Για προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών κατηγόρησε την κυβέρνηση ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Σκρέκας. Επιπλέον, ανέφερε ότι με ευθύνη της κυβέρνησης αναβάλλεται επί 3,5 χρόνια η εκτέλεση περισσότερων από 1600 αμετάκλητων αποφάσεων κατεδάφισης στην Αττική, σχετικά με την τροπολογία για τα αυθαίρετα.
 
«Παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες μια ακόμη προσπάθεια του κ. Τσίπρα και να αποποιηθεί τις τραγικές ευθύνες που φέρει για την τραγωδία στο Μάτι, προσπαθώντας να παραπλανήσει τον Ελληνικό Λαό, ότι για όλα φταίνε οι πολεοδομικές παραβάσεις και οι αυθαιρεσίες που έλαβαν χώρα σε παρελθόντα χρόνο» πρόσθεσε.
 
Και συμπλήρωσε πως «στο σχέδιο παραπλάνησης και εντυπωσιασμού του κ. Τσίπρα εντάσσεται και η κατάθεση τροπολογίας δήθεν για την επίσπευση των κατεδαφίσεων των αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών από τον αρμόδιο Υπουργό, παρόλο που επί τρεισήμισι χρόνια υπάρχουν 1639 αμετάκλητες αποφάσεις κατεδάφισης στην Αττική, που έχουν κριθεί στον ανώτατο δικαστικό βαθμό και δεν εκτελούνται με ευθύνη της κυβέρνησης».
 
Ο Κ. Σκρέκας αναφέρθηκε και στον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Βούτση, τονίζοντας ότι με “εξαιρετικά επείγον” αίτημά του στις 17/2/2015 ζήτησε την αναβολή εντολής κατεδάφισης αυθαίρετου κτίσματος στα Περιβολάκια Ραφήνας, αλλά και στον μετέπειτα υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος, όπως είπε, ζήτησε την προσωρινή αναβολή όλου του προγράμματος κατεδαφίσεων αυθαιρέτων κατασκευών σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις στην Δημοτική ενότητα Σπάτων Αρτέμιδας.
 
«Είναι πλέον ολοφάνερο ότι τα ίδια τα στελέχη της Κυβέρνησης του κ. Τσίπρα είναι αυτά που επί τρεισήμισι χρόνια εμποδίζουν τις κατεδαφίσεις, ενώ υπάρχουν αμετάκλητες αποφάσεις που έχουν τελεσιδικήσει σε ανώτατο βαθμό. Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να σταματήσει άμεσα τον εμπαιγμό του Ελληνικού Λαού και να αναλάβει τις ευθύνες του για την τραγωδία στο Μάτι» κατέληξε ο Κ. Σκρέκας.
 

Για υποκρισία κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ

 
Την ίδια ώρα, ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης επανέλαβε τις κατηγορίες των πρώην επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών, και κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει «αυτό το παιχνίδι της υποκρισίας και της συγκάλυψης» τονίζοντας ότι «η ασφάλεια των πολιτών δεν είναι παιχνίδι, κάτι που, δυστυχώς, αποτυπώθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο».