Το Χαϊνάν ήταν κλειστό για τους ξένους τουρίστες τα τελευταία δυόμισι χρόνια από τότε που η Κίνα, ως απάντηση στην πανδημία, σταμάτησε να εκδίδει τουριστικές βίζες και εφάρμοσε αυστηρούς κανόνες καραντίνας.

Το νησί στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας κατέγραψε μόλις δύο θετικά κρούσματα ολόκληρο τον περασμένο χρόνο. Γρήγορα αυτόν τον μήνα, ωστόσο, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει ξαφνικά εκτιναχθεί στα ύψη, προκαλώντας lockdown στην τουριστικό θέρετρο Σανϋά.

Η Σανϋά, ο κύριος τουριστικός κόμβος του νησιού, επέβαλε lockdown το Σάββατο και περιόρισε τις συγκοινωνιακές συνδέσεις για να προσπαθήσει να περιορίσει την επιδημία, παρόλο που περίπου 80.000 επισκέπτες απολάμβαναν τις παραλίες του σε περίοδο αιχμής. Πολλοί είναι πλέον εγκλωβισμένοι στα ξενοδοχεία τους και θα παραμείνουν εκεί μέχρι το επόμενο Σάββατο, αν όχι περισσότερο.

Στη Σανϋά, δημόσιοι χώροι ψυχαγωγίας όπως σπα, εστιατόρια και μπαρ έχουν κλείσει από την περασμένη εβδομάδα, αλλά βασικές υπηρεσίες όπως τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία παραμένουν ανοιχτά.

Οι αρχές της Σανϋά δήλωσαν ότι οι αποκλεισμένοι τουρίστες μπορούν να εγκαταλείψουν το νησί από το επόμενο Σάββατο, υπό την προϋπόθεση να έχουν κάνει πέντε τεστ COVID και να έχουν λάβει αρνητικά αποτελέσματα για όλα.