Το Ε’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε απορρίψει το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος με το ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου) για την ιδιωτικοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης τον Μάρτιο του 2015, ωστόσο στις 14/6/2015 επανακατατέθηκε το σχέδιο του ΠΔ με το νέο ΕΣΧΑΔΑ (περιορισμένη δόμηση) στο ΣτΕ, καθώς η έγκρισή του είναι απαραίτητη προκειμένου να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση. 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΣΧΑΔΑ για την ιδιωτικοποίηση του Αστέρα βρισκόταν στην Περιφέρεια από τις 19 Ιανουαρίου 2016, αλλά το θέμα δεν εισήχθη μέχρι σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, παρ' ότι πιθανή απόρριψη από το Περιφερειακό Συμβούλιο θα μπορούσε μέχρι και να μπλοκάρει την ιδιωτικοποίηση. 
 
Η διαδικασία υπό κανονικές συνθήκες προβλέπει να αποφανθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής εντός 35 ημερών προκειμένου να αποστείλει την γνωμοδότησή του και να ληφθεί υπόψη κατά τη σύνταξη του ΠΔ με το ΕΣΧΑΔΑ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. 
 
Ωστόσο παρά τις συνεχόμενες διαμαρτυρίες και τις υπενθυμίσεις μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου η συζήτηση δεν έγινε εγκαίρως, με την πλειοψηφούσα παράταξη της Ρένα Δούρου, «Δύναμη Ζωής», τους συμβούλους και τους αντιπεριφερειάρχες, να καθυστερούν την εισαγωγή του θέματος. 
 
Προκαλεί μάλιστα ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός πώς στις 2 Ιουλίου, μόλις 2 ημέρες πριν γίνει γνωστή η απόφαση του ΣτΕ, ο αντιπεριφερειάρχης, Π. Φιλίππου και ο Αθ. Αναγνωστόπουλος αρθρογράφησαν στην Αυγή ανακοινώνοντας στην ουσία ότι εναντιώνονται στο ΕΣΧΑΔΑ για τον Αστέρα, αφού η πλειοψηφούσα όμως παράταξη έχει επιλέξει να καθυστερήσει την συζήτηση. 
 
Χαρακτηριστικά στο κείμενο, το οποίο αποτέλεσε και την πρόταση της πλειοψηφούσης «Δύναμη Ζωής» αναφέρει ότι, διαφωνεί ως προς τις ρυμοτομικές γραμμές καθώς δεν ξεκαθαρίζεται τι είναι αιγιαλός, τα είναι δασική περιοχή και δεν διερευνάται επαρκώς ο δασικός χαρακτήρας. Αναφέρει ακόμη ότι ο συντελεστής δόμησης δεν πρέπει να αναφέρεται σε όλη την επιφάνεια της έκτασης αλλά θα πρέπει να αφαιρεθούν οι πεζόδρομοι οι κοινόχρηστοι χώροι οι δασικές περιοχές και οι περιοχές που ανήκουν στον οικείο δήμο. Κλείνοντας αναφέρει ότι «Η βαρύτητα που έχουν οι παραπάνω επισημάνσεις μας υποχρεώνουν να μην κάνουμε δεκτή τη μελέτη και να την επιστρέψουμε για περαιτέρω διορθώσεις». 
 
Τελικώς, κατά την σημερινή συζήτηση, η πρόταση της πλειοψηφούσας «Δύναμης Ζωής», υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με τον κ. Κώστα Βλάχο ωστόσο να διαφοροποιείται, ενώ καταψήφισαν η παράταξη «180 μοιρες» που στηρίζεται από την Νέα Δημοκρατία και η οποία ήθελε την έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ, και η «Ελληνική Αυγή».
 
Η Παράταξη του Γ. Σγουρού, αποχώρησε αφού αποκάλυψε ενώπιον των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, ότι μετά την χαρακτηριστική καθυστέρηση το Υπουργείο Περιβάλλοντος είχε εκδώσει ήδη απόφαση χωρίς την γνωμοδότηση της Περιφέρειας Αττικής και συνεπώς η συζήτηση ήταν προσχηματική και δεν είχε νόημα.
 
Η παράταξη Αντικαπιταλιστική Ανατροπή -η οποία είχε ζητήσει δύο φορές, ήδη από τον Φεβρουάριο να επιταχυνθεί η συζήτηση- επίσης καταψήφισε την πρόταση και κατέθεσε ψήφισμα στο οποίο απέρριπτε συνολικά την ιδιωτικοποίηση και το ΕΣΧΑΔΑ λέγοντας πως η περιοχή του Αστέρα «Θα μετατραπεί σε άβατο για τους πολίτες». Παράλληλα ζήτησε  «Η Χερσόνησος Μικρού Καλυβιού να θεσμοθετηθεί ως περιβαλλοντικό και αρχαιολογικό πάρκο ανοικτό σε όλους τους κατοίκους του λεκανοπεδίου με πολιτιστικές εκδρομές κλπ και ήπια χρήση μόνο των υπαρχόντων μη αυθαιρέτων εγκαταστάσεων». Το ψήφισμα αυτό υπερψήφισε ο περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Βλάχος που διαφοροποιήθηκε από την απόφαση της παράταξης «Δύναμης Ζωής», καθώς και οι ανεξάρτητοι Φ. Νικολιδάκη, Ζ. Ραϊκου, Μ. Βασιλάκη.