Μία νέα αναίτια αστυνομική επίθεση κατά διαδηλωτών σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια της αποχώρησής τους από την αντιφασιστική – αντιρατσιστική συγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας, απέναντι στο ρατσιστικό κάλεσμα στο οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος και ο υπόδικος Ηλίας Κασιδιάρης.

Κατά την αποχώρηση διαδηλωτών, αστυνομικοί της ομάδας ΔΡΑΣΗ προχώρησαν σε ρίψη χημικών και κρότου λάμψης στην οδό Πατησίων, πριν ακολουθήσει ο ξυλοδαρμός και η προσαγωγή δύο διαδηλωτών.

Νέα αστυνομική ΔΡΑΣΗ με ξύλο κατά αντιφασιστών διαδηλωτών

Στον απόηχο των επιθέσεων αυτών, η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ) εξέδωσε ανακοίνωση – κόλαφο για τη στάση της αστυνομίας και απέναντί τους, τονίζοντας πως άντρες της αστυνομίας κινήθηκαν εναντίον των φωτορεπόρτερ, προπηλακίζοντας και εκφοβίζοντάς τους, την ώρα που προσπαθούσαν να εκτελέσουν την εργασία τους.

«Στα πλαίσια των συγκεντρώσεων που έλαβαν χώρα χθες 15-07-2020, πέριξ της πλατείας Βικτωρίας στην Αθήνα, παρατηρήθηκαν φαινόμενα καταστολής εκ μέρους τμήματος των δυνάμεων της αστυνομίας που βρισκόταν στην περιοχή, εναντίον συναδέλφων φωτορεπόρτερ» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΦΕ, περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο παρεμποδίστηκαν από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης.

«Παρατηρήθηκε ότι άντρες των αστυνομικών δυνάμεων που βρισκόταν στην περιοχή, κινήθηκαν εντελώς αναίτια και απρόκλητα εναντίον στους φωτορεπόρτερ, προπηλακίζοντας και εκφοβίζοντάς τους με αποτέλεσμα να παρεμποδιστεί σημαντικά η δυνατότητα εκτέλεσης της εργασίας τους» περιγράφουν οι φωτορεπόρτερ.

«Δε νοείται δημοκρατία όταν η είδηση βρίσκεται υπό διωγμό και δεν κινδυνεύει η δημοκρατία από τους φωτορεπόρτερ και εικονολήπτες» διαμηνύει το συνδικαλιστικό όργανο των φωτορεπόρτερ, τονίζοντας πως «Περιμένουμε από όλους τους υπεύθυνους της Πολιτείας να πράξουν τα αυτονόητα για την προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου».

Η καταγγελία της Ένωσης φέρνει στη μνήμη τις εποχές των πρώτων μνημονιακών χρόνων, όταν φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι έμπαιναν στο στόχαστρο των αστυνομικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, όπως με τον βαρύτατο τραυματισμό του τότε προέδρου της ΕΦΕ, Μάριου Λώλου, από γκλομπ μέλους διμοιρίας ΜΑΤ τον Ιούλιο του 2012, και το αντίστοιχο περιστατικό κατά της φωτορεπόρτερ, Τατιάνας Μπόλαρη στην πλατεία Συντάγματος τον Οκτώβριο του 2011, επίθεση για την οποία πρώτη φορά στα χρονικά καταδικάστηκε αστυνομικός που χτύπησε φωτορεπόρτερ, με καθυστέρηση βέβαια τριών ετών.

Ένοχος για τη γροθιά στη φωτορεπόρτερ

Σημειώνεται ακόμα πως η σημερινή καταγγελία έρχεται λίγους μήνες μετά την στοχοποίηση και προσαγωγή φωτορεπόρτερ στα Εξάρχεια τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια εκκένωσης της κατάληψης στέγασης προσφύγων στο πρώην 5ου Λυκείου Αθηνών, παρότι αρχικά προσήχθη και του ζητήθηκε να επιδείξει την δημοσιογραφική του ταυτότητα και είχε επιβεβαιωθεί η ταυτότητά του. Τελικά, η αστυνομία συνέλαβε τον Αλ. Σταματίου με την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης, με το Αυτόφωρο Μονομελές Δικαστήριο να τον κρίνει αθώο το αμέσως επόμενο πρωί.

Αθώος ο φωτορεπόρτερ που συνελήφθη στην εκκένωση του πρώην 5ου Λυκείου