Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Κίσινγκερ είπε ότι είχε προτείνει τον Μάιο μια κατάπαυση του πυρός βάσει της οποίας η Ρωσία θα αποσυρόταν στην πρώτη γραμμή πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, αλλά η Κριμαία θα αποτελούσε αντικείμενο «διαπραγμάτευσης».

«Πλησιάζει η ώρα να αξιοποιήσουμε τις στρατηγικές αλλαγές που έχουν ήδη επιτευχθεί και να τις ενσωματώσουμε σε μια νέα δομή για την επίτευξη ειρήνης μέσω διαπραγματεύσεων», έγραψε ο Κίσινγκερ στο περιοδικό The Spectator.

«Μια ειρηνευτική διαδικασία θα πρέπει να συνδέσει την Ουκρανία με το ΝΑΤΟ, όπως και αν εκφραστεί. Η εναλλακτική της ουδετερότητας δεν έχει πλέον νόημα», έγραψε ο Κίσινγκερ στο περιοδικό Spectator σε άρθρο με τίτλο «Πώς να αποφύγουμε έναν ακόμη παγκόσμιο πόλεμο».

Ο Κίσινγκερ πρότεινε ότι εάν αποδειχθεί αδύνατο να επιστρέψουμε στο status quo που δημιουργήθηκε το 2014, τα διεθνώς εποπτευόμενα δημοψηφίσματα σε εδάφη που διεκδικεί η Ρωσία θα μπορούσαν να είναι μια επιλογή.

Δεδομένης της προηγούμενης θέσης του, ο Κίσινγκερ, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, ενδεχομένως να συνιστούσε πρόσωπο «κλειδί» για μια πιθανή διαβούλευση.