Η Ανοιχτή Συνέλευση “Δεν βγαίνω”, ενάντια στην Ακρίβεια, πραγματοποίησε σήμερα κινητοποίηση στη διοίκηση της ΔΕΗ. Με σύνθημα «Παγώστε τις τιμές, όχι τα σπίτια μας», η πρωτοβουλία ζήτησε συνάντηση με την διοίκηση ώστε να διεκδικήσουν ορισμένα αιτήματα, τα οποία προέκυψαν από συλλογικές αποφάσεις.

Όπως αναφέρουν και οι ίδιοι στην επιστολή τους προς την διοίκηση της ΔΕΗ «πρέπει να γίνει αντιληπτό τόσο από εσάς (σ.σ διοίκηση ΔΕΗ) όσο και από την κυβέρνηση ότι το ηλεκτρικό ρεύμα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κερδοσκοπικό προϊόν αλλά ως αυτό που πραγματικά είναι, ένα αγαθό απαραίτητο για τη ζωή όπως τη ξέρουμε τα τελευταία 100 χρόνια. Κατά συνέπεια θα πρέπει η διαχείριση αυτού του πόρου να γίνεται με την λογική του δημοσίου κοινού αγαθού και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην παραγωγή και διανομή του αγαθού αυτού να λειτουργούν με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας και όχι την μεγιστοποίηση των κερδών»

Μάλιστα, η πρωτοβουλία κατά την σημερινή της κινητοποίηση, αιφνιδίασε την ασφάλεια του κτιρίου που στεγάζει τα κεντρικά της Διοίκησης της ΔΕΗ στο κέντρο της Αθήνας και αυτή την στιγμή είναι σε εξέλιξη συμβολικός αποκλεισμός της εισόδου της.

Αναλυτικά τα αιτήματα της Πρωτοβουλίας «Δε βγαίνω» προς την διοίκηση της ΔΕΗ:

Είμαστε κάτοικοι της Αθήνας, καταναλωτές της ΔΕΗ, που βλέπουμε με ανησυχία τον χειμώνα που έρχεται και την κατάσταση που διαμορφώνεται όσον αφορά την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Μέσα από το “Δεν βγαίνω”, Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στην Ακρίβεια, βρεθήκαμε και συζητήσαμε συλλογικά και αποφασίσαμε να έρθουμε εδώ στα γραφεία της ΔΕΗ και να ζητήσουμε συνάντηση με την διοίκηση της για να διεκδικήσουμε τα ακόλουθα, δίκαια κατά τη γνώμη μας, αιτήματα:

  • Μείωση στην τιμή του ρεύματος μέσω μείωσης των κερδών των παρόχων

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας οι πάροχοι ενέργειας, μεταξύ αυτών και η ΔΕΗ, αποκόμισαν εξαιρετικά μεγάλα κέρδη από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ τον Σεπτέμβριο ενώ αναμένεται αντίστοιχα κέρδη να αποκομίσουν και τον Οκτώβριο.Τα κέρδη αυτά προέρχονται από τα δικά μας εισοδήματα καθώς και από το δημόσιο ταμείο. Κατά τη γνώμη μας είναι απαράδεκτο σε μια τέτοια συνθήκη ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης οι ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας, μεταξύ αυτών και η ΔΕΗ, να αποκομίζετε μεγάλα κέρδη για τους μετόχους σας αντί να παρέχετε το ρεύμα σε τιμές πραγματικού κόστους. Με τη στάση σας αυτή συμβάλλετε στην ενεργιακή, και όχι μόνο, φτώχεια που αντιμετωπίζουμε. Από τη στιγμή μάλιστα που επιδοτείστε από το δημόσιο ταμείο, η τεράστια αυτή κερδοφορία γίνεται πολλαπλάσια απαράδεκτη. Άμεσα πρέπει να προχωρήσετε σε μείωση των τιμών και το κράτος οφείλει να παρέμβει με πλαφόν στην τελική τιμή της ενέργειας ώστε τα κέρδη αυτά να πάψουν να υπάρχουν.

