Σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, τα ευρωπαϊκά γαλακτοκομικά προϊόντα φέρονται να επιδοτούνται, γεγονός που –όπως υποστηρίζεται– προκαλεί σοβαρή ζημία στην εγχώρια βιομηχανία της χώρας.
Οι εμπορικές σχέσεις Κίνας–ΕΕ βρίσκονται σε ένταση από το 2023, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για επιδοτήσεις σε ηλεκτρικά οχήματα κινεζικής κατασκευής. Σε απάντηση, το Πεκίνο προχώρησε σε έρευνες για εισαγωγές από την ΕΕ, μεταξύ των οποίων κονιάκ, χοιρινό κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Η χαμηλότερη δασμολογική επιβάρυνση, 21,9%, επιβλήθηκε στην ιταλική εταιρεία Sterilgarda Alimenti SpA, ενώ οι FrieslandCampina Belgium N.V. και FrieslandCampina Nederland B.V. θα επιβαρυνθούν με το υψηλότερο ποσοστό, 42,7%. Το ίδιο ποσοστό θα ισχύσει και για όλες τις ευρωπαϊκές εταιρείες που δεν συμμετείχαν στην κινεζική έρευνα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κίνας στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων, μετά τη Νέα Ζηλανδία. Σύμφωνα με στοιχεία του 2023, η Κίνα ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός για σκόνη αποβουτυρωμένου γάλακτος από την ΕΕ και ο τέταρτος για βούτυρο και πλήρες γάλα σε σκόνη.