Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «το λέω για μία ακόμη φορά, θα είναι η δυσκολότερη αντιπυρική περίοδος των τελευταίων είκοσι χρόνων. Παρόλα αυτά, ξέρετε, έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά καθ΄ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης, πρώτον σε ό,τι έχει να κάνει με την πρόληψη. Οι 560.000 καθαρισμένα οικόπεδα που έχουμε φτάσει μέχρι σήμερα είναι μια τεράστια παρακαταθήκη σε σχέση με πέρσι, γιατί καταλαβαίνετε ότι δεν τρέχει η πυρκαγιά στα καθαρισμένα οικόπεδα, δεν καταστρέφονται οι περιουσίες των ανθρώπων και δεν καίγονται τα σπίτια στον καθαρισμένο περιβάλλοντα χώρο. Όπου έχει όμως δύο μέτρα χόρτα, αυτό είναι “πυριτιδαποθήκη”».

Σχετικά με το νέο δόγμα αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών που, σύμφωνα με το υπουργείο, έχει ως βασικούς άξονες την κινητοποίηση εναέριων και ενισχυμένων επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων από την πρώτη στιγμή έναρξης της πυρκαγιάς, αλλά και τη συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο πεδίο, ο Υπουργός υποστήριξε: «Πλέον στις δασικές πυρκαγιές σηκώνονται τα εναέρια με το που βλέπουν τα drones καπνό. Δεν περιμένουμε να φτάσει ένα πυροσβεστικό ή ένας εθελοντής ή ένας πυροσβέστης και να την επιβεβαιώσουμε. Σηκώνονται με εντολή του κυρίου Αρχηγού από το πρώτο δευτερόλεπτο. Αν και εφόσον είναι false alarm ή οι επίγειες δυνάμεις προλάβουν να “μαζέψουν” την πυρκαγιά στο 20λεπτο που χρειάζεται ένα εναέριο να σηκωθεί, ακυρώνουμε την απογείωση. Αν έχει ήδη απογειωθεί κάνει μια διαβροχή και μια περιπολία».

«Υποχρεωτικά στο πεδίο είναι οι δασάρχες μαζί με τους πυροσβέστες, εκεί είναι και οι εθελοντές, εκεί και η αστυνομία για τις εκκενώσεις, εκεί και οι Ένοπλες δυνάμεις αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα. Παλεύουμε και προσπαθούμε όλοι μαζί, και λάθη φυσικά θα γίνουν. Και είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να τα προλάβουμε όλα, δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση με τόσες πολλές ενάρξεις» ισχυρίστηκε ακόμα, ενημερώνοντας ο ίδιος ότι τον Ιούνιο του 2023, είχαμε 533 ενάρξεις πυρκαγιών, ενώ το φετινό Ιούνιο 1.281.

«Έχουμε 25 drones με 25 κέντρα επιχειρήσεων που πετάνε πάνω από τον Υμηττό, την Πάρνηθα και την Πεντέλη, τα Βίλια και όπου χρειάζεται 24 ώρες το 24ωρο, βλέπουν με υπέρυθρες και τη νύχτα, έχουν θερμικές κάμερες, υπολογίζουν τις συντεταγμένες και μας δίνουν νωρίς ένα περιστατικό που σε άλλες εποχές δυστυχώς θα το έβλεπε αργότερα, ένας πυροφύλακας, ένας πολίτης, ένας στρατιώτης. Είναι μεγάλο αβαντάζ. Επεκτείνεται αυτό και εκτός Αττικής, ήδη έχει μπει drone στην Κάρυστο στη νότια Εύβοια που πάντα έχουμε πυρκαγιές» είπε για να τονίσει ακριβώς την σημασία των drones στον έγκαιρο εντοπισμό των εστιών φωτιάς.

Σχετικά με τις μεγάλες προσπάθειες των μελών του πυροσβεστικού σώματος, τέλος, σημείωσε ότι «σας δηλώνω εκ μέρους των Ελλήνων πυροσβεστών ότι δίνουν και την ψυχή τους και την καρδιά τους καθημερινά και χαίρομαι ειλικρινά για αυτούς τους ανθρώπους που παλεύουν και η ελληνική κοινωνία αναγνωρίζει τη φετινή προσπάθεια».

Στο σημείο αυτό που ο Υπουργός επικροτεί την δουλειά των πυροσβεστών, να θυμίσουμε ότι τα κενά στην πυροσβεστική αγγίζουν τις 3.500 θέσεις, η κυβέρνηση επιμένει να μη μονιμοποιεί τους εποχικούς πυροσβέστες, αλλά να «καλύπτει» με μπαλώματα και μετακινήσεις τα κενά, δημιουργώντας νέα. Το είδαμε πρόσφατα στη Σέριφο, όπου στο νησί υπηρετούσαν μόλις 4 πυροσβέστες με ένα όχημα, σύμφωνα με τον Ανδρέα Φωτακίδη, εποχικό πυροσβέστη που υπηρετεί στη Χίο, και μίλησε στο TPP και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Press».

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη για τις συνθήκες εργασίας και την «ετοιμότητα» που διαλαλεί ο κ. Κικίλιας εδώ.