της Γεωργίας Κριεμπάρδη

Αναβλήθηκε για τις 16 Σεπτεμβρίου η δίκη για τις επιθέσεις σε γραφεία της Χρυσής Αυγής, για τις οποίες κατηγορούνται δύο άτομα. Στη χθεσινή δικάσιμο (29/1), παρόντες ήταν οι δύο κατηγορούμενοι, ενώ από την άλλη πλευρά όλοι οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί, 1-2 μάρτυρες κι ένας ακροδεξιός, που όπως είπε πήγε απλώς για να μη φάει το πρόστιμο!

Σ’ αυτή τη δίκη θα δούμε και τους Μιχαλολιάκο και Κασιδιάρη, αλλά ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή, όπως τη διηγείται στο ΤΡΡ ένας εκ των δύο κατηγορουμένων. Οι δύο αυτοί άνθρωποι από το 2019 βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας, με σκληρά περιοριστικά μέτρα: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, παρουσία στο Α.Τ. 4 φορές τον μήνα, μπλοκάρισμα λογαριασμού μισθοδοσίας και κλείδωμα περιουσιακών στοιχείων και πρόστιμο 15.000 έκαστος.

Να πούμε ότι χθες στο δικαστήριο πέτυχαν να μαλακώσουν λίγο οι περιοριστικοί όροι, δηλαδή η παρουσία τους στο Α.Τ. να είναι μία φορά τον μήνα, ωστόσο απορρίφθηκε το άιτημά τους για άρση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Οι δύο άνδρες, ηλικίας 39 και 40 ετών σήμερα, κατηγορούνται για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση και τους αποδίδονται ενέργειες από τον Μάρτιο του 2017 έως τον Νοέμβριο του 2019.

«Στις 16 Δεκεμβρίου του 2019 έγιναν οι συλλήψεις μας για τρεις επιθέσεις: την επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Δηληγιάννη στη 1/11/19, την επίθεση στα γραφεία στο Μενίδι στις 25/5 και τον εμπρησμό στα γραφεία του Ασπρόπυργου στις 11/2/19. Ο συγκατηγορούμενός μου ανήκει σε κάποια ομάδα, εγώ πουθενά. Ωστόσο, η αστυνομία μας έχει εντάξει σε μια οργάνωση που… αλλάζει όνομα ανά καιρούς. Την ονομάζουν αυθαίρετα ”Ταξιαρχία” και δίπλα της κολλάνε κι ένα όνομα νεκρού από φασίστες, πχ Ταξιαρχία Παύλος Φύσσας. Και κάθε φορά κάνουν ανάληψη ευθύνης από το δεύτερο συνθετικό της οργάνωσης.

Μας βάλανε ως μέλη της ”οργάνωσης” και μας κατηγορούν για πράξεις από το 2017, για φθορά οχημάτων της Χ.Α. στην Πετρούπολη, επίθεση με ξυλοδαρμό σε μέλη στα γραφεία του Ασπρόπυργου και φθορές στα κεντρικά γραφεία τους στη Μεσογείων. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει κατηγορίες για σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης, εμπρησμούς, βαριές σωματικές βλάβες, εκρηκτικά».

Οι τρεις βασικές υποθέσεις για τις οποίες παραπέμπονται οι δύο κατηγορούμενοι είναι: η εμπρηστική επίθεση στα γραφεία της Χ.Α. στον Ασπρόπυργο στις 11/2/19, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η οργάνωση «Ταξιαρχία Petrit Zifle»,  η εμπρηστική επίθεση στα γραφεία της Χ.Α. στο Μενίδι στις 23/5/19, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η οργάνωση «Ταξιαρχία Ντουρούτι», και η εμπρηστική επίθεση στα κεντρικά γραφεία της Χ.Α. στην οδό Θ. Δηλιγιάννη την 1/11/19. Για την τρίτη μάλιστα περίπτωση, δεν υπήρξε κάποια ανάληψη ευθύνης.

