Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, μιλώντας τη Τετάρτη σε δημοσιογράφους αναφέρθηκε στα μέτρα πρόληψης της εξάπλωσης του κορονοϊού που εφαρμόστηκαν στη Ρόδο και τη Κω. Ειδικότερα αναφορικά με την παύση λειτουργίας των καταστημάτων μετά τις 12 το βράδυ, ο περιφερειάρχης είπε πως πρόκειται για απόφαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, την οποία αντιμετωπίζει με σεβασμό.

Επίσης σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, στη συνέχεια των δηλώσεών του, ο Γ. Χατζημάρκος, αναφέρθηκε στα κρούσματα, υποστηρίζοντας πως «δεν κρύβουμε κρούσματα», σημειώνοντας ωστόσο πως είναι κεντρική απόφαση η μη δημοσιοποίησή τους.

Ακόμα ο περιφερειάρχης τόνισε ότι η ισορροπία μεταξύ της ανάγκης να προστατευτεί ο πληθυσμός και να λειτουργήσει η οικονομία, είναι πολύ δύσκολη,ενώ παράλληλα χαρακτήρισε την αύξηση των κρουσμάτων αναμενόμενη, από τη στιγμή που η χώρα δέχεται τουρισμό.

«Παραγγελία» των ξενοδόχων

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17 Ιουλίου η Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) έστειλε επιστολή στον υπουργό και τον υφυπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη και Μάνο Κόνσολα, ζητώντας επί της ουσίας τη μη δημοσιοποίηση κρουσμάτων ανά περιοχή, παρά μόνο οι ανακοινώσεις να περιορίζονται σε συνολικό αριθμό κρουσμάτων, καθώς όπως υποστήριζαν οι ξενοδόχοι, προκαλείται δυσφήμιση μιας περιοχής αν σε αυτή αναφέρεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων. Φρόντιζαν ωστόσο να διοευκρινίσουν ότι η χωρική κατανομή των κρουσμάτων θα έπρπε να δημοσιοποιείται μόνο εάν συντρέχει λόγος σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή να ληφθούν μέτρα.

«Επανερχόμαστε στο αίτημα που έχουμε υποβάλει και με προηγούμενη επιστολή μας, προκειμένου να αποφευχθεί η (μη σκόπιμη ασφαλώς) έμμεση στοχοποίηση των περιοχών στις οποίες σημειώνονται κρούσματα, οι ανακοινώσεις να περιορίζονται σε συνολικό αριθμό κρουσμάτων και να μην αναλύεται η χωρική κατανομή τους. Εκτός ασφαλώς αν ο αριθμός των κρουσμάτων είναι τέτοιος που απαιτείται σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα», ανέφερε η επιστολή.

Οι Ξενοδόχοι ζητούν να μην ανακοινώνονται οι περιοχές που εμφανίζουν κρούσματα κορονοϊού