Σύμφωνα με το ndtv, o δορυφόρος εκτοξεύτηκε από το κέντρο Δορυφορικής Εκτόξευσης της Xichang στη νοτιοδυτική Κίνα και έχει σχεδιασμένη τροχιακή ζωή 15 ετών και ικανότητα μεταφοράς 20Gbps.
 
Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ο δορυφόρος  που έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα από τη συνολική ικανότητα όλων των προηγούμενων δορυφόρων επικοινωνιών της Κίνας, είναι σε θέση να παρέχει καλύτερη πρόσβαση στο διαδίκτυο στα αεροπλάνα και τα τρένα υψηλής ταχύτητας, καθώς και στις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές.
 
Όσο θα βρίσκεται σε τροχιά, ο δορυφόρος θα υποβάλλει σε δοκιμές το σύστημα δορυφορικών ευρυζωνικών και πολυμεσικών υπηρεσιών επικοινωνίας, καθώς και της τεχνολογίας επικοινωνιών με λέιζερ υψηλής ταχύτητας μεταξύ εδάφους και δορυφόρου.
 
«Η εκτόξευση αυτή είναι ένα ορόσημο για τις δορυφορικές επικοινωνίες της Κίνας» δήλωσε ο Τιαν Γουλονγκ, επικεφαλής μηχανικής της κρατικής διοίκησης του τομέα Επιστήμης, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας για την Εθνική Άμυνα.
 
Σε αντίθεση με τους προηγούμενους κινεζικούς δορυφόρους που τροφοδοτούνταν με χημικά, ο νέος δορυφόρος κινείται με ηλεκτρική ενέργεια. Όπως αναφέρεται, η χρήση της ηλεκρικής ενέργειας ως καύσιμο κίνησης θα μπορούσε δυνητικά να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα έως και 10 φορές σε σύγκριση με εκείνους που χρησιμοποιούν χημικές ουσίες ως προωθητικό, δηλώνει ο αρχιστράτηγος Ζου Ζιχένγκ.
 
Ο ίδιος πρόσθεσε πως έτσι μπορεί επίσης να επεκταθεί η διάρκεια ζωής του δορυφόρου, καθώς και να μειωθεί σημαντικά το βάρος εκτόξευσης. Είναι επίσης η πρώτη φορά που ένα σύστημα επικοινωνίας με λέιζερ έχει εγκατασταθεί σε ένα κινεζικό δορυφόρο υψηλής τροχιάς με μεγάλη διάρκεια ζωής.