«Αν οι αποφάσεις είχαν ληφθεί γρηγορότερα θα είχαμε εξοικονομήσει περισσότερα χρήματα. Ακόμη και νωρίτερα θα ήταν δυνατόν να γίνουν ελαφρύνσεις στο χρέος» δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, για  την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
 
Ερωτηθείς για το ποιο ήταν το μεγαλύτερο λάθος κατά την οκταετή διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα, τόνισε πως δεν μπορούσε να προβλεφθεί το μέγεθος της ελληνική κρίσης. «Μερικές φορές χρειαστήκαμε πολύ χρόνο για να λάβουμε αποφάσεις. Αλλά έπρεπε πρώτα να αναπτύξουμε νέα εργαλεία διαχείρισης της κρίσης. Δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι θα ξεσπούσε μια τόσο μεγάλη κρίση. Αν οι αποφάσεις είχαν ληφθεί γρηγορότερα θα είχαμε εξοικονομήσει περισσότερα χρήματα. Ακόμη και νωρίτερα θα ήταν δυνατόν να γίνουν ελαφρύνσεις στο χρέος».
 
Ωστόσο, ο επικεφαλής του ESM πρόσθεσε πως «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Αθήνα μπορεί να βγει ξανά στις αγορές. Και ότι θα μας επιστρέψει επίσης τα δάνειά της. Θα διαρκέσει λίγο όλο αυτό, αλλά και η τελευταία αποπληρωμή δόσης της συμφωνίας για το γερμανικό χρέος το 1953 έγινε το 2010. Κανείς δεν το παρατήρησε αυτό – Και κάτι τέτοιο φαντάζομαι και για την Ελλάδα».
 
Επιπλέον, έκανε λόγο για περαιτέρω ανοιχτά θέματα για τα οποία πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, όπως η τραπεζική ένωση ή η ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, ενώ σχετικά με τα κόκκινα δάνεια υποστήριξε ότι «πράγματι υπάρχει πρόβλημα», αλλά η λύση στο ζήτημα έχει δρομολογηθεί. «Αυτά τα προβλήματα του παρελθόντος θα πρέπει να εξαλειφθούν πριν τεθεί σε ισχύ η εγγύηση καταθέσεων», κατέληξε.