Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος δήλωσε πως: «Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να αποκαλύπτει όλα τα στοιχεία γύρω από την υπόθεση των υποκλοπών ιδιαίτερα του ΚΚΕ για να βγει στο προσκήνιο όλη η αλήθεια και να βγάλει ο λαός τα αναγκαία συμπεράσματα του», κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποκλοπών.

«Οι επιλεκτικές διαρροές είτε από πλευράς της κυβέρνησης είτε από την μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως επιβεβαιώθηκε στη πράξη, είχαν στόχο να συσκοτίσουν και καλλιεργήσουν αυταπάτες ενώ την ίδια ώρα διαβαθμισμένα έγγραφα, που τα έδινε η ΕΥΠ παίζοντας σκοτεινά παιχνίδια, γίνονταν φέιγ βολάν στα Μέσα Ενημέρωσης», ανέφερε ο κ. Καραθανασόπουλος. «Εμείς από την πρώτη στιγμή τοποθετηθήκαμε ότι οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής πρέπει να είναι δημόσιες και τα πρακτικά να δίνονται στη δημοσιότητα, γιατί το αντικείμενο της υπόθεσης που διερευνούσε αφορούσε βασικά δημοκρατικά δικαιώματα του λαού μας. Δεν υπήρχε κανείς λόγος για να μη δοθούν στη δημοσιότητα και είχαμε βάλει δικλείδα ασφαλείας να μην αφορά θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια της χώρας».

«Η ίδια επίκληση του απορρήτου αποτέλεσε βασικό άλλοθι για τους διάφορους αναπόδεικτους ισχυρισμούς των μαρτύρων που κλήθηκαν στην Εξεταστική τους οποίους προέβαλαν για να μπορέσουν πιστοποιήσουν το αφήγημα που είχε ο καθένας τους». Στη συνέχεια, μίλησε για «ισχυρισμούς αστήριχτους των διοικητών, παλιών και νέων, της ΕΥΠ, σημειώνοντας ότι «τα παράνομα λογισμικά διατίθενται και γίνονται αντικείμενα παρακολούθησης ανάμεσα σε κράτη και επιχειρηματικούς ομίλους».

«Η επίκληση του απορρήτου μπροστά στην ΕΕ, που από τον νόμο έχει ανακριτικές ιδιότητες, αποτέλεσε το άλλοθι για να μην προχωρήσουμε στην εξέταση επί της ουσίας, των μαρτύρων επιβεβαιώνοντας, με αυτό τον τρόπο, την ανεξέλεγκτη δράση των μυστικών υπηρεσιών», υπογράμμισε. Ο κ. Καραθασόπουλος στήριξε ότι «ο κατάλογος των μαρτύρων, που καταρτίστηκε με ευθύνη της πλειοψηφίας, διασφάλιζε εκ των προτέρων την προειλημμένη απόφαση για τη συγκάλυψη των υποθέσεων των υποκλοπών, και του Νίκου Ανδρουλάκη και των δημοσιογράφων αλλά και των αλλεπάλληλων υποκλοπών στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ». «Αρνήθηκε επίμονα η πλειοψηφία και δεν δέχτηκε να κληθεί κανένας μάρτυρας σε ό,τι αφορά τις υποκλοπές στο ΚΚΕ για την οποία δρομολογήθηκε η συγκάλυψη της, με τον πιο κραυγαλέο τρόπο. Και η ευθύνη βαραίνει τη ΝΔ αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ που βολεύτηκε πίσω από αυτό» σημείωσε.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν για το ρόλο της ΑΔΑΕ, υπογραμμίζοντας ότι «ο πρόεδρος της Αρχής έφθασε στο έσχατο σημείο να επικαλεστεί ότι το ΚΚΕ αρνήθηκε την έρευνα».

Όπως υποστήριξε ο κ. Καραθανασόπουλος «η λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής έχει πολλαπλές στοχεύσεις:

Πρώτον: τη συγκάλυψη των υποθέσεων υποκλοπών και τον μη καταλογισμό των αναμφισβήτητων πολιτικών και ενδεχόμενα και ποινικών ευθυνών της κυβέρνησης της ΝΔ για την υπόθεση του Ανδρουλάκη, των δημοσιογράφων και του ΚΚΕ. Πολιτικές και ενδεχόμενα και ποινικές όμως και για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση του ΚΚΕ.

Δεύτερον: τη συγκάλυψη ενός επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου το οποίο συνδιαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις για τη μαζική και προληπτική παρακολούθηση για την οποία κανείς δεν εξαιρείται.

Τρίτον: να συγκαλυφθεί ο πολυπλόκαμος μηχανισμός που έχει στηθεί διαχρονικά στη χώρα μας από παρακρατικές υπηρεσίες και η αποενοχοποίηση των ξένων μυστικών υπηρεσιών.

Τέταρτον: στον ρόλο των Ανεξάρτητων αρχών οι οποίες επιβεβαιώθηκε ότι είναι το πλυντήριο στη δράση των μυστικών υπηρεσιών και βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία και με προκαθορισμένους ρόλους.

Πέμπτον: στον αποπροσανατολισμό του ελληνικού λαού.

Οι κοκορομαχίες στην Εξεταστική Επιτροπή είναι για να συγκαλύψουν την ευθύνη που έχουν, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για το επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο που έχουν δημιουργήσει και την επικίνδυνη δράση αυτών των μηχανισμών.

Για την κυβέρνηση αλλά και τα αστικά κόμματα, η Εξεταστική Επιτροπή επιδιώχθηκε να αποτελέσει τον καταλύτη για πολιτικά παιχνίδια αλλά και για τις διεργασίες της επόμενης μέρας στη διακυβέρνηση. Από αυτά τα πολιτικά παιχνίδια όμως ο λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτα», δήλωσε κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Καραθανασόπουλος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