Απαντώντας στα περί επαναφύτευσης των δέντρων που σχεδιάζεται να απομακρυνθούν από την πλατεία Εξαρχείων με σκοπό την κατασκευή στάσης μετρό στην περιοχή, οι κάτοικοι τονίζουν με βάση το σημείωμα το οποίο κατέθεσε στο ΣτΕ ο δήμος Αθηναίων και με το οποίο ορίζονται οι ακριβείς μεταφυτεύσεις των δέντρων της πλατείας, ότι «εκτός από τις 4 χαρουπιές, την ελιά και τα 4 πεύκα, κανένα από τα υπόλοιπα 14 δέντρα της πλατείας Εξαρχείων (Άρια, Ακακία Κωνσταντινουπόλεως, Σοφόρα, Μουριά, Φίκος Ροδίτικος) που σύμφωνα με το έγγραφο θα μεταφυτευτούν από την πλατεία στον Λόφο Στρέφη, δεν περιλαμβάνεται στην εγκεκριμένη από τη Διεύθυνση Δασών Αθηνών, φυτοτεχνική μελέτη για τον Λόφο Στρέφη, αλλά ούτε και στην εγκεκριμένη Διαχειριστική μελέτη».

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι ίδιοι κάτοικοι που αντιστέκονται στην κατασκευή επικαλούμενοι όσα τους είπε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρασίνου σε συνάντησή τους πριν από δύο ημέρες ότι «όσο μεγαλύτερα σε ηλικία είναι τα δέντρα τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουν να σωθούν σε περίπτωση εκρίζωσης και μεταφύτευσης». Αυτό, καθώς «οι ρίζες τους είναι περιπλεγμένες σε ενιαίο ριζόστρωμα πολλών μέτρων και καμία εκκρίζωση δεν είναι αληθινά εφικτή, αφού θα κοπεί αναγκαστικά η κεντρική ρίζα. Η ρίζα ενός δέντρου φτάνει σε βάθος όσο και η προβολή της κόμης του στον ήλιο. Αυτός είναι και ο λόγος που συγκρατούν τα εδάφη από διάβρωση».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της συλλογικότητας «Όχι Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων»:

«Η ΦΑΙΔΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΕΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΔΗΜΟΥ

Πριν από λίγες μέρες ο δήμος Αθηναίων κατέθεσε στο ΣτΕ σημείωμα με το οποίο (υποτίθεται πως) ορίζει τις ακριβείς μεταφυτεύσεις των δέντρων της πλατείας Εξαρχείων.

Όμως, εκτός από τις 4 χαρουπιές, την ελιά και τα 4 πεύκα, κανένα από τα υπόλοιπα 14 δέντρα της πλατείας Εξαρχείων (Άρια, Ακακία Κωνσταντινουπόλεως, Σοφόρα, Μουριά, Φίκος Ροδίτικος) που σύμφωνα με το έγγραφο θα μεταφυτευτούν από την πλατεία στον Λόφο Στρέφη, δεν περιλαμβάνεται στην εγκεκριμένη από τη Διεύθυνση Δασών Αθηνών, φυτοτεχνική μελέτη για τον Λόφο Στρέφη, αλλά ούτε και στην εγκεκριμένη Διαχειριστική μελέτη. Άρα, αν δεν μπούμε ακριβώς ότι ψεύδονται χυδαία, μπορούμε να πούμε πως για άλλη μια φορά πρόκειται για δηλώσεις εντυπωσιασμού, για προχειρότητες που απλώς είναι δείγμα προθέσεων και όχι κάποιας μελετημένης κίνησης/απόφασης.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρασίνου σε συνάντηση με μέλη της συνέλευσης πριν από δύο ημέρες είπε ξεκάθαρα το κοινό μυστικό. Όσο μεγαλύτερα σε ηλικία είναι τα δέντρα τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουν να σωθούν σε περίπτωση εκρίζωσης και μεταφύτευσης.

