Γενική άσκηση πιλοτικής δοκιμής του 112 έγινε σήμερα στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής με την παρουσία του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. «Το σύστημα 112 είναι πρωτοποριακό. Θα είναι διαθέσιμο στην ολότητά του στο τέλος του 2019. Σήμερα κατοχυρώσαμε και ελέγξαμε ότι η βασική του υποδομή δουλεύει. Δουλειά δική μας τώρα είναι να ελέγξουμε ότι αυτό λειτουργεί σε όλες τις συσκευές το οποίο απαιτεί ενέργειες και από εμάς τις οποίες θα τις δείτε το επόμενο διάστημα» δήλωσε νωρίτερα στην ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Τι είναι ο αριθμός 112
Ο αριθμός κλήσης 112 είναι ο αριθμός που πρέπει να θυμάται κάθε πολίτης που ζει ή/και ταξιδεύει σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθιερώθηκε από την ΕΕ ως ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης. Χρησιμοποιείται για δωρεάν κλήση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης διευκολύνοντας την τηλεφωνική πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές. Σε ορισμένες χώρες λειτουργεί παράλληλα με τους εθνικούς αριθμούς κλήσης έκτακτης ανάγκης ενώ σε άλλες χώρες αποτελεί τον μοναδικό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης.
Στην Ελλάδα, το 112 λειτουργεί όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και συνδέει τον καλούντα, ανάλογα με το περιστατικό έκτακτης ανάγκης που αυτός αναφέρει με:
- την Αστυνομία
- τo Πυροσβεστικό Σώμα
- το ΕΚΑΒ
- το Λιμενικό Σώμα
- την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056
- την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000
Στις τηλεφωνικές κλήσεις προς το 112 απαντούν αμέσως ειδικά εκπαιδευμένοι χειριστές στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.
Η κλήση προς το 112 είναι χωρίς χρέωση και μπορεί να γίνει από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, ακόμη και χωρίς κάρτα SIM.
Η κλήση προς το 112 μπορεί να γίνει και από καρτοτηλέφωνα χωρίς τηλεκάρτα.
Ο αριθμός 112 λειτουργεί εντός της εμβέλειας οποιουδήποτε δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Αν η περιοχή του συμβάντος δεν καλύπτεται από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας του καλούντος, η κλήση προς το 112 πραγματοποιείται μέσω άλλων δικτύων κινητής τηλεφωνίας που καλύπτουν τη συγκεκριμένη περιοχή (λειτουργία υπηρεσίας εθνικής και διεθνούς περιαγωγής).
Η κλήση στο 112 παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού της θέσης του καλούντος.
Πώς λειτουργεί για τους πολίτες
Ο αριθμός εκτάκτων αναγκών λειτουργεί με δύο τρόπους:
Ο πρώτος είναι η κλήση ή το μήνυμα με τα οποία οι πολίτες μπορούν να ζητήσουν βοήθεια. Το σύστημα εντοπίζει το γεωγραφικό τους στίγμα, την ακριβή θέση στην οποία βρίσκονται και κινητοποιεί τους αρμόδιους φορείς.
Ο δεύτερος είναι το Σύστημα Συναγερμού Πολιτών, μέσω του οποίου το κέντρο του 112 μπορεί να στείλει ταυτόχρονα μήνυμα μέσω κινητών ή και σταθερών τηλεφώνων σε όλους τους πολίτες μιας περιοχής, με την ειδοποίηση να την εγκαταλείψουν άμεσα λόγω κάποιου κινδύνου.
Η δεύτερη λειτουργία του 112, που έχει αποδειχθεί σωτήρια σε πολλές περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και ακραίων καιρικών φαινομένων, πανευρωπαϊκά, στην Ελλάδα ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί, όπως επιβεβαιώνουν πολίτες και εμπειρίες όπως η τραγωδία στο Μάτι, μετά από την οποία οι φωνές που ζητούσαν να εφαρμοστεί στην πράξη το 112 πλήθυναν.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η υπηρεσία ειδοποίησης του 112 θα εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία και το Λιμενικό θα τροφοδοτούν το σύστημα με πληροφορίες και θα προειδοποιούν για πιθανούς κινδύνους σε μία περιοχή, προκειμένου να αποστέλλεται η σχετική ειδοποίηση σε κατοίκους και τουρίστες.
Αντίδραση της πρώην Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγας Γεροβασίλη: «Απίστευτη επιχείρηση παραπληροφόρησης – Δεν θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί το 112 στη Χαλκιδική»
«Μια απίστευτη επιχείρηση παραπληροφόρησης του κόσμου σε εξέλιξη στην οποία μετέχει σύσσωμη η κυβέρνηση, μαζί και ο φερόμενος ως νέος γγ Πολιτικής Προστασίας για τον οποίο δεν έχει υπάρξει ακόμα απόφαση ορισμού του.
»Οι δοκιμές για το σύστημα 112, που πραγματοποιούνται σήμερα, έχουν προγραμματιστεί από τις 5 Ιουλίου με το έγγραφο που επισυνάπτουμε, έχουν προηγηθεί αντίστοιχες δοκιμές στις 30 Ιανουαρίου 2019 και εντάσσονται στο πλαίσιο της δοκιμαστικής λειτουργίας του συστήματος, που αποφασίστηκε με πρακτικό της επιτροπής παρακολούθησης.
Το τραγικότερο που επιχειρείται, το οποίο δηλώνει και παντελή άγνοια για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες χρησιμοποιούνται ανάλογα συστήματα, είναι να πειστεί η κοινή γνώμη ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα σύστημα προειδοποίησης του κόσμου για καιρικά φαινόμενα για τα οποία, με τα συστήματα που διαθέτει η χώρα, δεν μπορεί να προσδιοριστεί ούτε η έκταση, ούτε ο χρόνος, ούτε η περιοχή που θα εκδηλωθούν αλλά ούτε και οι πιθανές επιπτώσεις» τονίζει από την πλευρά της η πρώην υπ. Προστασίας του Πολίτη, Όλα Γεροβασίλη, μέσω ανακοίνωσής της.