Η στρατιωτική πτέρυγα του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός, διεξήγαγε «ασκήσεις με πραγματικά πυρά» κοντά στα νησιά Πινγκτάν στα ανοικτά της επαρχίας Φουτζιάν, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Το Πεκίνο διεκδικεί την κυριαρχία στην Ταϊβάν και έχει δεσμευτεί να την «ενώσει» με την ηπειρωτική χώρα — με τη βία εάν χρειαστεί.

Την περασμένη εβδομάδα, η Πελόζι είπε ότι είναι «σημαντικό για εμάς να δείξουμε υποστήριξη στην Ταϊβάν», κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. 

Η Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει τις αναφορές για την επίσκεψη της Πελόζι. Εάν ταξιδέψει στην Ταϊβάν, θα είναι ο υψηλότερος εκλεγμένος αξιωματούχος των ΗΠΑ που θα επισκεφθεί το αυτοδιοικούμενο δημοκρατικό νησί από το 1997. 

Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που επικαλείται το CNN, η Πελόζι αναμενόταν να ξεκινήσει χθες μια περιοδεία στην Ασία που περιλαμβάνει στάσεις στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Μαλαισία και την Σιγκαπούρη.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία την Πέμπτη, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε τον Μπάιντεν ότι «όσοι παίζουν με τη φωτιά τελικά θα καούν», αναφερόμενος στην υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ταϊπέι.