Η συνέντευξη τύπου θα περιλαμβάνει τοποθετήσεις των ομιλητριών-ων, ερωτήσεις δημοσιογράφων και θα ακολουθήσει συζήτηση.

H εκδήλωση στο facebook εδώ.

Οι τοποθετήσεις θα γίνουν στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Πρόγραμμα
1) Μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν επαναπροωθήσεις και βία στα σύνορα
2) Η Παρβανά Αμίρι, προσφύγισσα, θα μιλήσει για τα σύνορα που επεκτείνονται εντός της επικράτειας με έμφαση στα προσφυγικά στρατόπεδα
3) Ο Δημήτρης Χούλης, δικηγόρος από τη Σάμο, θα αναφερθεί στις επαναπροωθήσεις και την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης στο Αιγαίο
4) Μέλη του Πολιτιστικού Κέντρου Κουρδιστάν θα μιλήσουν για την κατάσταση στον Έβρο και τις συνέπειες για τους Τούρκους και Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες
5) Μέλη της Solidarity with Migrants θα μιλήσουν σχετικά με την αναγνώριση της Τουρκίας ως “ασφαλούς τρίτης χώρας”

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «στην Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στα Pushbacks και τη Συνοριακή Βία στην Αθήνα συμμετέχουν συλλογικότητες και άτομα που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους και αγωνίζονται μαζί με όσες, όσους και όσα παλεύουν για την ελευθερία, τα δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια, σε έναν κόσμο που μαστίζεται από τον πόλεμο, την εκμετάλλευση και την καταπίεση. Επιδιώκουμε την οργάνωση συλλογικών αγώνων για να σταματήσει η γενικευμένη πολιτική βίαιων επαναπροωθήσεων καθώς και κάθε μορφής κρατική και παρακρατική βία ενάντια σε μετακινούμενους-ες μετανάστες-ριες και πρόσφυγες.

Στην Αθήνα διαδηλώνουμε την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου στη 13.00 με προσυγκέντρωση στην Ομόνοια

Καλούμε όλυς-ες-α να ενώσουμε τη φωνή μας ενάντια στις πολιτικές βίας, ρατσισμού και καταπάτησης των δικαιωμάτων κατά των μετανάστων-ριών.
Η κινητοποίησή μας είναι μέρος της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης και Δράσης για τα θύματα των συνόρων – Commemoraction Day, ενός διεθνικού αγώνα για την διαφύλαξη της μνήμης των νεκρών των σύνορων και την αλληλεγγύη στους-στις οικοειούς τους – από τα ναυάγια στο Αιγαίο και τους δολοφονημένους του Έβρού, μέχρι την κεντρική μεσόγειο και τα ισπανο-μαροκινά σύνορα.»

Περιλήψεις των τοποθετήσεων:

Μετανάστες-ριες που θα εκθέσουν την εμπειρία των επαναπροωθήσεων και συνοριακής βίας:

Οι εμπειρίες μετακινούμενων προσφύγων που υφίστανται τη σωματική και ψυχολογική βία, την ταπείνωση και το ρατσισμό των ελληνικών αρχών δεν βρίσκουν εύκολα χώρο να εκφραστούν. Οι επαναπροωθήσεις είναι πράξεις βίας, βασανισμού και έκθεσης της ζωής ανδρών, γυναικών και παιδιών σε κίνδυνο και τα τελευατία χρόνια έχουν καταστεί γενικευμένη πρακτική στα ελληνικά και σε άλλα σύνορα της ΕΕ. Την ίδια στιγμή, οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν μετανάστες και μετανάστριες που βρίσκονται στην Ελλάδα έχουν δραματικα επιδεινωθεί, με χιλιάδες ανθρώπους να αντιμετωπίζουν τη βια, τον θεσμικό και κοινωνικό ρατσισμό, τον αποκλεισμό και τον εγκλεισμό σε στρατόπεδα-φυλακές. Παρά τον πόλεμο κατά των μεταναστών-ριων που έχει κυρήξει η Ε.Ε., οι άνθρωποι που μεταναστεύουν συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να παλεύουν για μια ζωή με ασφάλεια, ελευθερία και αξιοπρέπεια. Η εκδήλωσή μας θα ανοιξει δίνοντας το λόγο σε αυτούς-ες.

