Συνέντευξη σε Κωνσταντίνο Πουλή & Γεωργία Κριεμπάρδη 

Η σημερινή δικάσιμος για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλο περιελάμβανε τις αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, Άννυς Παπαρρούσου και Κλειούς Παπαπαντολέων. Κλείνοντας την αγόρευσή της η κα. Παπαπαντολέων ανέφερε: «Το σήμα σας, το μήνυμα σας πρέπει να είναι η ασφάλεια. Και δεν υπάρχει ασφάλεια χωρίς δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ασφάλεια με ατιμωρησία, δεν υπάρχει ασφάλεια αν ανά πάσα στιγμή είμαστε εκτεθειμένοι στο προσωπικό, κοινωνικό, πολιτικό ή ρατσιστικό ή το κοινωνικό μένος του καθενός. Δεν χρειάζεται να χαριστείτε δεν υπάρχει λόγος να χαριστείτε. Ή θα λειτουργήσετε λοιπόν ως δικλείδα ασφαλείας, όριο και τοίχος στις πάσης φύσεως αυθαιρεσίες, όπως είναι ο ρόλος σας στην οργανωμένη πολιτεία, ή θα είναι σαν να ροκανίζετε την ίδια την καρέκλα που κάθεστε». Η κα. Παπαρρούσου έκλεισε την τοποθέτησή της ως εξής: «Τον σκότωσαν με τον πιο βάρβαρο τρόπο, του κατάφεραν ανηλεή χτυπήματα ποιος μπορεί να το αμφισβητήσει; Εγώ θέλω να καλέσω το δικαστήριό σας να μην κλείνετε τα μάτια. Είναι τα λόγια που έλεγε ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος έξω από το “Βενέτη”».

Στη εκπομπή «Φάρμα των Ζώων», η Κλειώ Παπαπαντολέων εκτιμώντας την εισαγγελική πρόταση, που ουσιαστικά αθωώνει τους αστυνομικούς και δεν αναγνωρίζει δόλο στην ανθρωποκτονία για τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη, σχολίασε: «Υπάρχουν συγκεκριμένες παραδοχές κι αξιολογήσεις στην εισαγγελική πρόταση με τις οποίες συνταχτήκαμε και αποκαθιστούν τα πραγματικά περιστατικά και γεγονότα και απ’ αυτές δε μπορεί να πάει πίσω το δικαστήριο στην απόφασή του. Παραδοχές που αφορούν το αν είχε ή όχι μαχαίρι, αν έγινε ή όχι ληστεία, αν καταλάβαιναν ότι δεν γινόταν ληστεία. Παραδοχές που λύνουν οριστικά όλα τα ζητήματα που επί τρεισήμισι χρόνια ήταν ένας επιβαρυντικός παράγοντας για εμάς κι ένας από0 τους λόγους που λένε ότι ο Ζακ έχει δολοφονηθεί πολλές φορές».

Στιγμές τοξικότητας από την υπεράσπιση των κατηγορουμένων και στοιχεία που πετάχτηκαν στα σκουπίδια

Η δικηγόρος μίλησε για στιγμές μεγάλης τοξικότητας εντός της δικαστικής αίθουσα καθ’ όλη τη διαδικασία μηνών. «Συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων υπερέβησαν τα μέτρα της δεοντολογίας και της ευπρέπειας. Δε μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι οι γονείς ζητούν υπεράσπιση για να βγάλουν λεφτά…» είπε, μιλώντας στο ΤΡΡ, κάνοντας λόγο για βαρύτατες προσβολές για την οικογένεια και για τον θανόντα.

Σημαντικό σημείο που αξίζει να σταθούμε είναι στοιχεία, που όπως υποστήριξε η υπεράσπιση της οικογένειας του Ζακ, πετάχτηκαν στα  σκουπίδια. «Μάρτυρες στην ακροαματική διαδικασία» ανέφερε σχετικά η Κλειώ Παπαπαντολέων, κάνοντας συγκεκριμένα λόγο  για «μάρτυρα που είδε γυαλιά στο πεζοδρόμιο και πεταμένα σ’ έναν κάδο σκουπιδιών». «Ο πρώτος κατηγορούμενος άρχισε να σκουπίζει και να σφουγγαρίζει» είπε, με αποτέλεσμα να είναι λογικό να πεταχτούν στοιχεία από τον ίδιο στον κάδο. «Το ένα μάλιστα σίγουρο είναι η πέτρα που ο ίδιος ο κατηγορούμενος πέταξε στον Ζακ και την πήγε στα σκουπίδια. Το έχει πει» συμπλήρωσε.

