του Κώστα Εφήμερου
Αν επισκεφθείτε τον λογαριασμό μας στο twitter (@ThePressProject) θα διαπιστώσετε ότι τον τελευταίο καιρό υποβόσκει μια συζήτηση περί αντικειμενικότητας (κάτι ανάλογο συμβαίνει φυσικά και στο FaceBook αλλά αυτό είναι γενικά λιγότερο πολιτικοποιημένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης). Καταρχάς επιτρέψτε μου να πω ότι η δυσπιστία του κόσμου είναι ελπιδοφόρα και προσωπικά πιστεύω πως είναι ό,τι καλύτερο προκειμένου να τα βγάλουμε πέρα ως κοινωνία. Μας πήρε μερικές δεκαετίες μέχρι να εμφανιστεί ο τύπος του ανθρώπου που ενδιαφέρεται για ενημέρωση και προσπαθεί να καταλάβει ποιος είναι αυτός που αναλαμβάνει να τον ενημερώσει και ποια τα συμφέροντά του.
Το ThePressProject δεν είναι ένα αντικειμενικό μέσο. Για την ακρίβεια κανένα ΜΜΕ, εγχώριο ή διεθνές, δεν είναι αντικειμενικό. Η αντικειμενικότητα μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε ειδικούς τομείς επιστημονικής παρατήρησης που διέπονται από πολύ συγκεκριμένους κανόνες. Σας προτείνω να είσαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με όσους σας λένε ότι κάνουν αντικειμενική ενημέρωση. Ένα μέσο είναι τόσο αντικειμενικό όσος είναι και ο βαθμός αξιοπιστίας της πεποίθησή σας ότι το κόμμα που επιλέξατε στις εκλογές ήταν αντικειμενικά καλύτερο. Θα υπάρχουν πάντα κάποιοι που θα διαφωνούν μαζί σας. Η επιλογή του θέματος, του τίτλου, της φρασεολογίας και του αισθητικού «ντυσίματος» κάθε είδησης είναι από μόνα τους υποκειμενικά.
Οι σωστές λέξεις που θα έπρεπε να ψάχνετε για την αξιολόγηση των ΜΜΕ είναι η ανεξαρτησία, η δεοντολογία και η αξιοπιστία. Η ανεξαρτησία επειδή πρέπει να γνωρίζετε ποιος είναι αυτός που σας μιλάει πίσω από τις λέξεις (και όχι, εδώ δεν είναι ο Αλέξης), η δεοντολογία γιατί πρέπει να γνωρίζετε ποιος είναι ο κώδικας του μέσου που επιλέγετε και η αξιοπιστία που αποτελεί τον καλύτερο δείκτη, αφού χτίζεται δύσκολα και διαλύεται εύκολα.
Περί ανεξαρτησίας: Το ThePressProject δεν έχει σχέσεις με ολιγάρχες. Θα ήθελε να στηρίζεται αποκλειστικά στους αναγνώστες του αλλά ακόμα δεν τα καταφέρνει. Ενισχύεται από την εταιρία πληροφορικής BitsnBytes και αυτό όλο και με μεγαλύτερη δυσκολία εξαιτίας της κρίσης στην συγκεκριμένη αγορά. Είναι στο χέρι σας να γίνει εντελώς ανεξάρτητο (μην σας κουράσω πάλι, θα βρείτε σχετικά άρθρα δεξια στο «διαβάστε επίσης»).
Περί δεοντολογίας: Το TPP έχει μια συγκεκριμένη προοδευτική και ανθρωπιστική οπτική. Αριστερή, αν θέλετε να το πολιτικοποιήσουμε. Δεν έχει όμως καμία κομματική γραμμή (αυτό γίνεται σαφές και αν δείτε από πόσες διαφορετικές οπτικές μας ασκείται κριτική). Προσπαθούμε να τηρούμε τον κώδικα δεοντολογίας που επιτάσσει να είναι ευδιάκριτες οι απόψεις από τις ειδήσεις, τις έρευνες, το ρεπορτάζ και τις αναλύσεις. Στο TPP στη στήλη των αναλύσεων θα βρείτε πολλές και συχνά εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Ξεχωρίζουμε τα θέματά μας με ειδικές ετικέτες για να μην δημιουργείται σύγχυση και πιστεύω ότι τα καταφέρνουμε σε ικανοποιητικό βαθμό. Επιπλέον προσπαθούμε να τσεκάρουμε τις ειδήσεις και να ελέγχουμε τις πηγές μας. Κάποιες φορές τούτο δεν είναι απόλυτα εφικτό αλλά σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις δημοσιεύουμε επανορθωτικά κείμενα. Δεοντολογία σημαίνει ακόμα και να αναλαμβάνεις την ευθύνη. Όλα τα κείμενα (ακόμα και αυτά που δεν υπογράφονται ή υπογράφονται ψευδώνυμα) εφόσον δημοσιεύονται στη σελίδα μας είναι εγκεκριμένα από εμάς και για αυτό αναλαμβάνουμε κάθε ευθύνη (αυτό δεν συμβαίνει για τα σχόλια των αναγνωστών). Τέλος στο TPP υπάρχει απόλυτη αποσύνδεση του εμπορικού και του δημοσιογραφικού τμήματος. Καταστατικά δεν δεχόμαστε διαφημίσεις από τράπεζες και κράτος (και εξαιτίας του τρόπου που δημοσιογραφούμε δεν καταφέρνουμε να πάρουμε στην πραγματικότητα καμία απολύτως διαφήμιση). Ας είναι, κάποτε ίσως η διαφήμιση αρχίσει να διανέμεται αξιοκρατικά και στη χώρα μας.
