του Κώστα Εφήμερου
(βασισμένα στα ρεπορτάζ του Guardian εδώ και εδώ)
Ο Christoph Bartneck, επισκέπτης καθηγητής του Εργαστηρίου Human Interface του πανεπιστημίου του Κάντμπουρι της Νέας Ζηλανδίας, δέχτηκε πρόσκληση να καταθέσει επιστημονική δημοσίευση στο Διεθνές Συνέδριο Ατομικής και Πυρηνικής Φυσικής που θα λάβει χώρα στις ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο και τότε του ήρθε μια πολύ περίεργη ιδέα.
«Αφού δεν έχω καμία απολύτως γνώση στην πυρηνική φυσική αποφάσισα να χρησιμοποιήσω την υπηρεσία αυτόματης συμπλήρωσης (autocomplete) του λειτουργικού IOS προκειμένου να γράψω κάτι. Ξεκίνησα μια πρόταση με τη λέξη atomic και μετά τυχαία επέλεγα λέξεις που μου πρότεινε η υπηρεσία. Αλήθεια σας λέω. Το κείμενο δεν βγάζει κανένα απολύτως νόημα».
Ορίστε ένα τμήμα του κειμένου: «Τα άτομα ενός καλύτερου σύμπαντος θα έχουν το δικαίωμα για τα ίδια, όπως και εσείς, να βρίσκονται σε ένα καλύτερο μέρος για ποιοτικότερο χρόνο προκειμένου να απολαμβάνουν την ημέρα, είσαι ένας υπέροχος άνθρωπος, για ένα καλύτερο χρόνο και να διασκεδάζουν και να έχουν καλύτερο χρόνο και να περνάνε καλά την καλύτερη μέρα που θα είναι μια υπέροχη ημέρα για τους γονείς και τα παιδιά».
Η «επιστημονική έκθεση» καταλήγει με το «Η δύναμη δεν είναι ένα καλό μέρος να υπάρχεις σε μια καλή στιγμή».
Ο Bartneck εκτύπωσε το κείμενο και του έδωσε τίτλο, πάλι χρησιμοποιώντας την ίδια υπηρεσία: «Η Ατομική Ενέργεια θα είναι διαθέσιμη σε μια μοναδική πηγή» και στο εξώφυλλο χρησιμοποίησε την φωτογραφία που έχει η Wikipedia για το λήμμα «πυρηνική φυσική». Το κατέθεσε στο Συνέδριο με ψεύτικη ταυτότητα, χρησιμοποιώντας το όνομα ενός εγνωσμένου πυρηνικού φυσικού, του Iris Pear, και με έκπληξη ανακάλυψε ότι η έκθεση του έγινε δεκτή σε τρεις ώρες, οπότε οι διοργανωτές του συνεδρίου του ζήτησαν να παρευρεθεί ο ίδιος για να την παρουσιάσει στο Διεθνές Συνέδριο.
«Στο email που μου έστειλαν ζητούσαν και 1099 δολάρια ως κόστος συμμετοχής στο συνέδριο αλλά αποφάσισα να μη τα δώσω» είπε ο Bartneck στη Guardian, «κατά τη γνώμη μου δεν είναι πολύ καλό συνέδριο», συμπλήρωσε.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένα διεθνές επιστημονικό συνέδριο δέχεται χωρίς πραγματικό έλεγχο τις δημοσιεύσεις. Τον Νοέμβριο του 2014 ο καθηγητής Peter Vamplew εκνευρισμένος από τις συνεχόμενες αιτήσεις για συμμετοχή που του έστελνε το Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας Υπερυπολογιστών έστειλε μια δημοσίευση με τον τίτλο «Βγάλτε με από τη γαμημένη σας λίστα των email» το οποίο απλά επαναλάμβανε την ίδια φράση χιλιάδες φορές (και μερικές φορές με ευρηματικό τρόπο).
Ο Vamplew έγινε και αυτός δεκτός στο συνέδριο. Εκεί το κόστος συμμετοχής ήταν μόνο 150€ αλλά τελικά επέλεξε να μην τα δώσει για έναν πολύ απλό λόγο: «ακόμα δεν με έχουν βγάλει από τη γαμημένη mailing λίστα τους».
Συνέδρια για χρήματα
Μπορεί οι ειδήσεις σαν και αυτές να είναι διασκεδαστικές αλλά στην πραγματικότητα ξύνουν μόνο την κορυφή του σκανδάλου των «συνεδρίων για χρήματα». Συνέδρια δηλαδή που διοργανώνονται χωρίς σοβαρή επιστημονική βάση προκειμένου κάποιοι επιτήδειοι να κερδίζουν χρήματα από τις συμμετοχές. Αυτά σε χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία όμως, γιατί στην Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο για το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Ο Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγός του Αναστασία Βάτσικα χρησιμοποίησαν την εταιρία διοργάνωσης συνεδρίων C&C, τον εκδοτικό οίκο επιστημονικών εκδόσεων Mondus Vivendi και την εταιρία επικοινωνίας CIP προκειμένου να αυγατίσουν τις περιουσίες τους μέσω δανείου 17 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβαν από το Τ.Τ. για την διοργάνωση Διεθνών Συνεδρίων.
Αλλά και η σύζυγος του Στουρνάρα, κυρία Νικολοπούλου, ελέγχεται από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για το 1,6 εκατομμύρια ευρώ που φαίνεται να έλαβε από το Κέντρο Ελέγχου & Πρόσληψης Πρόσληψης Λοιμωδών Νοσημάτων για την διοργάνωση επιστημονικού συνεδρίου και συνεντεύξεων για την καταπολέμηση του καρκίνου. Φαίνεται την ώρα που γινόταν η μοιρασιά κανείς δεν σκέφτηκε ότι ο καρκίνος δεν αποτελεί επιδημικό λοιμώδες νόσημα και άρα δεν θα έπρεπε καν να βρίσκεται στην ατζέντα του ΚΕΕΛΠΟ.
Αλλά και το Θέατρο Μπάτμιντον, του Μιχάλη Αδάμ είχε ενταχθεί το 2009 σε επενδυτικό πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Επενδύσεων συνολικής αξίας 11,5 εκατομμυρίων ευρώ υποστηρίζοντας ότι ο εν λόγω χώρος προσφέρει ως υπηρεσία την οργάνωση συνεδρίων. Αυτό ήταν επίσης αρκετά περίεργο γιατί στο πρόγραμμα του Θεάτρου υπήρχαν μόνο καλλιτεχνικές παραστάσεις και ένα συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.
Γενικά το συνέδριο έχει πολύ χρήμα. Ρωτήστε και τον αιματολόγοτου Θεαγένειου Νοσκομείου Θεσσαλονίκης που βρέθηκε με καταθέσεις 300.000 ευρώ από εταιρίες διοργάνωσης συνεδρίων.
Τα συνέδρια έχουν και μια ακόμα πτυχή, αυτή των ιατρικών συνεδρίων και του ρόλου τους στην διαφθορά του συστήματος υγείας, αλλά αυτό είναι ένα θέμα που θα κοιτάξουμε ενδελεχώς σε ένα άλλο κανονικό ρεπορτάζ που δεν θα έχει καθόλου πλάκα.