Συμπληρώνουμε ότι οι ρίζες τους είναι περιπλεγμένες σε ενιαίο ριζόστρωμα πολλών μέτρων και καμία εκκρίζωση δεν είναι αληθινά εφικτή, αφού θα κοπεί αναγκαστικά η κεντρική ρίζα. Η ρίζα ενός δέντρου φτάνει σε βάθος όσο και η προβολή της κόμης του στον ήλιο. Αυτός είναι και ο λόγος που συγκρατούν τα εδάφη από διάβρωση. Αλλά ποιος νοιάστηκε.

Σε ερώτησή μας αν υπάρχει επιβλέπων του δήμου στη διαδικασία κλαδέματος, κοπής, εκρίζωσης μας απάντησαν ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο. Παρόλα αυτά, στο άρθρο 3 του μνημονίου συνεργασίας δήμου Αθηναίων-ΑΤΤΙΚΟ (ΕΛΛΗΝΙΚΟ)ΜΕΤΡΟ για τις υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων μερών, ο δήμος έχει αναλάβει “να συνεργαστεί με τους συμβαλλομενους φορείς για την προστασία των δέντρων και φυτών και τη μεταφύτευσή τους κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών”

Τα δέντρα θα μεταφυτευτούν στο φυτώριο του δήμου Αθηναίων. Το ξέραμε αυτό. Αυτό που, όμως, δεν είχαμε συνειδητοποιήσει είναι ότι, σύμφωνα και με τις παραδοχές του προϊσταμένου της διεύθυνσης, ο χώρος έχει παραχωρηθεί από τον δήμο στην ανάδοχο εταιρία. Με άλλα λόγια η ΕΡΕΤΒΟ έχει πάρει τον χώρο και έχει συνάψει σύμβαση με άλλον εργολάβο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για όλη τη διαδικασία, καθώς και τη φροντίδα των μεταφυτευμένων δέντρων. Και επειδή η σύμβαση είναι μεταξύ δύο ιδιωτών, δεν υπάρχει υποχρέωση ανάρτησής της στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και άρα, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι ορίζει!!!

Πράσινο ισοζύγιο, πράσσειν άλογα. 2950 δέντρα έχει παραγγείλει ο δήμος Αθηναίων, λέει. (η αλήθεια διερευνάται ακόμα, γιατί αρχικά ο διαγωνισμός είχε βγει άγονος). Η ηλικία του δέντρου, όμως, παίζει καθοριστικό ρόλο στην απορρόφηση των ρύπων. Όσο πιο μεγάλο το δέντρο τόσο πιο πολύ διοξείδιο καταπίνει. Τα δεντρύλλια των φυτωρίων, επίσης, είναι αυτόστειροι κλώνοι χωρίς δύναμη για επιβίωση -και μεταξύ τους είναι ανταγωνιστικά χωρίς να γεννάνε τίποτα, ούτε σπόρο δίνουν, είναι απλά καλλωπιστικά, με ημερομηνία λήξης και τεράστιο ποσοστό θνησιμότητας.

Και μια λεπτομέρεια που καλό είναι να γνωρίζουμε. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρασίνου είναι θα λέγαμε, υπηρεσιακός. Ο προηγούμενος πήρε σύνταξη και δεν έχει γίνει κρίση για τον ορισμό του νέου. Με απλά λόγια, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί η θέση του συγκεκριμένου ανθρώπου, βάζει υπογραφές σε σημειώματα και μελέτες τις οποίες πολύ αμφιβάλλουμε αν έχει εκπονήσει ο ίδιος.

Με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε (Not). Εκτός από τα μεγαλόστομα δελτία τύπου η ουσία είναι μία. Τα δέντρα σφάζονται, τα δέντρα πετιούνται, τα δέντρα καταστρέφονται. Όπως και τα δέντρα της Κυψέλης και του Κολωνακίου, έτσι και αυτά είναι καταδικασμένα να καούν. Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι κηπουροί του δήμου σε ανακοίνωσή τους, που διευκρινίζει ότι κάηκε το 90% αυτών.

Οι πλατείες δεν είναι οι αυλές σας που τις στολίζετε όπως θέλετε και μπορείτε να μεταφέρετε τα βάζα σας όπως το φενγκ σούι σας ορίζει. Οι πλατείες είναι ελεύθεροι, δημόσιοι χώροι και είναι όλων μας. Έχουμε λόγο σε αυτές, έχουμε λόγο για αυτές.

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ, 11/11, 13:30 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ»