Ο συριακός στρατός άρχισε επιχείρηση εναντίον της παλιάς πόλης της Χομς, η οποία ελέγχεται από τους εξεγερμένους, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας
«Ο στρατός και η εθνική άμυνα (σ.σ.: παραστρατιωτικές ομάδες οι οποίες στηρίζουν την κυβέρνηση του πρόεδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ) σημείωσαν σημαντικές επιτυχίες στην παλιά Χομς προελαύνοντας προς τις συνοικίες Τζούρετ Αλ Σιγιάτ, Χαμιντίγε, Μπαμπ Αλ Χουντ κα Ουάντι Αλ Σάγεχ, σκοτώνοντας έναν αριθμό τρομοκρατών», μετέδωσε η κρατική συριακή τηλεόραση.
Το κέντρο της Χομς, κυρίως η παλιά πόλη η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων, πολιορκείται και βομβαρδίζεται εδώ και σχεδόν δύο χρόνια από τον συριακό στρατό.
Ακτιβιστής ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή επιβεβαίωσε την επιχείρηση, ενώ το ίδιο έκανε και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Εισήλθαν σε μια από τις πολιορκημένες περιοχές, την Ουάντι αλ Σάγεχ, μεταξύ της Τζούρετ Αλ Σιγιάτ και της παλιάς πόλης», δήλωσε ο Αμπού Μπιλάλ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Είναι η πρώτη φορά που το καθεστώς εισήλθε σε μια πολιορκημένη περιοχή από τότε που κατέλαβε τη Χαλντίγε το καλοκαίρι του 2013», πρόσθεσε.
Ο συριακός στρατός ανακατέλαβε πρόσφατα πολλές πόλεις-κλειδιά από τους εξεγερμένους, κυρίως στην επαρχία Κάλαμουν στα σύνορα με τον Λίβανο, ωστόσο συνοικίες της Χομς, η οποία το 2011 είχε ονομαστεί «πρωτεύουσα της επανάστασης», βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών και παραμένουν σημαντικός στόχος.
Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, περίπου 1.300 άνθρωποι, κυρίως μαχητές, παραμένουν εγκλωβισμένοι στις πολιορκημένες συνοικίες μετά την απομάκρυνση στις αρχές του έτους περίπου 1.400 πολιτών.
Βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο δείχνουν σύρους εξεγερμένους να χρησιμοποιούν εξοπλισμό που μοιάζει να είναι αμερικανικές αντιαρματικές ρουκέτες, δήλωσαν ειδικοί, τα πρώτα σημαντικά αμερικανικής κατασκευής όπλα που χρησιμοποιούνται στον εμφύλιο στη Συρία.
Αυτό θα ήταν ένα σημάδι μιας περαιτέρω διεθνοποίησης της σύγκρουσης, με νέες ρουκέτες που φέρονται να προέρχονται από τη Ρωσία και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ιράν να έχουν εντοπιστεί στα χέρια των δυνάμεων του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα η αυθεντικότητα των βίντεο, ενώ κάποιοι αναλυτές αναφέρουν ότι ο εξοπλισμός ενδέχεται να προέρχεται από άλλη χώρα εκτός των ΗΠΑ, όπως η Σαουδική Αραβία, ίσως εν γνώσει της Ουάσινγκτον.
Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν τον εξοπλισμό που εμφανίστηκε στα βίντεο από τη Συρία περίπου την ίδια περίοδο που το πρακτορείο Ρόιτερς μετέδωσε ότι η Ουάσινγκτον αποφάσισε να προχωρήσει τα σχέδιά της να αυξήσει τη βοήθεια που προσφέρει στους σύρους εξεγερμένους, περιλαμβανομένης της παράδοσης κάποιων ελαφρών όπλων.
Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Μπερναντέτ Μίχαν δήλωσε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα προσφέρει υποστήριξη στους εξεγερμένους, χωρίς να διευκρινίσει τι είδους.
«Οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες να ενισχύσουν την ικανότητα της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων μέσω της παροχής βοήθειας σε ελεγμένα μέλη της», είπε η Μίχαν απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τον εξοπλισμό που φαίνεται στα εν λόγω βίντεο.
Αν και ο αριθμός των αμερικανικών ρουκετών παραμένει μικρός, οι αναφορές για την ύπαρξή τους αυξάνονται συνεχώς, επισημαίνουν αναλυτές.
Η ομάδα των σύρων εξεγερμένων που φαίνεται να χειρίζεται τις ρουκέτες σε ένα από τα βίντεο είναι μια σχετικά μετριοπαθής ομάδα με την ονομασία Χαρακάτ Χαζμ. Ένα μέλος της συριακής αντιπολίτευσης με έδρα τη νοτιοανατολική Τουρκία που ήταν μέλος της ομάδας αυτής δήλωσε ότι τις ρουκέτες έδωσαν οι Αμερικάνοι.
Ο σύρος ακτιβιστής, που είπε ότι το όνομά του είναι Σάμερ Μουχάμαντ, σημείωσε ότι η Χαρακάτ Χαμζ έλαβε 10 αντιαρματικές ρουκέτες νωρίτερα αυτό τον μήνα από περιοχές κοντά στο Χαλέπι και την Ιντλίμπ, στα σύνορα με την Τουρκία.
Άλλα πιο πρόσφατα βίντεο δείχνουν τις ρουκέτες αυτές στα χέρια και άλλων μετριοπαθών ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, αν οι ΗΠΑ δεν παρείχαν τις ρουκέτες αυτές, το πιο πιθανό είναι να προήλθαν από τη Σαουδική Αραβία, η οποία διαθέτει χιλιάδες αντιαρματικές ρουκέτες στο οπλοστάσιό της.
Βάσει των όρων της αρχικής πώλησης, το Ριάντ είναι υποχρεωμένο να ανακοινώσει στην Ουάσινγκτον αν τις μεταφέρει σε τρίτη χώρα.
Το Κατάρ, που επίσης υποστηρίζει τους σύρους αντάρτες, δεν διαθέτει τέτοιου είδους ρουκέτες, όμως ενδέχεται να έχει αγοράσει κινεζικό εξοπλισμό από μια άλλη χώρα, ίσως το Σουδάν, τον οποίο μετέφερε πέρυσι στους εξεγερμένους.