Το ραντεβού θα πρέπει να γίνει πριν από το απόγευμα της Τετάρτης δεδομένου ότι τότε αναχωρεί ο πρωθυπουργός για τη σύνοδο κορυφής, εκτίμησε από την πλευρά του ο Σίμος Κεδίκογλου.
 
Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται μπαραζ επαφών. Σήμερα θα υπάρξει συνάντηση τόσο του πρωθυπουργού με τον Γ. Στουρνάρα όσο και του υπουργού Οικονομικών με τον ομόλογό του Γ. Βρούτση. 
Με ευρεία διυπουργική σύσκεψη στις 19.30 στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή των επικεφαλής της τρόικας, θα συνεχιστούν σήμερα οι διαβουλεύσεις προκειμένου να κλείσουν όλα τα ανοιχτά «μέτωπα» μεταξύ κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν από την πλευρά της κυβέρνησης οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Η κυβέρνηση ελπίζει να κλείσει τα ανοικτά μέτωπα (Δημόσιο, ρυθμίσεις δανείων αλλά και οφειλών προς την εφορία και τα ταμεία) και αυτό να οριστικοποιηθεί στο ραντεβού του Μεγάρου Μαξίμου. 
 
Αναφορικά με το μέτωπο των απολύσεων, ο Αντ. Μανιτάκης παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για το σχέδιο κινητικότητας ελπίζοντας να κάμψει τις αντιρρήσεις της τρόικας. 
 
Σε ό,τι αφορά από την άλλη πλευρά το θέμα των δόσεων για τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων, ως πιθανό σενάριο προβάλλει η συμφωνία στις 18 δόσεις. Για τη ρύθμιση «τελευταίας ευκαιρίας» το νούμερο που παίζει ως πιο πιθανό είναι οι 48 δόσεις. 
 
Ένα ακόμα μέτωπο που θα πρέπει να κλείσει αφορά το χαράτσι που σήμερα εισπράττεται μέσω ΔΕΗ. Οι δανειστές πιέζουν να παραταθεί για έναν ακόμα χρόνο και να μην αντικατασταθεί από το νέο φόρο ακινήτων.

Συνάντηση τρόικας – Μανιτακη το απόγευμα της Δευτέρας

Συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη θα έχει τη Δευτέρα η τρόικα μετά τη συνάντηση του υπ. Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τριμερούς, στην οποία οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν ακόμη σε τίποτα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές. 


Εν τω μεταξύ, παράταση για το 2014 πήραν οι απολύσεις στο Δημόσιο μετά την κατάθεση στην τρόικα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενός αναλυτικού σχεδίου για τη διαχείριση του προσωπικού, όπως ισχυρίζεται δημοσίευμα φιλοκυβερνητικής εφημερίδας.
 
Το σχέδιο αναμένεται να βρεθεί ξανά στο επίκεντρο της σύσκεψης που θα έχουν σήμερα, Δευτέρα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
 
Κρίσιμο ορόσημο, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα» θα είναι ο ερχόμενος Σεπτέμβριος, οπότε βάσει του σχεδίου θα πρέπει να αρχίσει η πλήρης εφαρμογή της διαθεσιμότητας-κινητικότητας, που προτάσσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Μέσω αυτής θα προκύψουν και οι υπάλληλοι που πλεονάζουν και μέρος τους θα αποχωρήσει τελικώς το 2014.
 
Υπάρχουν, όμως, και σημαντικές ενδιάμεσες ημερομηνίες-σταθμοί για τις οποίες θα ελέγχεται από την τρόικα η εξέλιξη του εγχειρήματος. Πρώτο βήμα είναι η ολοκλήρωση των νέων οργανογραμμάτων των υπουργείων εντός του Μαρτίου.
 
Στη συνέχεια, το σχέδιο προβλέπει τον Απρίλιο να προωθηθεί ένα επόμενο κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εξετάζονται ήδη 700 φορείς στους οποίους απασχολούνται περίπου 13.000 εργαζόμενοι.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν τέθηκε ζήτημα απολύσεων

«Σε ό,τι αφορά το χαράτσι, η διαβούλευση συνεχίζεται. Είναι και ένα θέμα προετοιμασίας του συστήματος για τον ενιαίο φόρο» δήλωσε, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, αναφορικά με τις πληροφορίες ότι η τρόικα ζητά να παραμείνει και φέτος η είσπραξη του τέλους μέσω ΔΕΗ. 
 
Σε ότι αφορά το Δημόσιο και τους επίορκους, ο Κεδίκογλου είπε: «Έχουμε να κάνουμε με χρόνιες αδυναμίες και μια εγγενή αντίδραση του οργανισμού να αλλάξει. Ένα παράδειγμα του χώρου μου: δυόμισι μήνες, έχω ζητήσει να φύγουν οι επίορκοι από την ΕΡΤ και δεν έχει γίνει τίποτα. Δεν έχει συγκληθεί ακόμη το υπηρεσιακό συμβούλιο, παρότι στην ΕΡΤ δεν υπάρχει το θέμα με τους δικαστικούς που υπάρχει σε άλλες υπηρεσίες, οπότε τίθεται ένα ζήτημα ευθύνης του αρμόδιου διευθυντή. Αν δεν κάνω λάθος, είναι 13 υπάλληλοι. Αλλά το θέμα δεν προχωράει… Θέλει αγώνα, καθημερινή προσπάθεια και επιμονή για να αλλάξει το σύστημα. Και να είστε βέβαιοι ότι την κάνουμε». 
 
Πάντως, για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, υπογράμμισε πως «η λέξη “απόλυση” δεν αναφέρθηκε καθόλου στη συνάντηση της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών. Το σχέδιο της κινητικότητας, μαζί με τον αριθμό των συνταξιοδοτήσεων που είναι πολύ μεγάλος- γιατί τα δύο τελευταία χρόνια έφυγαν πολύ περισσότεροι με σύνταξη- θα οδηγήσει σε ένα πολύ πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα». 
 
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Έχουμε άλλες, επείγουσες προτεραιότητες. Να μείνουμε σε αυτό. Είναι προνόμιο του πρωθυπουργού να αποφασίζει το πώς και πότε θα γίνουν αυτές οι κινήσεις».