Κοινή γραμμή των δύο κατηγορουμένων και των αστυνομικών – Πέπλο συγκάλυψης

«Η προσέγγιση των δύο πολιτών και των αστυνομικών ήταν κατ’ ουσίαν ίδια, όπως και η μεταχείριση και ο τρόπος επέμβασης στον Ζακ. Η ενότητα αυτή συνεχίστηκε και στην υπεράσπιση. Ακολουθήθηκε ενιαία, συμπαγής, αδιαφοροποίητη γραμμή. Οι αστυνομικοί στοιχίστηκαν πίσω από την αντικοινωνική βία των δύο πρώτων κατηγορουμένων. Αν κάποιος έμπαινε στην αίθουσα και δεν ήξερε ποιος υπερασπίζεται ποιον, δε θα μπορούσε να το διακρίνει» τόνισε η Κλ. Παπαπαντολέων και υπογράμμισε πως «η αστυνομία δε μπόρεσε τόσους μήνες να μας πει τι έγινε πριν φτάσουν, αδυνατούσαν οι αστυνομικοί να το περιγράψουν, ονοματίσουν, αξιολογήσουν…».

Η μία εκ των δικηγόρων της οικογένειας του Ζακ, τον χαρακτήρισε ως «έναν άνθρωπο που ούτε ως άμυνα δεν ήταν επικίνδυνος». Όπως εξήγησε και πάλι, σχολιάζοντας όσα όλοι είδαμε στο βίντεο της βάρβαρης διαχείρισής του, «αυτός ο άνθρωπος από τη στιγμή που τον χτυπάνε και πέφτει κάτω, δεν ξανακουνιέται». «Οποιαδήποτε κίνηση είναι από την κακομεταχείριση που του κάνουν» επισημαίνει. Μια κακομεταχείριση και μια υπεράσπιση από την πλευρά των αστυνομικών που θύμισε την τραγική κατάληξη του Τζορτζ Φλόιντ. Μόνο που σ’ εκείνη την περίπτωση, οι αστυνομικοί τιμωρήθηκαν. Η εισαγγελική πρόταση για την περίπτωση του Ζακ τους αθωώνει και βρισκόμαστε εν αναμονή της τελικής απόφασης.

Ένα ακόμα σκοτεινό σημείο στην υπόθεση που καλύφθηκε ήταν ο άνθρωπος με το κίτρινο μπλουζάκι. Φαίνεται σε όλες τις φάσεις: στον Βενέτη, στο κοσμηματοπωλείο και στη σύλληψη του Ζακ. Κρατούσε γκλοπ. «Είναι περίεργος ο ρόλος του και που δεν μπόρεσαν να τον βρουν. Δεν τιμάει ούτε τις αστυνομικές ούτε τις δικαστικές αρχές να μη μπορούν να βρουν έναν απλό πολίτη να καταθέσει. Είναι κάπως απογοητευτικό» σχολιάζει η Κλ. Παπαπαντολέων, μιλώντας για έναν άνθρωπο που «είναι παρόν σ’ όλη αυτή την εγκληματική συμπεριφορά». Θυμίζουμε πως η Αν. Παπαρρούσου είχε πιο αιχμηρά σχολιάσει πως ίσως ήταν σκόπιμο να μην εμφανιστεί να καταθέσει και να υπάρχει κάλυψή του.

Συστηματική ατιμωρησία της αστυνομικής αυθαιρεσίας

Τα δύο κομβικά σημεία είναι να αλλάξει η κατηγορία σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και να υπάρξουν δίκαιες ποινές για τους αστυνομικούς στο περιστατικό. Για το πρώτο κομμάτι, η Κλ. Παπαπαντολέων σχολιάζει: «Ενώ την παρουσίασαν ως μια δίκη ιατροδικαστών, αυτό ήταν το δικό τους μοτίβο, ένας ήρθε από την πλευρά τους και δεν κατόρθωσε με στέρεο κι επιστημονικό, ιατροδικαστικό τρόπο να πει πώς πέθανε ο άνθρωπος. Δεν κατάλαβα ποια ήταν η εξήγηση που δίνει».

Όσο για τους αυτόπτες μάρτυρες που κατέθεσαν, τόνισε πως «κάνουν “τικ” σε όλα τα κουτάκια του ενδεχόμενου δόλου από τα συντονισμένα, επαναλαμβανόμενα χτυπήματα και από το ότι πλήττουν το κεφάλι του σε τζάμια και πεζοδρόμια και οι άλλοι φωνάζουν “σταματήστε, θα τον σκοτώσετε”…».

Από την άλλη, η αστυνομική αυθαιρεσία και βαρβαρότητα δεν είναι ελληνικό ίδιον, αλλά το ότι διαχρονικά και συστηματικά μένει ατιμώρητη είναι ελληνική ιδιαιτερότητα, όπως παρατηρήσαμε όλοι στη συζήτηση. «Συστηματική ατιμωρησία διαχρονικά και δομικά» είπε η Κλ. Παπαπαντολέων και συνέχισε: «Η ελληνική πολιτεία αρνείται να θεραπεύσει την αστυνομική αυθαιρεσία. Αυτό ενισχύει την αστυνομική βία. Τους λέει “θα είστε κακοπληρωμένοι, ανεκπαίδευτοι και το αντιστάθμισμα είναι ότι δε θα τιμωρήστε, θα σας λέμε μπράβο τα κάνατε εξαιρετικά”, κι αυτό το περιθάλπει ο δικαστικός μηχανισμός».

Αναμένεται στις 3 Μαΐου η τοποθέτηση της υπεράσπισης των αστυνομικών και την ίδια μέρα ή στις 4 Μαΐου η τελική απόφαση.