Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά του υπουργείο Εργασίας,  ένας στους τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα καλείται να ζήσει με 383 ευρώ τον μήνα, ενώ το 48% του πληθυσμού, δηλαδή 5,1 εκατομμύρια άτομα, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Από αυτό το 48% υπάρχουν 1,5 εκατομμύρια άτομα που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, δηλαδή κάτω από 182 ευρώ τον μήνα. 

Επίσης, περισσότερο από 657.000 εργαζόμενοι από τους 2,2 εκατ. έχουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης με το μέσο ημερομίσθιό τους να είναι κάτω από το μισό των αντίστοιχων ημερήσιων αποδοχών που λαμβάνουν όσοι έχουν πλήρες ωράριο.
 

Όπως δείχνουν επίσημα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, τους τρεις πρώτους μήνες του 2018 το 53% των προσλήψεων έγινε με συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας, με μόλις περίπου 1,5 εκατ. εργαζόμενοι να έχουν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.
 

Σύνταξη εξαθλίωσης και τριήμερο κινητοποιήσεων
 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Ήλιος»,  1,16 εκατ. συνταξιούχοι λαμβάνουν 364 ευρώ σύνταξη. Βάσει των ίδιων στοιχείων, μέχρι 500 ευρώ κύρια σύνταξη εισπράττουν 1.157.539 συνταξιούχοι, από τις οποίες οι 612.933 είναι συντάξεις γήρατος με μέσο όρο αποδοχών τα 371,88 ευρώ, 395.359 είναι οι συντάξεις λόγω θανάτου (συντάξεις χηρείας) με 333,62 ευρώ μέσες αποδοχές,143.615 είναι οι αναπηρικές συντάξεις με μέσο όρο 386,48 ευρώ, ενώ 5.632 είναι λοιπές συντάξεις με μέσες αποδοχές 190,27 ευρώ.
 
Οι συνταξιουχικές οργανώσεις καλούν σε τρίμηνο κινητοποιήσεων καλώντας «τους συνταξιούχους σε πανελλαδικό ξεσηκωμό, σε μαραθώνιο κινητοποιήσεων παντού σε όλη την χώρα».
 
Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιουχικών οργανώσεων καλεί όλους τους συνταξιούχους σε πανελλαδικό ξεσηκωμό, σε μαραθώνιο κινητοποιήσεων παντού σε όλη την χώρα. Με τοπικές, περιφερειακές και πανελλαδικές συγκεντρώσεις να εκφράσουμε την αντίθεσή μας απέναντι στις αντισυνταξιουχικές – αντιασφαλιστικές πολιτικές που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή, που καταστούν εκατομμύρια συνταξιούχους σε επαίτες και να απαιτήσουμε:
 
Κανένας επανυπολογισμός, καμία μείωση με την προσωπική διαφορά στις κύριες και επικουρικές μας συντάξεις και την κατάργηση του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου).
 
Όχι στη μείωση του αφορολόγητου και την περικοπή των οικογενειακών μας επιδομάτων και του ΕΚΑΣ.
 
Διεκδικούμε ότι μας έχει αφαιρεθεί από όλο το αντισυνταξιουχικό αντιασφαλιστικό νομικό πλαίσιο που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις.
 
Να αποδοθούν άμεσα χωρίς αιτήσεις, δικαστήρια και προαπαιτούμενα ότι η κυβέρνηση αυθαίρετα παρακρατεί σε κύριες – επικουρικές συντάξεις και την εισφορά αλληλεγγύης.
 
Να μην περάσουν τα καταστρεπτικά νέα μέτρα της 4ης αξιολόγησης. Να καταργηθεί ο νόμος για τους πλειστηριασμούς».
 
Τέλος οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις τονίζουν: «Καλούμε όλους τους συνταξιούχους σε όλη την χώρα να νικήσουν τον φόβο την αδιαφορία την καταστρεπτική αντίληψη του «δεν γίνεται τίποτα» και να πάρουν αποφασιστικά μέρος στον αγώνα τώρα, αύριο θα είναι αργά.
 
Στην Αττική θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω συγκεντρώσεις:
 
Τετάρτη 25 Απρίλη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης ώρα 10.πμ.
 
Τρίτη 15 Μάη στην ίδια πλατεία ώρα 10πμ.
 
Παρασκευή 25 Μάη στην ίδια πλατεία 10 πμ.
 
Τρίτη 19 Ιούνη στην ίδια πλατεία.
 
Θα ακολουθούν πορείες σε διάφορα υπουργεία και στην Βουλή.
Ανάλογες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιούνται σταθερά από τα σωματεία μας σε όλη τη χώρα.
 
Καλούμε όλους τους συνταξιούχους να πάρουν αγωνιστικά μέρος στις εκδηλώσεις του εργατικού κινήματος για την 1η Μάη