Η διαφωνία για την ανάγκη «κουρέματος» του ελληνικού χρέους μεταξύ της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δημιουργεί τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της κρίσης, σύμφωνα με το Reuters
Όπως σχολιάζει το Reuters, αξιωματούχοι του ΔΝΤ ασκούν πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση ωστόσο η Γερμανία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στους μηχανισμούς στήριξης αντιστέκεται χαρακτηρίζοντας μία τέτοια κίνηση ως παράνομη.
Η καγκελάριος Mέρκελ, η οποία έχει διατυπώσει την θέλησή της για παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι, σύμφωνα με το Reuters, αποφασισμένη να αποφύγει τις απώλειες για τους Γερμανούς φορολογούμενους πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2013.
Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Eurogroup Γιούνκερ σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι ο στόχος του χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας θα παραμείνει στο 120% αλλά θα μεταφερθεί στο 2022 από 2020.
Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ αμέσως αντέδρασε σημειώνοντας ότι για το Ταμείο ο στόχος θα παραμείνει το 2020. “Κατά την άποψη μας, το κατάλληλο χρονοδιάγραμμα είναι 120% μέχρι το 2020. Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις.
Αυτό που μετρά στο τέλος είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ώστε η χώρα να μπορέσει να ορθοποδήσει και να επιστρέψει στις αγορές εν ευθέτω χρόνο”, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ. Υπογράμμισε εξάλλου ότι “εξετάζονται όλοι οι δρόμοι για τη μείωση του ελληνικού χρέους και θα συνεχίσουμε να τους εξετάζουμε τις επόμενες ημέρες”.
“Αυτό που θεωρούμε κρίσιμο είναι το ελληνικό χρέος να είναι βιώσιμο”, σημείωσε.