Στους δύο κατηγορουμένους φόρτωσαν όλες τις πράξεις της οργάνωσης «Ταξιαρχία»: εμπρησμό οχημάτων μέλους της Χ.Α. στην Πετρούπολη στις 17/10/17 («Ταξιαρχία Abd Elsalam»), επίθεση και ξυλοδαρμό μελών της Χ.Α. στα γραφεία του Ασπρόπυργου στις 14/6/17 («Ταξιαρχία Σαχζάτ Λουκμάν») και φθορές στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στη Μεσογείων στις 31/3/17 («Ταξιαρχία Παύλος Φύσσας»).

Ακόμα δεν έχει καταλάβει πώς και με τι στοιχεία βρέθηκε να κατηγορείται. Αυθαίρετα συμπεράσματα, υποθέσεις και ανώνυμες… μαρτυρίες. «Λένε ότι ένα αμάξι στις επιθέσεις έμοιαζε με αυτό που έχω νοικιάσει. Για την επίθεση στη Δηληγιάννη, δέχθηκαν ένα ανώνυμο τηλεφώνημα, όπου κάποιος τους έδωσε τα στοιχεία του αυτοκινήτου που έχω νοικιάσει και τους είπε ”είδα αυτό το αμάξι να είναι κάτω από τα γραφεία παρκαρισμένο, δε θέλω να πω κάτι άλλο” και τους το κλείνει».

Η σύλληψή του… επεισοδιακή. «Περπατούσα στα Πατήσια. Πέφτει πάνω μου ένα συμβατικό αυτοκίνητο, μου κλείνει τον δρόμο. Ανοίγουν πόρτες, μου κολλάνε τα όπλα και μου λένε ”έρχεσαι μαζί μας”. Μου βάζουν κουκούλα, με πάνε ΓΑΔΑ και παίρνω το κατηγορητήριο. Ταυτόχρονα, είχαν μπει σπίτι μου, δεν ήξεραν τίποτα οι γονείς μου, δεν τους έλεγαν τίποτα, μόνο πήραν κάρτες, υπολογιστές κι έφυγαν».

Στο δικαστήριο θα βρεθεί απέναντι από τους καταδικασμένους πρωτόδικα για σωρεία κακουργημάτων στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. «Ο Μιχαλολιάκος δήλωσε υποστήριξη πολιτικής αγωγής και το μάθαμε 3 χρόνια μετά. Και όταν ρωτήσαμε πώς γίνεται, μας είπαν ότι είναι ένα νόμιμο κόμμα. Ο Κασιδιάρης θα είναι ως μάρτυρας κατηγορίας, γιατί ήταν υπεύθυνος στα γραφεία της Δεληγιάννη».

H αστυνομία κατασκευάζει δικογραφίες

Η Άννυ Παπαρρούσου, δικηγόρος του Δ. εξηγεί στο ΤΡΡ για τι ακριβώς κατηγορείται  και πώς στήθηκε μια δικογραφία από το μηδέν. «Ο Δ κατηγορείται για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση του άρθρου 187Α, έκρηξη, κατοχή εκρηκτικών υλών, φθορές, διατάραξη κοινής ειρήνης κλπ. Ο Δ. εμπλέκεται μέσω ενός ανώνυμου τηλεφωνήματος που έγινε στη ΔΑΕΕΒ (Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας) και ο άγνωστος είπε ότι το αυτοκίνητο που συμμετείχε στην επίθεση στα γραφεία της ΧΑ είχε ίδιο αριθμό κυκλοφορίας με ένα αυτοκίνητο που εκείνη την περίοδο είχε νοικιάσει ο Δ. Καταγραφές από κάμερες δεν αποδίδουν τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου αλλά παρ´ όλα αυτά το στοιχείο αυτό κρίθηκε αρκετό για να παραπεμφθεί».

Η υπόθεση άργησε γιατί η ανάκριση διήρκεσε 4χρόνια, επισημαίνει η κα. Παπαρρούσου. Για την αστυνομία σχολιάζει πως «δεν είναι η πρώτη φορά που η αστυνομία κατασκευάζει δικογραφίες. Κάθε ιστορική περίοδος έχει και τις σκευωρίες της», ενώ για τον τρόπο με τον οποίο ο Δ. αναφέρει ότι τον συνέλαβαν, η ίδια σημειώνει «Δεν έχουμε κινηθεί κατά των αστυνομικών, επιφυλασσόμαστε».