Ο υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ήταν πιo πειστικός από την ακροδεξιά αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν σε μια σημαντική τηλεοπτική διαμάχη την Τετάρτη, λίγο πριν τον κρίσιμο δεύτερο γύρο των εκλογών την Κυριακή, σύμφωνα με δημοσκόπηση. Η οικονομία, η Ευρώπη, η τρομοκρατία στο επίκεντρο του debate ανάμεσα στους δύο υποψηφίους.
Συνολικά 63% όσων ερωτήθηκαν από την εταιρεία Elabe για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού BFM βρήκαν τον Εμανουέλ Μακρόν πιό πειστικό από την ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν.
Δύο τρίτα των ατόμων που ψήφισαν για τον Ζαν-Λικ Μελανσόν στον πρώτο γύρο εκλογών (23 Απριλίου) θεώρησαν ότι ο Ε. Μακρόν ήταν πιο πειστικός, στο οποίο επίσης συμφώνησε και το 58% όσων είχαν υποστηρίξει τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν.
Πρωτοφανής ένταση και προσωπικές προσβολές
Με πρωτοφανή ένταση ξεκίνησε, συνεχίσθηκε και ολοκληρώθηκε το τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψηφίων που προκρίθηκαν για τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών την Κυριακή.
Η τηλεμαχία εξελίχθηκε σε μια συζήτηση του, ιδιαίτερα χαμηλού επιπέδου, με αψιμαχίες και παρεμβολές, παρά τις προσπάθειες των δύο δημοσιογράφων που συντόνιζαν τη συζήτηση να επιβάλλουν μια σχετική τάξη. Πριν από την τηλεμαχία η Μαρίν Λεπέν είχε εκμυστηρευτεί σε δημοσιογράφους ότι «θα το κάνει μια χαψιά, το βρέφος Ολάντ», όπως συνηθίζει να αποκαλεί τον Εμανουέλ Μακρόν.
Τα σχόλια των υποψηφίων κατά την διάρκεια του debate πολλές φορές ήταν ιδιαίτερα προσωπικά. Ο Ε.Μακρόν αποκαλούσε την Λεπέν «παράσιτο» και «ψεύτρα», ενώ εκείνο τον αποκαλούσε τραπεζίτη. Σε μία αναφορά στην εμφάνιση του Μακρόν, είπε «είσαι νέος στο εξωτερικό αλλά παλιός μέσα σου».
Εμμονή και στόχος της Μαρίν Λεπέν καθ' όλη τη διάρκεια της συζήτησης ήταν να «φορτώνει» τα αρνητικά της κυβέρνησης του προέδρου Φρανσουά Ολάντ στον Εμανουέλ Μακρόν, αποκαλώντας τον «κύριε υπουργέ». Ο Ε. Μακρόν είχε παραμείνει μόλις τέσσερις μήνες στην κυβέρνηση Φ.Ολάντ προτού παραιτηθεί για να δηλώσει την υποψηφιότητά του για τη γαλλική προεδρία.
Το πρώτο ερώτημα των δημοσιογράφων αφορούσε την οικονομία, και εκεί η Μαρίν Λεπέν άφησε να φανούν οι ελλείψεις της, ακόμα και σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες χρηματοδότησης τού προγράμματός της. Επιχείρησε να φέρει παραδείγματα επιχειρήσεων με δυσκολίες κατά την πενταετία διακυβέρνησης του Φ. Ολάντ, χρησιμοποιώντας όμως πολλές ανακρίβειες τις οποίες άμεσα και συστηματικά ανέτρεψε ο αντίπαλός της ζητώντας της να σταματήσει τις «ανοησίες». Ο Εμμανουέλ Μακρόν χρησιμοποίησε πλέον των δέκα φορών τη λέξη «ανοησίες» για τα λεγόμενα της αντιπάλου του, χωρίς η ίδια να αντιδρά σε αυτό ή να απαιτεί εξηγήσεις.
Όταν η συζήτηση έφτασε στο θέμα της τρομοκρατίας η Μ.Λεπέν κατηγόρησε τον Ε.Μακρόν για «ανεκτική συμπεριφορά» απέναντι στον Ισλαμικό φονταμενταλισμό, «δεν έχετε κανένα σχέδιο (για την ασφάλεια) αλλά είστε ανεκτικός με τον ισλαμικό φονταμελισμό», είπε, με τον αντίπαλό της να απαντά ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας θα είναι η προτεραιότητά του αν εκλεγεί. «Θα ηγηθώ ενός αγώνα κατά του ισλαμικής τρομοκρατίας σε όλα τα επίπεδα. Αυτό που θέλουν εκείνοι(οι τρομοκράτες), η παγίδα που έχουν για εμάς, είναι αυτή που προσφέρετε – ένας εμφύλιος πόλεμος», ανέφερε.
Όσον αφορά την Ευρώπη, ο Μακρόν άσκησε έντονη κριτική στην θέση της Μ.Λεπέν να διαλύσει το ευρώ για να επιστρέψει στο φράγκο, πιέζοντας την να εξηγήσει το πως θα λειτουργούσε αυτό στην πράξη και κατηγορώντας την για «φευγαλέα» και «σαθρή έλλειψη προετοιμασίας» επί του θέματος. Από πλευράς της, ανέφερε ότι «το ευρώ είναι το νόμισμα των τραπεζιτών, όχι των ανθρώπων».