Περί αξιοπιστίας: Το ThePressProject από το 2010 μέχρι σήμερα δεν έχει ούτε μια φορά παρουσιάσει συγκριτική μείωση της επισκεψιμότητάς του. Αυτό μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους. Όσοι το επισκέπτεστε με συνέπεια πιστεύω ότι μας αναγνωρίζετε την προσπάθεια (εν μέσω κρίσης) να μεγαλώνουμε και να προσφέρουμε πάντα την καλύτερη δυνατή ενημέρωση και -κυρίως- την περισσότερη δυνατή δημοσιογραφική έρευνα, κάτι που λείπει έντονα από τα καθιερωμένα ΜΜΕ. Μέχρι σήμερα έχουμε υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις μας προς το κοινό που μας επιλέγει αλλά οφείλω να σημειώσω την καθυστέρηση στην έκδοση του περιοδικού TMP. Για τους λόγους που συμβαίνει αυτό μπορείτε να διαβάσετε την ειδική πλατφόρμα. Δεσμεύομαι όμως ότι η έκδοση όχι μόνο θα προχωρήσει αλλά επιπλέον θα βελτιωθεί και θα μετατραπεί σε κάτι ακόμα μεγαλύτερο.
Τις τελευταίες ημέρες δεχόμαστε κριτική από οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύουν ότι περάσαμε στο άλλο (ποιο;) στρατόπεδο. Από φιλελεύθερους που πιστεύουν ότι τα παίρνουμε από το ΣΥΡΙΖΑ και από «αριστερούς» που θεωρούν ότι δεν είμαστε αρκετά «αριστεροί». Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε τίποτα από τα τρία. Στηρίζουμε όλες τις επιλογές που θεωρούμε σωστές (ακόμα και τον ΓΑΠ π.χ. όταν πέρασε το νόμο για τη Διαύγεια) και σχολιάζουμε με την υποκειμενική μας άποψη οτιδήποτε θεωρούμε στραβό χωρίς κομματικές παρωπίδες. Φιλοξενούμε διαφορετικές απόψεις και μάλιστα σπανιότατα επεμβαίνουμε ακόμα και στη θέση που εμφανίζονται.
Μια τελευταία εξήγηση σχετικά με τα κοινωνικά δίκτυα: Ο λογαριασμός του twitter @ThePressProject προϋπήρχε της ιστοσελίδας και είναι ένας λογαριασμός με άποψη. Τον χειρίζονται ως επί το πλείστον δύο άνθρωποι: ο υπογράφων και ο συνιδρυτής του TPP, Ηρακλής Μπογδάνος. Οι δύο μας δεν συμφωνούμε σε όλα και δεν έχουμε ούτε τις ίδιες γνώσεις, ούτε το ίδιο ύφος (όσα tweets έχουν ορθογραφικά λάθη είναι δικά μου, όσα δείχνουν τεράστιο βάθος γνώσης είναι του Ηρακλή, για τα υπόλοιπα μαντέψτε). Αν θεωρείτε ότι ο λογαριασμός αυτός είναι πολύ «συναισθηματικός» για ΜΜΕ τότε μπορείτε να επιλέξετε το δημοσιογραφικό μας account: @tppfeed. Όσον αφορά το FaceBook εκεί τον πρώτο ρόλο στα σχόλια τον έχει ο αρχισυντάκτης του Newsroom, Σωτήρης Σβανάς. Ούτε με τον Σωτήρη συμφωνούμε στα πάντα (μάλλον το αντίθετο), ωστόσο συνυπογράφουμε οτιδήποτε δημοσιεύεται στη σελίδα μας.
Φυσικά όπως κάθε ΜΜΕ έτσι και εμείς κρινόμαστε για το αποτέλεσμα από τους αναγνώστες, τους ακροατές και -προσφάτως- από τους τηλεθεατές μας. Πριν όμως μας κατηγορήστε για υποκινούμενη δημοσιογραφία σκεφτείτε ότι μπορεί απλά να διαφωνούμε, κάτι χρήσιμο για τη σχέση μας. Άλλωστε έχουμε πάντα τις ίδιες πιθανότητες να κάνουμε λάθος, όσες έχετε και εσείς.