Η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) μαζί με σωματεία και κινήσεις αλληλεγγύης ζητά την παράταση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ για την φιλοξενία προσφύγων. «Απαιτούμε την παράταση του προγράμματος φιλοξενίας ΕΣΤΙΑ με τη διακοπή των εξώσεων και του εκτοπισμού έξω από τις πόλεις. Άσυλο και στέγη μέσα στις γειτονιές, όχι στα στρατόπεδα γκέτο και φυλακές» τονίζουν σε ανακοίνωση τους.

Η ΚΕΕΡΦΑ ζητά από τους Δήμους να εξασφαλίσουν δομές φιλοξενίας και προγράμματα κοινωνικής κατοικίας για «όλους τους άστεγους, πρόσφυγες και ντόπιους χωρίς διακρίσεις». Μαζί με τις υπόλοιπες συλλογικότητες καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, στις 4 μ.μ., στο Δημαρχείο Αθήνας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ:

«STOP στις εξώσεις 10.000 προσφύγων και τον εκτοπισμό σε στρατόπεδα-γκέτο

Όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία της γειτονιάς τους

Μετά την Ιωάνα Κολοβού, την χαμηλοσυνταξιούχο δημοσιογράφο στου Ζωγράφου που αντιμετώπισε τον κίνδυνο της βίαιης έξωσης με την εισβολή αστυνομικών σειρά έχουν 10.000 πρόσφυγες, προσφύγισσες, παιδιά με την κατάργηση του προγράμματος φιλοξενίας σε σπίτια ΕΣΤΙΑ. Να τους σταματήσουμε!
Δημοτικές κινήσεις καλούν επίσης το Δήμο Αθήνας να αναλάβει την συνέχεια της διαχείρισης της φιλοξενίας στην πολυκατοικία Αχαρνών 123.

Σωματεία και κινήσεις αλληλεγγύης έχουν καλέσει ήδη στην κινητοποίηση όπως η ΕΙΝΑΠ, η Ε ΕΛΜΕ Αθήνας, η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου εκπαιδευτικών Αριστοτέλης, ο Σύλλογος φοιτητών ΣΔΟΚΕ-ΠΑΔΑ, συλλογικότητες, η ΚΕΕΡΦΑ, η Επιτροπή Προσφύγων πολυκατοικίας Αχαρνών 123.

Ακολουθεί σχετικό ψήφισμα:

Nα σταματήσουμε τις εξώσεις προσφύγων από τα σπίτια του προγράμματος ΕΣΤΙΑ.

Η κυβέρνηση ξεδιπλώνει μια βάρβαρη επίθεση κατά των δικαιωμάτων των προσφύγων με τη διακοπή της φιλοξενίας σε σπίτια μέσα στις πόλεις, αφού καταργεί το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, στις 31 του Δεκέμβρη. Αυτό σημαίνει την αναγκαστική μεταφορά 10.000 προσφύγων σε στρατόπεδα-γκέτο έξω από τις πόλεις και μαζί με το σχέδιο ρατσιστικής εκκένωσης της δομής του Ελαιώνα αφήνουν τις πόλεις χωρίς δομές στέγασης για τους πρόσφυγες.

Άνθρωποι που έχουν βρει δουλειά και έχουν δεθεί με τους γείτονες τους ειδοποιούνται προφορικά ότι πρέπει να φύγουν από τα σπίτια και να επιλέξουν να μείνουν στο δρόμο ή να ξεριζωθούν για άλλη μια φορά και να θάψουν τα όνειρα τους σε ένα στρατόπεδο-γκέτο έξω από τον αστικό ιστό.

Ήδη μητέρες με παιδιά κοιμούνται στο δρόμο. Γυναίκες μόνες με πολλά παιδιά, ανάπηροι και ευάλωτοι που έχουν ανάγκη από ειδικές θεραπείες εξοστρακίζονται στη βάση των ρατσιστικών πολιτικών της κυβέρνησης.

Παιδιά που φοιτούν σε σχολεία, μαθαίνουν γράμματα και αποκτούν φίλους ξαφνικά τιμωρούνται και υποχρεώνονται να αλλάξουν περιβάλλον για χάρη των κυβερνητικών επιλογών του ρατσισμού και του εκτοπισμού των προσφύγων έξω από τις πόλεις ως ανεπιθύμητων.

Οι πρόσφυγες δε χωράνε στις πόλεις της ανάπτυξης, που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ περισσεύουν ο εξευγενισμός, η τουριστικοποίηση, η εμπορευματοποίηση της κατοικίας προς όφελος των κερδοσκόπων του real estate, του AirBnB και των Τραπεζιτών που καραδοκούν για να αποσπάσουν από κάθε δανειολήπτη, ακόμη και την πρώτη του κατοικία.

Είναι η άλλη όψη της πολιτικής που κλείνει τα σύνορα με φράχτες και την FRONTEX, πνίγει πρόσφυγες στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και φυλακίζει χιλιάδες στις Αμυγδαλέζες.

Η κυβέρνηση προχωρά στην νομιμοποίηση της Μελόνι, αρχηγού του φασιστικού κόμματος των νοσταλγών του Μουσολίνι και υπογράφει συμφωνία για την καταδίωξη των προσφύγων στην Μεσόγειο και την απαγόρευση να δένουν τα καράβια που τους διασώζουν σε ευρωπαϊκά λιμάνια. Με αυτές στις επιλογές, ανοίγουν το δρόμο στους φασίστες και στους νοσταλγούς της χούντας που ματοκύλισαν την εξέγερση του Πολυτεχνείου του 1973.

Καλούμε τα σωματεία και τους φοιτητικούς συλλόγους να υψώσουν ασπίδα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Τα σωματεία των εκπαιδευτικών να μην επιτρέψουν τη βίαιη μετακίνηση μαθητών.

Απαιτούμε την παράταση του προγράμματος φιλοξενίας ΕΣΤΙΑ με τη διακοπή των εξώσεων και του εκτοπισμού έξω από τις πόλεις. Άσυλο και στέγη μέσα στις γειτονιές, όχι στα στρατόπεδα γκέτο και φυλακές.

Απαιτούμε οι Δήμοι να εξασφαλίσουν δομές φιλοξενίας και προγράμματα κοινωνικής κατοικίας για όλους τους άστεγους, πρόσφυγες και ντόπιους χωρίς διακρίσεις».