«Κάποιες χώρες αγνοούν με επιλεκτικό τρόπο τις εκκλήσεις για διάλογο και δεν μιλούν παρά μόνο για κυρώσεις (…) Οι ενέργειές τους και οι δηλώσεις τους έχουν καταστροφικό και όχι εποικοδομητικό ρόλο στην επίλυση» του πυρηνικού προβλήματος, δήλωσε η Χούα Τσουνγίνγκ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, σε μια προφανή αναφορά στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.
«Μόλις η κρίση κλιμακώνεται, οι χώρες αυτές αποφεύγουν τις ευθύνες τους», πρόσθεσε η Χούα.
Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο «δεν είναι σενάριο ταινίας, ούτε παιχνίδι στον υπολογιστή, είναι μια πραγματική κατάσταση που αφορά στην ειρήνη στην περιοχή (…) ένα σοβαρό και μεγάλο πρόβλημα», τόνισε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου, καλώντας όλες τις πλευρές να υιοθετήσουν «μια υπεύθυνη στάση».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μέλος του οποίου είναι η Κίνα, καταδίκασε ομόφωνα την Τρίτη την πιο πρόσφατη εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ο οποίος πέταξε πάνω από την Ιαπωνία.
Ωστόσο δεν αποφάσισε την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Πιονγκγιάνγκ.
Το Τόκιο από την πλευρά του εξέφρασε την επιθυμία το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει μια νέα «αυστηρή απόφαση», που θα επιβάλλει κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα.
Η Βρετανία επίσης κάλεσε να επιβληθούν νέες διεθνείς κυρώσεις, οι οποίες θα αναγκάσουν τη Ρωσία και την Κίνα να στείλουν πίσω στη Βόρεια Κορέα όσους πολίτες της εργάζονται στο έδαφός τους, μια σημαντική πηγή εσόδων για τις βορειοκορεατικές αρχές.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε την Τετάρτη ότι οι συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα «δεν είναι λύση».
Παρόλα αυτά η Κίνα εξακολουθεί να προάγει μια «ειρηνική» λύση και την επανάληψη «των εξαμερών συνομιλιών» (μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας και της Ιαπωνίας) που διακόπηκαν το 2009.
Στο μεταξύ και ο Ρεν Γκουοκιάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας, επεσήμανε ότι το Πεκίνο δεν θα επιτρέψει να υπάρχει πόλεμος ή χάος στο κατώφλι της, όταν ρωτήθηκε για την ένταση στην περιοχή.