Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ είναι αυτονόητο για ελληνική κυβέρνηση να μην παίρνει μέρος σε ανιστόρητες κομμουνιστικές φιέστες, αυτό όμως δεν δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση για το άλλοθι που στις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ, που έχει ως επίσημη ιδεολογία της την εξίσωση κομμουνισμού – φασισμού.

«Το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όπως και κάθε ελληνική κυβέρνηση θα ήταν να μην συμμετέχει στις ανιστόρητες αντικομμουνιστικές φιέστες στην Εσθονία. Αυτό όμως δεν αποτελεί άλλοθι για την αντιλαϊκή πολιτική, που με συνέπεια εφαρμόζει μαζί με κομπλεξικούς αντικομμουνιστές, που υπερασπίζονται τους συνεργάτες των ναζί. Όσο για την προσπάθειά της να βγάλει λάδι την ΕΕ της θυμίζουμε ότι η εξίσωση κομμουνισμού – φασισμού είναι η επίσημη ιδεολογία της και παρόμοιες εκδηλώσεις γίνονται συχνά πυκνά υπό την αιγίδα της».

Υπενθυμίζεται ότι ο Σ. Κοντονής αποφάσισε να μη συμμετάσχει στο συνέδριο που διοργανώνει η Εσθονία στο πλαίσιο της Προεδρίας της στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα».