Σύμφωνα με τον ίδιο, οι βασικότεροι κίνδυνοι είναι μία ενδεχόμενη νέα ένταση της κρίσης, αν οι χώρες υστερήσουν όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, μία επιδείνωση της υγείας των τραπεζών και περαιτέρω χρηματοδοτικές πιέσεις, καθώς οι αγορές χρήματος και χρέους δεν λειτουργούν ακόμη κανονικά.
 
Η ΕΚΤ καλεί τις χώρες της Ευρωζώνης να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις, ενώ εκτιμά πως η ανάληψη από την ίδια της εποπτείας των τραπεζών της Ευρωζώνης και πιθανόν και χωρών της Ε.Ε. εκτός της Ευρωζώνης είναι σημαντική για να κάνει τα πιστωτικά ιδρύματα περισσότερο ανθεκτικά στην κρίση. Σημειώνει, πάντως, πως πρέπει να γίνουν και άλλα πράγματα για να αποφευχθεί μία αναθέρμανση της κρίσης.
 
Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. συμφώνησαν χθες να δώσουν στην ΕΚΤ την αρμοδιότητα της εποπτείας τουλάχιστον 150 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης και της παρέμβασης στις μικρότερες τράπεζες σε περίπτωση προβλημάτων. «Αυτές οι 150 αντιπροσωπεύουν το 85% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών της Ευρωζώνης… που θα έλεγα ότι είναι υπεραρκετό», δήλωσε ο κ. Κονστάντσιο, προσθέτοντας ότι ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας θα έχει νομικά την αρμοδιότητα για όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης.
 
Το επόμενο βήμα είναι η ίδρυση ενός ταμείου για την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών, για το οποίο ο κ. Κονστάντσιο είπε ότι θα πρέπει να σχεδιασθεί με βάση τον αμερικανικό ομοσπονδιακό οργανισμό ασφάλισης καταθέσεων (FDIC).