Στην καταγγελία για την άδικη επιβολή προστίμων, για άσκοπη μετακίνηση, από αστυνομικούς προχώρησε το Φιλοζωικό Σωματείο Καβάλας «ο Αίσωπος», όπως μεταδίδει το alterthess.gr. Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν σε πολίτες που ενημέρωσαν για την κακοποίηση ζώου και περίμεναν στο σημείο το περιπολικό για να επιληφθεί της καταγγελίας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του φιλοζωικού σωματείου, όπως αυτή αναρτήθηκε στην σελίδα του στο Facebook:

«Το κείμενο που ακολουθεί γράφτηκε από τους ανθρώπους που κατέβαλαν κάθε προσπάθεια ώστε να μη συνεχιστεί η κακοποίηση των ζώων τα οποία εντόπισαν. Η αντιμετώπιση, δε, των αστυνομικών αρχών θεωρείται από το σωματείο μας επιεικώς απαράδεκτη και φυσικά το καταγγέλουμε. Αν δε θεωρείται σοβαρός λόγος μτακίνησης η κακοποίηση ζώων για την αστυνομία, λυπούμαστε πολύ που συνεχίζουν αυτές τις απαράδεκτες συμπεριφορές απέναντι σε πολίτες με παιδεία και πολιτισμό που μάλλον οι ίδιοι αγνοούν!

Το Σωματείο μας θα ζητήσει ακρόαση από τον Διεθυντή της Αστυνομίας για το περιστατικό και θα ζητήσει ευθύνες από τα όργανα που εκλήθησαν και δεν έπραξαν το καθήκον τους παρά μόνο, απαράδεκτα, έκοψαν κλήσεις για αδικαιολόγητη μετακίνηση στα άτομα αυτά.

Χθες, την Παρασκευή 19/3/2021, έπεσε στην αντίληψη ενός πολιτη που είχε μετακινηθεί νομίμως για προσωπικούς λόγους σε άλλη περιοχη από τη μόνιμη κατοικία του, κακοποίηση ζώου και κλάματα από κουτάβι σε τρέιλερ εντός ακατοίκητου οικοπέδου. Αμέσως ο πολίτης κάλεσε το φιλοζωικό σωματείο της πόλης και με παρότρυνσή τους, κάλεσε έπειτα το αστυνομικό τμήμα Καβάλας για καταγγελία του περιστατικού. Η απάντηση που έλαβε είναι ότι δεν μπορεί να γίνει άμεση κινητοποίηση συναδέλφων για να παρεβρεθούν στο μέρος, και ο πολίτης αποχώρησε.

Το Σάββατο 20/3/2021 ο πολίτης με άλλους δύο φιλόζωους πολίτες, βρέθηκαν στο ίδιο μέρος με σκοπό την επώνυμη καταγγελία του περιστατικου και κλήση στο αστυνομικό τμήμα. Μετά από αναμονή περίπου μισής ώρας κατέφθασαν στο σημείο τρεις αστυνομικοί με περιπολικό. Έπειτα από μια μικρή αναφορά στο περιστατικό κακοποίησης του ζώου ξεκίνησαν τις προσωπικές ερωτήσεις στον καθένα για τους λόγους και τις αποδείξεις μετακίνησης τους στο συγκεκριμένο σημείο. Αφου αιτιολογήθηκε από μεριάς τους η παρουσία τους και ενώ αναφέρθηκαν στο άρθρο του νόμου περι κακοποίησης ζώων, επέμεναν στο ότι η παρουσία των πολιτών στο σημείο είναι αδικαιολόγητη και παράνομη και προέβησαν στην επιβολή προστίμων στους 2 από τους 3 πολίτες. Αναφέρεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια οι αστυνομικοί μιλούσαν απαξιωτικά, δεν άκουγαν τους λόγους των πολιτών και με κάθε αντίλογο απειλούσαν με περαιτέρω επιβολή προστιμων και αυτόφωρο.

Να σημειωθεί ότι οι αστυνομικοί που παρευρέθηκαν είχαν ελάχιστη ενασχόληση για το λόγο για τον οποίο κλήθηκαν.

Θεωρούμε ότι τέτοιες συμπεριφορές αποτρέπουν τους πολίτες που επιθυμούν να βοηθήσουν με οποιοδήποτε μέσο, να παρεμβαίνουν σε περιστατικά κακοποίησης ζώων.

Δημοσιοποιουμε το περιστατικο γιατί η απαντηση σε μια προσπαθεια διάσωσης ενός κακοποιημένου ζώου ήταν η επιβολη προστίμων για παραβίαση υγειονομικών μέτρων.»