  • Διεύρυνση των κριτηρίων του κοινωνικού τιμολογίου

Τα κριτήρια του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ είναι υπερβολικά αυστηρά και αφήνουν έξω πολλές και πολλούς από εμάς που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα φτώχειας. Βασικό πρόβλημα αποτελεί το όριο ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται στα 120.000 ευρώ για νοικοκυριού ενός μέλους, που προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και φτάνει ως τα 180.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος ή κάποια που έχει ένα κανονικό σπίτι στην Αθήνα και ένα προγονικό σπίτι στο χωριό δεν μπαίνει στο κοινωνικό τιμολόγιο ακόμα και αν έχει μηδενικό εισόδημα. Λόγω συγκεκριμένων χαρακτηριστικών της ελληνικής κοινωνίας (χωριά με μικρό πληθυσμό, εγκαταλελειμμένα ακίνητα, δανειακές υποχρεώσεις) η ιδιοκτησία σπιτιών δεν συνεπάγεται και ανάλογο εισόδημα. Κατά συνέπεια το όριο της ακίνητης περιουσίας για ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο πρέπει να ξεκινάει από τις 250.000 ευρώ ώστε να συμπεριληφθούν πολλοί και πολλές από εμάς που ενώ έχουν κάποιο σπίτι, έχουν πολύ μικρό ή μηδενικό εισόδημα και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους λογαριασμούς. Παράλληλα θα πρέπει να αυξηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια ακολουθόντας τον πληθωρισμό.

  •  Διακανονισμοί 100 δόσεων για χρέη προς της ΔΕΗ χωρίς προκαταβολή και επιστροφή των υπερ-εσόδων στους καταναλωτές που πλήρωσαν υπέρογκους λογαριασμούς

Το ισχύον πλαίσιο διακανονισμών χρεών προς της ΔΕΗ κάνει εξαιρετικά δύσκολη την υιοθέτηση του από πολλά χρεωμένα νοικοκυριά. Αυτή τη στιγμή προβλέπεται κατ’ ελάχιστο προκαταβολή 10% η οποία φτάνει και στο 30% ανάλογα με το ποσό και τον αριθμό των δόσεων. Ο αριθμός των δώσεων επίσης δεν ξεπερνά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τις 18 οδηγώντας έτσι σε δόσεις άνω των 100 ευρώ που είναι αδύνατο να αποπληρωθούν με αποτέλεσμα νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές και χρέη. Θεωρούμε απαραίτητη την κατάργηση της προκαταβολής και τον διακανονισμό των χρεών σε 100 δόσεις κατά τα πρότυπα του Υπουργείου Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη και η επιστροφή των υπερ-εσόδων στους καταναλωτές που πλήρωσαν υπέρογκους λογαριασμούς έως τα μέσα του 2022 που καταργήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής. Η αδικία αυτή, με τα τεράστια κέρδη για τις επιχειρήσεις ενέργειας, πρέπει να αποκατασταθεί.

  • Καμιά διακοπή ρεύματος ειδικά την περίοδο του χειμώνα (Δεκέμβριος – Φεβρουάριος)

Κανένα σπίτι δεν πρέπει να μένει χωρίς ρεύμα επειδή δεν έχει να το πληρώσει. Είναι ένα απολύτως απαραίτητο αγαθό. Κατά συνέπεια οι διακοπές πρέπει να σταματήσουν γενικά. Πιο ειδικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών πολλοί και πολλές από εμάς χρησιμοποιούν ηλεκτρικές συσκευές για θέρμανση. Αυτό καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό να μην υπάρχει διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες. Σε τέτοια περίπτωση πολλοί και πολλές αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν ακατάλληλα μέσα θέρμανσης όπως τα μαγκάλια, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν οδηγήσει σε επώδυνους θανάτους τα τελευταία χρόνια. Για την αποφυγή τέτοιων θανάτων πρέπει να μην προχωρήσει η ΔΕΗ σε καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτια κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς μια τέτοια πρακτική μπορεί να αποβεί δολοφονική.

Όλα τα παραπάνω αιτήματα είναι κατά τη γνώμη μας απολύτως δίκαια και μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα από την διοίκηση της ΔΕΗ. Πρέπει να γίνει αντιληπτό τόσο από εσάς όσο και από την κυβέρνηση ότι το ηλεκτρικό ρεύμα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κερδοσκοπικό προϊόν αλλά ως αυτό που πραγματικά είναι, ένα αγαθό απαραίτητο για τη ζωή όπως τη ξέρουμε τα τελευταία 100 χρόνια. Κατά συνέπεια θα πρέπει η διαχείριση αυτού του πόρου να γίνεται με την λογική του δημοσίου κοινού αγαθού και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην παραγωγή και διανομή του αγαθού αυτού να λειτουργούν με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας και όχι την μεγιστοποίηση των κερδών.