσεων στους εποπτευόμενους φορείς (λ.χ. Μέγαρο Μουσικής κ.α.) δίνοντάς τους την αναγκαία χρηματοδότηση για να διατηρήσουν όλο το προσωπικό τους».

Ο Σύλλογος «ενώνει τη φωνή του με τα σωματεία των εργαζόμενων του σύγχρονου πολιτισμού», όπως το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και το Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού, που πραγματοποιούν σήμερα Τρίτη 14/4 παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας, μαζί με άλλα σωματεία εργαζομένων.

«Χιλιάδες άνθρωποι στο χώρο του σύγχρονου πολιτισμού καλούνται να ζήσουν χωρίς το επίδομα των 800 ευρώ», τονίζει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος, σημειώνοντας ότι τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε το ΥΠΠΟΑ για τον σύγχρονο πολιτισμό «αφορούν τη χρηματοδότηση νομικών προσώπων, ιδρυμάτων και ιδιωτικών εταιρειών και την επιδότηση σε νέα καλλιτεχνικά δημιουργήματα, που δεν μπορούν καν να παραχθούν εν μέσω πανδημίας, κι επιπλέον το κονδύλι που εξαγγέλθηκε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες που έχουν προκύψει στο χώρο».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις