Τα μέτρα έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση  και μετά τις έντονες αντιδράσεις και την εξαγρίωση των πολιτών που ασφυκτιούν αλλά και με σημαντικές ασάφειες, με ορισμένα μάλιστα να εξαγγέλλονται για δεύτερη φορά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Aλέξης Τσίπρας, επισήμανε σήμερα πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εμμέσως πλην σαφώς, ομολόγησε ότι η κρίση και η ακρίβεια έχουν έρθει προτού ξεκινήσει ο πόλεμος, ενώ σημείωσε πως τα μαθηματικά που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση καταδεικνύουν και το μέγεθος της πολιτικής της απάτης.

Τη δυσαρέσκειά του για τα «όψιμα» κυβερνητικά μέτρα εξέφρασε με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής, προβάλλοντας μία εναλλακτική πρόταση για την υπέρβαση της κρίσης.

Την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, του χρηματιστηρίου ενέργειας, του ειδικού τέλους για την Μείωση Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος ζητά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος με τροπολογία της στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας. Οι βουλευτές του ΚΚΕ κατηγορούν τις επιλογές τόσο της κυβέρνησης όσο και των άλλων κομμάτων για την ανακούφιση από την ακρίβεια, υποστηρίζοντας πως αυτές «αποτελούν κοροϊδία, κάνουν μια αναδιανομή από τους λιγότερο φτωχούς, που επιβαρύνονται με τους υψηλούς λογαριασμούς και τέλη, προς τους εξαθλιωμένους, αποτελούν ένα ελάχιστο μέρος των απωλειών και βεβαίως συγκαλύπτουν τις αιτίες της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας».

Αναφερόμενο στα κυβερνητικά μέτρα, το ΜέΡΑ25 τόνισε πως «αναδεικνύουν τα ψεύτικα επικοινωνιακά νούμερα της δήθεν “γενναίας ενίσχυσης”, η οποία δεν συνιστά τίποτε άλλο πέρα από περαιτέρω υπερχρέωση της χώρας και των επόμενων γενιών, με δανεικά από την τρόικα, ώστε να μην χαλάσει η Κυβέρνηση την σχέση της με τους ολιγάρχες που ξεκοκκαλίζουν την τέως ΔΕΗ και λεηλατούν τον κόσμο».

Οι φορείς

Τα κενά και τις ασάφειες των κυβερνητικών ανακοινώσεων επισημαίνει το Ινστιτούτο Καταναλωτή, με τον δικηγόρο του ΙΝΚΑ Γιώργο Καλτσά να κάνει λόγο για επικοινωνιακό τέχνασμα και να αναδεικνύει τη… δημιουργική ασάφεια που επέλεξε η κυβέρνηση αντί να πραγματοποιήσει σημαντικές παρεμβάσεις.

Η ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας) σημειώνει μεν ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ανακουφίζουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ωστόσο υπογραμμίζει ότι «υπολείπονται των πραγματικών αναγκών». Μεταξύ άλλων σημειώνει με νόημα ότι από τα μέτρα «απουσιάζουν δομικές παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα, που θα ρυθμίζουν μια αγορά που διαχειρίζεται ένα δημόσιο αγαθό».

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου χαρακτήρισε θετικές τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, ωστόσο διατύπωσε το εύλογο ερώτημα «γιατί έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και να μην έχουν ληφθεί αυτά τα μέτρα αρκετά νωρίτερα». Σημείωσε επίσης πως «θεωρούμε ότι δεν έχουν δοθεί επαρκείς εξειδικεύσεις και διευκρινίσεις γύρω από το νέο πλέγμα στήριξης, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αναστολή -όπως τη χαρακτηρίζει- της ρήτρας αναπροσαρμογής. Γιατί, για παράδειγμα, θα πρέπει να περιμένουμε τον Ιούλιο για να τεθεί σε εφαρμογή η συγκεκριμένη παρέμβαση; Και εφόσον είναι κάτι που όντως θα λειτουργήσει προς όφελος των καταναλωτών, γιατί δεν συζητάμε τη μονιμοποίηση του μέτρου;».

Αφού κάλεσε την κυβέρνηση «να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Ε.Ε.», ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπενθύμισε ότι «το πρόβλημα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων δεν είναι μόνο οι ενεργειακές ανατιμήσεις αλλά συνολικά το αυξημένο κόστος διαβίωσης», τονίζοντας την ανάγκη «να υπάρξουν στοχευμένα μέτρα και προς αυτή την κατεύθυνση».

Με τις νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των λογαριασμών ρεύματος, επέρχεται μια σημαντική και απαραίτητη διόρθωση στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις», επισημαίνει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Αναστάσιος Καπνοπώλης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «δύσκολα τιθασεύονται» οι αρνητικές συνέπειες που έχουν δημιουργηθεί για επιχειρηματίες και νοικοκυριά, λόγω των ανατιμήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καπνοπώλης σημειώνει ότι θα πρέπει να σημειωθούν μειώσεις σε σειρά προϊόντων, για τα οποία καταγράφηκαν σημαντικές ανατιμήσεις το τελευταίο διάστημα, ενώ υπογραμμίζει και την ανάγκη σταδιακής «απεξάρτησης» της χώρας μας από ενεργειακές πηγές που διαμορφώνουν το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής στα ύψη. «Θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή πολιτικής απέναντι στις ΑΠΕ και στροφή σε άλλες μορφές ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα της χώρας μας», τονίζει.

«Τα μέτρα δείχνουν ικανά να εξομαλύνουν ένα πρόβλημα που οδηγούσε σε ασφυξία επιχειρήσεις και νοικοκυριά και πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν  να ανασάνει η πολύπαθη αγορά», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης.