Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, τα αποτελέσματα των εκλογών της 9ης Αυγούστου στη χώρα δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά από τις 42 κομητείες όπου αυτά είναι ήδη δεδομένα, σημειώνεται μια, μικρή μεν, ιστορική δε, άνοδος του αριθμού των γυναικών που εκλέγονται.

Παρά το γεγονός ότι σχεδόν οι μισοί εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στη χώρα είναι γυναίκες, πολύ λίγες γυναίκες κατέχουν στην πραγματικότητα θέσεις εξουσίας στην Κένυα.

Μια συνταγματική διάταξη εισήγαγε τον «κανόνα των δύο τρίτων» το 2010 για να επιτρέψει σε περισσότερες γυναίκες να αναλάβουν ηγετικές θέσεις, χωρίς ωστόσο αυτό να οδηγήσει σε κάποιο απτό αποτέλεσμα μέχρι τώρα.

Η άνοδος των γυναικών κυβερνητών στην ψηφοφορία της Τρίτης είναι μια μικρή αλλά σημαντική βελτίωση σε σχέση με το 2017, όταν μόλις τρεις γυναίκες εκλέχθηκαν ως κυβερνήτες.

Μέχρι στιγμής η Ανεξάρτητη Επιτροπή Εκλογών έχει ανακοινώσει πως εκλέγονται επίσης έξι γυναίκες ως βουλευτές -σε μια Εθνοσυνέλευση που αριθμεί 290 έδρες- καθώς και μία γερουσιαστής.

Ενόψει των εκλογών, δεκάδες γυναίκες υποψήφιες δέχθηκαν επίθεση κατά τη διάρκεια των εκστρατειών τους, όπως καταγγέλλει η Κοινοβουλευτική Ένωση Γυναικών της Κένυας.