Μιλώντας στον διάλογο Shangri-La στη Σιγκαπούρη, ο Λι είπε ότι ο κόσμος είναι αρκετά μεγάλος ώστε η Κίνα και οι ΗΠΑ να αναπτυχθούν μαζί, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν διαφορετικά συστήματα και είναι διαφορετικά με πολλούς άλλους τρόπους», είπε σε μια ομιλία που σηματοδότησε την πρώτη σημαντική διεθνή ομιλία του από τότε που διορίστηκε υπουργός Εθνικής Άμυνας της Κίνας τον Μάρτιο.

«Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να εμποδίσει τις δύο πλευρές να αναζητήσουν κοινά εδάφη και κοινά συμφέροντα για την ανάπτυξη των διμερών δεσμών και την εμβάθυνση της συνεργασίας», είπε. «Είναι αναμφισβήτητο ότι μια σοβαρή σύγκρουση ή αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ θα είναι μια αφόρητη καταστροφή για τον κόσμο».

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Άμυνας της Κίνας κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους ότι προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τον Ινδο-Ειρηνικό – λίγες ώρες αφότου πολεμικά πλοία από τις δύο χώρες ενεπλάκησαν σχεδόν σε σύγκρουση.

Όπως μεταδίδει το CNN, η Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι ένα κινεζικό αντιτορπιλικό είχε διασχίσει την πλώρη του USS Chung-Hoon κατά τη διάρκεια κοινής άσκησης μεταξύ αμερικανικών και καναδικών πλοίων του πολεμικού ναυτικού στα στενά της Ταϊβάν.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, το κινεζικό πλοίο έφτασε σε απόσταση 150 γιάρδων από το USS Chung-Hoon – λιγότερο από το μήκος του ίδιου του πλοίου.

Το κινεζικό πλοίο ενήργησε με «μη ασφαλή τρόπο» και «παραβίασε τους θαλάσσιους κάνονες ασφαλούς διέλευσης στα διεθνή ύδατα», ανέφερε η δήλωση των αμερικανικών δυνάμεων.