Συγκεκριμένα, ο κ. Κατρίνης, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ, απάντησε στο ερώτημα κατά πόσο ο Χάρης Δούκας μπορεί να υπηρετεί ταυτόχρονα ως Δήμαρχος Αθηναίων, σε περίπτωση που εκλεγόταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ:

«Ένα μικρό σχόλιο για τις δημοσκοπήσεις. Οι δημοσκοπήσεις στις εσωκομματικές εκλογές είναι πάντα αμφιβόλου, όχι εγκυρότητας, πραγματικής διάστασης γιατί κανείς δεν ξέρει ποιο είναι το ακροατήριο και ποιος είναι ο κόσμος και το κοινό που συμμετέχει στις εσωκομματικές εκλογές. Άρα νομίζω ότι περισσότερο χρησιμοποιούνται από κάποια επιτελεία για να δημιουργήσουν εντυπώσεις, παρά και οι ίδιοι πιστεύουν ότι αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Προφανώς η θέση του δημάρχου Αθηναίων είναι μια θέση πολύ σημαντική και θεσμικά και πολιτικά. Έχει υψηλές απαιτήσεις και ενδεχόμενη επιτυχία η αποτυχία αυτής της δημοτικής αρχής που είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, το τονίζω αυτό, έχει θετικό ή αντίστοιχα αρνητικό αντίκτυπο. Όμως η πολιτική δεν αποτελεί και δεν πρέπει να αποτελεί ένα πεδίο άσκησης πολλαπλών ρόλων. Έχουμε δει ότι αυτό το μοντέλο δεν είναι επιτυχημένο. Και ο ρόλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει ακόμα πιο μεγάλες απαιτήσεις. Δεν είναι ένας ρόλος αλά καρτ, ούτε μπορεί να ασκείται παράλληλα με κάποιον άλλο ρόλο. Εγώ προσωπικά, ως βουλευτής της εκλογικής του περιφέρειας και ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, άρα με κοινοβουλευτική δραστηριότητα, πολλές φορές δυσκολεύομαι χρονικά να ανταποκριθώ το ίδιο επάξια και στους δύο ρόλους. Άρα εδώ θα πρέπει να δούμε ότι ο ρόλος ενός προέδρου, μιας παράταξης που θέλει να ηγηθεί ενός σχήματος που θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές είναι ένας ρόλος πολύ απαιτητικός, απαιτεί αφοσίωση, απαιτεί πολύ σκληρή και καθημερινή δουλειά σε όλη την επικράτεια για να μπορέσουμε να επανασυνδεθούμε με τον κόσμο και τις κοινωνικές τάξεις που μας εμπιστεύθηκαν για πολλά χρόνια, μας εγκατέλειψαν και σήμερα κοιτούν πάλι προς τα εμάς. Άρα αυτό νομίζω ότι δείχνει τους όρους και τις προϋποθέσεις και τις υψηλότατες απαιτήσεις που θα έχει ο ρόλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ένα ΠΑΣΟΚ όμως, το οποίο θα είναι κόμμα κυβερνητικής εξουσίας, το οποίο θα μπορεί να είναι στο κέντρο του πολιτικού σκηνικού εντός και εκτός Βουλής».

Προηγουμένως, δήλωσε ότι «ουδέποτε μετά από εκλογή προέδρου ΠΑΣΟΚ υπήρχε θέμα διαρραγής της ενότητας ή αποχώρησης ή διάσπασης. Ίσα ίσα, το ΠΑΣΟΚ μετά από κάθε αναμέτρηση σε επίπεδο ηγεσίας έβγαινε πιο συγκροτημένο και πιο αποφασισμένο να διεκδικήσει και να εφαρμόσει τις πολιτικές του πάνω στις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει. Άρα δεν υπάρχει κίνδυνος για την ενότητα». «Αλίμονο αν πάμε σε μια διαδικασία όπου δεν έχουμε αντιπαράθεση πολιτικών απόψεων, στρατηγικών και πλατφορμών για το μέλλον της παράταξης και της χώρας. Άρα, αυτό πιθανόν να δημιουργήσει μια ελεγχόμενη και επιτρεπτή εσωτερική ένταση. Αλλά εμείς στο ΠΑΣΟΚ έχουμε μάθει πρώτα να διασφαλίζουμε την ενότητα. Αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η βάση της παράταξης, οι χιλιάδες εκλογείς και ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, αλλά και αρκετοί χιλιάδες που βλέπουν αυτή τη στιγμή τον κ. Μητσοτάκη να καταρρέει, τον ΣΥΡΙΖΑ να αποδομείται και πλέον αναζητούν μία εναλλακτική πολιτική επιλογή, μία πολιτική διέξοδο, στρέφουν τα μάτια τους στο ΠΑΣΟΚ και αυτό μας επιφορτίζει με ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη όχι μόνο για ενότητα, αλλά και για σοβαρή εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Γιατί αυτός είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ» είπε, μεταξύ άλλων.

«Οφείλω να πω ότι το μητρώο μελών που παραλάβαμε στις αρχές Αυγούστου δεν είναι και τόσο έγκυρο και αξιόπιστο, από τη στιγμή που έχω ανακαλύψει εκατοντάδες περιπτώσεις ανθρώπων που είναι μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά δεν είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο μελών της παράταξης» σημείωσε και κατέληξε πως αυτό «έχει σοβαρά θέματα όσον αφορά το ποιοι είναι ή δεν είναι μέλη. Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο βεβαίως θα το συζητήσουμε και θα το διαχειριστούμε από κοινού όταν γίνει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για την επικύρωση υποψηφιοτήτων».