Όπως μεταδίδει το Reuters, δήλωση ανέφερε ότι το Βατικανό έμαθε με «έκπληξη και λύπη» ότι ο επίσκοπος άλλης περιοχής είχε εγκατασταθεί ως βοηθός επίσκοπος στο Jiangxi.

Η μη εξουσιοδοτημένη εγκατάσταση φάνηκε να είναι μια από τις πιο σοβαρές παραβιάσεις της συμφωνίας του 2018 μεταξύ του Βατικανού και του Πεκίνου για το διορισμό επισκόπων.

Η συμφωνία, την οποία ορισμένοι Καθολικοί έχουν καταγγείλει ως ξεπούλημα στις κομμουνιστικές αρχές της Κίνας, ανανεώθηκε τελευταία φορά για μια περίοδο δύο ετών τον Οκτώβριο. Οι λεπτομέρειες του παραμένουν μυστικές.

Η Τζιανγκσί δεν αναγνωρίζεται ως επισκοπή από το Βατικανό, ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας ότι η εγκατάσταση δεν «συμφωνεί με το πνεύμα του διαλόγου» που είχαν συμφωνήσει και οι δύο πλευρές το 2018.

Ανέφερε επιπλέον ότι η τοποθέτηση του επισκόπου, Τζιοβάνι Πενγκ Βεϊτζάο, ακολούθησε «ισχυρές πιέσεις από τις τοπικές αρχές».

Το AsiaNews, ένα καθολικό πρακτορείο ειδήσεων, είπε ότι ο Πενγκ χειροτονήθηκε κρυφά επίσκοπος με παπική έγκριση το 2014, τέσσερα χρόνια πριν από τη συμφωνία, και πέρασε έξι μήνες υπό κράτηση εκείνη την εποχή.