Στις 17 Νοεμβρίου 2019, μετά το τέλος της μαζικής πορείας του Πολυτεχνείου, με συμμετοχή που είχε ξεπεράσει τις 20.000 ατόμων, δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν αναίτια σε παρέες νεαρών ατόμων που βρίσκονταν στα στενά των Εξαρχείων, ξυλοκοπώντας και πραγματοποιώντας τυφλές συλλήψεις, με το πρόσχημα των «επεισοδίων». Ένα βίντεο που είχε αποκαλύψει το ΤPP από τον ξυλοδαρμό μίας κοπέλας και στη συνέχεια τη σύλληψή αυτής και των φίλων της που βρίσκονταν στο σημείο, αποδείκνυει τι είχε συμβεί.

Σε εκείνο το σημείο οι άνδρες των ΜΑΤ προχωρούν σε 6 συλλήψεις, με τα συνολικά 19 άτομα που συλλαμβάνονται να φορτώνονται με βαριές κατηγορίες, οι οποίες αργοτερα υποβιβάζονται σε πλημμελήματα.

Σημειώνεται ότι όπως κατήγγειλαν οι συλληφθέντες και συλληφθείσες, πριν το αστυνομικό Τμημα οδηγήθηκαν σε ένα γκαράζ στην οδό Μπουμπουλίνας, που καταγγέλθηκε και στην υπόθεση του βασανισμού του Λάπρου Γούλα. Εκεί μέσα, οι συλληφθέντες/είσες κατήγγειλαν ότι οι αστυνομική τους εξύβρισαν χυδαία, τους είχαν γονατισμένους στο πάτωμα και τους έβγαλαν φωτογραφίες και βίντεο με τα ιδιωτικά τους τηλέφωνα.

Συλλαμβάνοντας τα θύματα

Ανάμεσα στους 19 συλληφθέντες είναι και δύο μέλη της Σοσιαλιστικής Οργάνωσης «Ξεκίνημα», που εξέδωσε σχετικό κάλεσμα συμπαράστασης στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

«Την Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη εκδικάζεται (εξ αναβολής) η υπόθεση των μελών του «Ξ» Ζήση Σούρλα και Ειρήνης Εμινίδου όπως και 17 ακόμη ατόμων που συνελήφθησαν αναίτια το βράδυ της 17ης Νοέμβρη 2019 στα Εξάρχεια, μετά το τέλος της μαζικής και ειρηνικής πορείας του Πολυτεχνείου» αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει λέγοντας:

«Όλα ξεκίνησαν όταν στο τέλος της πορείας ο Ζήσης και η Ειρήνη κατευθύνθηκαν στην περιοχή των Εξαρχείων προκειμένου να επισκεφτούν ένα φιλικό τους σπίτι. Χωρίς να έχει προηγηθεί το παραμικρό, δυνάμεις των ΜΑΤ εξαπέλυσαν μια αναίτια επίθεση χτυπώντας και συλλαμβάνοντας όποιον έβρισκαν μπροστά τους.

Χαρακτηριστικό της απροκάλυπτης αυθαιρεσίας και βίας των δυνάμεων των ΜΑΤ, αποτελεί το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της σύλληψης της Ειρήνης Εμινίδου, 10 αστυνομικοί τη χτυπούσαν και της πατούσαν το δεξί της χέρι, με αποτέλεσμα να της προκαλέσουν κακώσεις.

Αφού τους συνέλαβαν, τους μετέφεραν σ’ ένα γκαράζ δίπλα από το Υπουργείο Πολιτισμού, όπου τους φωτογράφισαν με τα προσωπικά τους τηλέφωνα προκειμένου να μπορέσουν να τους «αναγνωρίσουν» στη συνέχεια και αργότερα τους μετέφεραν στη ΓΑΔΑ.

Κατά τη διάρκεια της κράτησής τους δεν τους επέτρεψαν να έρθουν σε επαφή με δικηγόρους για πολλές ώρες, ενώ οι κατηγορίες εναντίον τους περιλάμβαναν αρχικά μια σειρά από κακουργήματα και πλημμελήματα ανάμεσα στα οποία απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης, εμπρησμός, οπλοφορία, κατοχή εκρηκτικών, αντίσταση κατά της αρχής κ.ά. Το «σενάριο» που είχε στηθεί, είναι πως η Ειρήνη και ο Ζήσης συμμετείχαν σε ομάδα πενήντα περίπου ατόμων, που επιτέθηκε στην αστυνομία με βόμβες μολότοφ. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη σκευωρία καθώς δεν έκαναν τίποτε από όλα αυτά! Επιπλέον από τα στοιχεία δεν προκύπτει να έχει συμβεί τίποτα από τα παραπάνω στο συγκεκριμένο σημείο που συνελήφθησαν.

Την επόμενη μέρα, 18 Νοέμβρη, οδηγήθηκαν στα δικαστήρια της Ευελπίδων προκειμένου να περάσουν από αυτόφωρο, ενώ την ίδια ώρα πλήθος αλληλέγγυων βρέθηκε στο χώρο των δικαστηρίων. Ο εισαγγελέας απέσυρε τις κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις και παρέπεμψε τελικά τους συλληφθέντες με τις κατηγορίες της εξύβρισης, της αντίστασης κατά της αρχής, απλής σωματικής βλάβης και απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης που έχουν πλημμεληματικό χαρακτήρα. Και αυτές ωστόσο οι κατηγορίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Είναι πλήρως κατασκευασμένες από τους αστυνομικούς που τους συνέλαβαν.

Μετά από αναβολή που ζήτησαν οι συλληφθέντες, ορίστηκε νέα δικάσιμη ημερομηνία στις 25 Νοέμβρη του 2019. Εκείνη τη μέρα το Β΄ Τριμελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο αποφάσισε νέα αναβολή για τις 11/3/2020 με το σκεπτικό ότι πρέπει να παρευρίσκονται οι μάρτυρες κατηγορίας, οι οποίοι φυσικά είναι όλοι αστυνομικοί. Οι αστυνομικοί, ενώ συνέταξαν ένα απαράδεκτο κατηγορητήριο και κακοποίησαν τους συλληφθέντες, δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο. Το δικαστήριο αναβλήθηκε στη συνέχεια λόγω των μέτρων που λήφθησαν (λοκ ντάουν κλπ) για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Καλούμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια της Ευελπίδων, την Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη, στις 11.00 το πρωί (κτίριο 8)* απαιτώντας να αποσυρθούν όλες οι κατασκευασμένες και ψευδείς κατηγορίες.»