Η διευθέτηση του χρέους με επαναγορά κυρίως των ομολόγων της ΕΚΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στηρίξεως (ESM) φέρεται να αποτελεί βασική επιδίωξη, και κεντρικό στόχο της Αθήνας στη διαπραγμάτευση
Το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ επιμένουν ότι η κοινή πρόταση η οποία δεν περιλάμβανε αναφορά στο ζήτημα του χρέους, και την οποία κατέθεσαν την προηγούμενη εβδομάδα, αποτελεί βάση για όποια συμφωνία.
Βρυξέλλες και ΕΚΤ ήταν εξαρχής αντίθετοι στο να υπάρξει στην παρούσα φάση ελάφρυνση χρέους και στις θέσεις τους φαίνεται πως έχει προσχωρήσει και το ΔΝΤ, το οποίο πάντως την Πέμπτη ανέφερε μέσω του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις ότι για το ελληνικό χρέος υπάρχει συμφωνημένο πλαίσιο ήδη από τον Νοέμβριο του 2012.
Η ελληνική πλευρά έχει σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο ζητήσει να υπάρξουν τεχνικές ομάδες στο Brussels Group που θα ασχοληθούν αποκλειστικά με το ζήτημα, ώστε να εξευρεθεί λύση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές και θα διευθετεί άμεσα το ζήτημα.
Υπαναχώρηση στο πλεόνασμα
Στην περίπτωση που οι δανειστές υπαναχωρήσουν στο ζήτημα του χρέους, η Ελλάδα φέρεται ότι θα δεχόταν πρωτογενές πλεόνασμα 1% για φέτος, όπως και μετάθεση των βασικών προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον συντελεστή του 13%.
Ως προς την αποχώρηση του τεχνικού κλιμακίου του ΔΝΤ από τις Βρυξέλλες, από την Αθήνα επισημαίνεται πως στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης, τα κυβερνητικά στελέχη συζητούν απευθείας με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα Πολ Τόμσεν.
Οι επεξεργασμένες ελληνικές προτάσεις αναμένεται να παρουσιαστούν στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου, στο οποίο θα μετέχουν Λαγκάρντ και Τόμσεν.