Συμφωνία συνεργασίας με βάθος 25ετίας και συνολικές επενδύσεις 400 δισεκατομμυρίων υπέγραψαν στην Τεχεράνη οι δύο χώρες.

Επενδύσεις ύψους 400 δισεκατομμυρίων θα κάνει η Κίνα στο Ιράν εντός της επόμενης 25ετίας, βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη το Σάββατο στην Τεχεράνη, από τον κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι και τον Ιρανό ομόλογο του, Μωχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ. Παρών ήταν και ο Αλί Λαριτζανί, εκ μέρους του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, ο οποίος είναι και σύμβουλος της κυβέρνησης ειδικά στο ζήτημα των στρατηγικών σχέσεων με την Κίνα. Ο κος Γουάνγκ είχε συνομιλίες και με τον πρόεδρο της χώρας, Χασάν Ρουχανί, κατά τη διήμερη επίσκεψη του στην Τεχεράνη. 

 Η συμφωνία, που αποτελεί την επιστέγασα προηγούμενων συμφωνιών και επαφών, θεωρείται στρατηγικής σημασίας και για τις δύο χώρες και αποτελεί σημαντικό σημείο στις προσπάθειες τους να ξεπεράσουν τις κυρώσεις και τα εμπόδια που επιβάλλουν και στις δύο οι ΗΠΑ. 

Η συνεργασία των δύο χωρών επεκτείνεται σε μια σειρά τομέων, με κυριότερους αυτούς της ενέργειας και των συγκοινωνιακών δομών, στους οποίους η Κίνα «δίνει» χρήματα, υλικά και τεχνογνωσία και το Ιράν αναλαμβάνει την διαρκή και ασφαλή ροή πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Κίνα σε προνομιακή τιμή. 

«Μόνιμη και στρατηγικής σημασίας» χαρακτήρισε ο Κινέζοι ΥΠΕΞ τη σχέση των δύο κρατών «ανεπηρέαστη από γεγονότα». 

Η Κίνα ήδη έχει αγνοήσει τις αμερικάνικες κυρώσεις, αυξάνοντας τις εξαγωγές Ιρανικού πετρελαίου, και δίνοντας διέξοδο στην κυβέρνηση της Τεχεράνης, που πληρώνει με ανθρώπινες ζωές την επιβολή των αμερικάνικων κυρώσεων και επί Τραμπ και επί Μπάντεν, μετά την μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία για τον ιρανικό εμπλουτισμό ουρανίου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν πως «μελετούν περαιτέρω τρόπους για την σύσφιξη των πολιτικών, οικονομικών και στρατηγών δεσμών μεταξύ των δύο κρατών» και την «διαρκή συνέχεια των συμβουλευτικών επαφών ώστε η συνεργασία να υπάρξει ακόμη πιο μακροχρόνια». Από Ιρανικής πλευράς, μάλιστα, στο σχετικό δελτίο τύπου αναφέρεται ότι το Ιράν «αποφασίζει ανεξάρτητα για τις διεθνείς του σχέσεις και, σε αντίθεση με άλλες χώρες, δεν αλλάζει θέση γιατί κάποιος κάπου σήκωσε ένα τηλέφωνο».