Δύο δημοσκοπήσεις για το πολιτικό βαρόμετρο είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες. Πρόκειται για τις «παραγγελίες» του Mega και του ΣΚΑΪ από τις Metron Analysis και Pulse αντίστοιχα. Σε αμφότερες τις έρευνες, τα ποσοστά αποδοχής του Κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησή του εμφανίζονται εξαιρετικά υψηλά και με μεγάλη διαφορά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αυτό όμως που προκάλεσε πολιτικό θέμα, ήταν ότι στην έρευνα της Metron Analysis, η θετική άποψη στο πρόσωπο του Κ. Μητσοτάκη ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται σε ποσοστό 92%, με τα συστημικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για «εισβολή» Μητσοτάκη στον χώρο του κέντρου, ενώ εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα η αντιπολίτευση, ειδικά μετά και τον τελευταίο ανασχηματισμό, κατηγορεί τον πρωθυπουργό για ακροδεξιά στροφή και απομάκρυνση από το κέντρο.

Η απάντηση στην έρευνα ήρθε από τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter, έγραψε «ο φίλος Στράτος Φαναράς της Μέτρον Ανάλυσις, ξέχασε να γράψει ότι η δημοσκόπηση με το Εμβερικό 92% έγινε ανάμεσα στα μέλη της κυβέρνησης που ήταν κάποτε στο χώρο μας. Στράτο σε κατηγορώ ευθέως για φανταστική δημοσκόπηση και σε προκαλώ να με μηνύσεις», ανέφερε «δείχνοντας» τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας δημοσκοπήσεων.

Από πλευράς του ο Στ, Φαναράς, με ανάρτηση στο facebook απάντησε στον βουλευτή, αναφέροντας ότι προστέθηκε στον κατάλογο εκείνων που τον έχουν κατηγορήσει κατά καιρούς ότι έκανε ψευδή δημοσκόπηση για να τους πλήξει. Παράλληλα δικαιολόγησε το υψηλό ποσοστό θετικής άποψης για τον Κ. Μητσοτάκη στους ψηφοφόρουςε του ΚΙΝΑΛ επισημαίνοντας ότι «οι σημερινοί 80αρηδες που προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα μαζί με τους συνοδούς τους είναι οι 35αρηδες της Αλλαγής του Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτοί που ακολούθησαν το ΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να αλλάξουν τώρα εκλογική συμπεριφορά και να ψηφίσουν ΝΔ ας μην ανησυχεί τόσο, αλλά ίσως έχουν κάποιο λόγο να πουν μια καλή κουβέντα για τον Πρωθυπουργό (και όχι για τη ΝΔ)».

Επίσης υπογράμμισε πως «εξ ου και στην πρόθεση ψήφου το ΚΙΝΑΛ φαίνεται να κινείται στην αναγωγή περίπου στα επίπεδα που κατέγραψε στις εκλογές. Και τέλος, ευτυχώς που η έρευνα αυτή γίνεται σε μηνιαία βάση και θα είμαστε εδώ πιθανόν όλοι μαζί και τον επόμενο μήνα για να δούμε πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο της επιρροής του Κυριάκου στο Κέντρο και τι συμβαίνει με τις σχέσεις του με τη Δεξιά».

Τέλος επιχείρησε να αντικρούσει τις κατηγορίες του βουλευτή σχετικά με την εγκυρότητα των ερευνών που πραγματοποιεί η εταιρεία του, γράφοντας πως «δεν έκανα “φανταστική” δημοσκόπηση. Εδω δεν αντέγραψα ποτέ μου σε εξετάσεις ούτε από ψίθυρο συμφοιτητή μου ή συμμαθητή μου, τέτοιο τερατούργημα κατά της Δημοκρατίας θα έκανα μετά από 30 χρόνια ερευνητικής πορείας;», διερωτήθηκε.

«Συμβιβαστική» ήταν η ανταπάντηση του βουλευτή Β. Κεγκέρογλου ο οποίος σε δεύτερη ανάρτηση στο twitter, «διευκρίνισε ότι δεν τον κατηγόρησε για «αντιγραφή» αλλά για τη «γραφή». «Σε τιμά όμως το ότι απάντησες & η «παραδοχή» ότι το Εμβερικό 92% αφορά ειδικό κοινό που εμβολιάζεται & ουσιαστικά είναι έκφραση ευγένειας & η αναφορά σου ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν υπολείπεται του 8,1%», αναφέρει ο βουλευτή του ΚΙΝΑΛ.