Parwana Amiri, επαναστάτρια Αφγανή πρόσφυγας, συγγραφέας, δημοσιογράφος

Ο αντίκτυπος των συνόρων και των μεταναστευτικών πολιτικών δεν περιορίζεται στα φυσικά όρια ενός κράτους, αλλά εξακολουθεί να επηρεάζει τις ζωές των ανθρώπων που μετακινούνται, των μεταναστών και των προσφύγων μέσα στην επικράτεια. Η παρέμβαση της Αμίρι θα επικεντρωθεί στον αντίκτυπο των συνόρων στην καθημερινή ζωή των μεταναστών στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση στη ζωή στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Δημήτρης Χούλης, δικηγόρος από τη Σάμο

Ο Δημήτρης Χούλης θα μιλήσει για τις επαναπροωθήσεις στα νησιά του Αιγαίου, τον τρόπο δράσης των αρχών και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες. Θα αναφερθεί σε συγκεκριμένες υποθέσεις που έχουν δει ή θα δουν το φως της δημοσιότητας καθώς επίσης στο ζήτημα της ποινικοποίησης της αλληλεγγύης και της παροχής βοήθειας σε πρόσφυγες.

Εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Κέντρου Κουρδιστάν / Greece Action Unity Turkey/Kurdistan

Όλο και περισσότεροι-ες Κούρδοι-ισσες και σοσιαλιστές πολίτες της Τουρκίας που διώκονται για την πολιτική τους δράση και αναζητούν άσυλο και ασφάλεια στην Ελλάδα, επαναπροωθούνται παράνομα στην Τουρκία. Οι σύντροφοί μας έχουν βιώσει το καθεστώς τρόμου και αυθαιρεσίας στην περιοχή του Έβρου: την άρνηση του δικαιώματος υποβολής αίτησης ασύλου, την κλοπή χρημάτων και προσωπικών αντικειμένων, την ανεπίσημη κράτηση για μέρες χωρίς φαγητό και νερό, τους ξυλοδαρμούς και τον εξευτελισμό, την εμπλοκή ένοπλων συμμοριών που στρατολογούνται από την ελληνική αστυνομία και την απέλαση μέσω του Έβρου στην Τουρκία με φουσκωτά και υπό την απειλή όπλων. Οι σύντροφοί μας που διώκονται ως εχθροί του τουρκικού κράτους, όταν επαναπροωθούνται κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια και μακροχρόνια ή ισόβια φυλάκιση ακόμη και δολοφονίες. Εκατοντάδες Κούρδοι-ισσες και Τούρκοι-άλες πολιτικοί, ακτιβιστές και δημοσιογράφοι έχουν καταλήξει σε πολιτικές φυλακές μετά την επαναπροώθηση τους από την Ελλάδα.

Εκπρόσωπος της συλλογικότητας Solidarity with Migrants: Η Τουρκία δεν είναι “ασφαλής χώρα”

Τον Ιούνιο του 2021, το ελληνικό κράτος ανακήρυξε την Τουρκία σε “ασφαλή τρίτη χώρα” για αιτούντες άσυλο από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία. Η αναγνώριση της Τουρκίας ως “ασφαλούς χώρας”, τη στιγμή που κορυφώνεται ο αυταρχισμός, η βία και η οικονομική κατάρρευση, είναι μια πράξη κυνική και πολιτικά υποκινούμενη. Οι άνθρωποι από τις προαναφερθείσες χώρες δεν έχουν καμία πιθανότητα να αποκτήσουν ένα ασφαλές νομικό καθεστώς στην Τουρκία. Επιπλέον, εκτίθενται καθημερινά στην εργασιακή εκμετάλλευση, την παιδική εργασία, τη σεξουαλική κακοποίηση, τον αναγκαστικό γάμο, την εμπορία ανθρώπων, ρατσιστικές επιθέσεις και δολοφονίες. Ενώ ο ρατσισμός, ο μισογυνισμός και οι οργανωμένες επιθέσεις εναντίον μειονοτήτων έχουν μακρά ιστορία στην Τουρκία, μόνο τους τελευταίους δύο μήνες έχουν σημειωθεί πολλές βίαιες επιθέσεις εναντίον προσφύγων-ισσών, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Τουρκία γίνεται όλο και πιο ανασφαλής για τους πρόσφυγες – όπως ακριβώς και για πολλούς από τους πολίτες της.