«Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση, υπάρχει άσπρος καπνός», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος την Τρίτη στις 6 το πρωί και μετά από τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων – διάρκειας 12 ωρών – με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Πρόκειται για μια «προκαταρκτική τεχνική συμφωνία», η οποία «ανοίγει» τον δρόμο για τις συζητήσεις για το χρέος και τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). Οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν, σύμφωνα με το Reuters, αφορούν τα εργασιακά τα ενεργειακά καθώς και τις περικοπές συντάξεων και την αύξηση των φόρων.
 
Ο Ευ.Τσακαλώτος δήλωσε βέβαιος πως τώρα θα προχωρήσει και η συμφωνία για το χρέος διότι δεν υπάρχει η δικαιολογία της απουσίας συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση.


«Αμοιβαίοι συμβιβασμοί»

Παράλληλα, υποστήριξε ότι υπήρξαν αμοιβαίοι συμβιβασμοί και πως «με μερικά πράγματα είμαστε ευχαριστημένοι, με μερικά πράγματα είμαστε λιγότερο ευχαριστημένοι». Πρόσθεσε πως «έγιναν και θετικά πράγματα, στο επίπεδο του ότι δεν μας ζήτησαν επιπλέον μέτρα για το 2018 και ότι κερδίσαμε πως αρκετές επιχειρήσεις που ήταν στο ΤΑΙΠΕΔ πηγαίνουν στην ΕΔΗΣ (υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων), όπου υπάρχει μια εντελώς διαφορετική λογική, όπως έγινε με τα αεροδρόμια».


Ειδικά για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, είπε πως «υπάρχει μια διεύρυνση και στις τουριστικές περιοχές και στους τουριστικούς μήνες».

Το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 «είναι σε παρενθέσεις και στα δύο κείμενα (σ.σ. το MOU με την ευρωπαϊκή πλευρά και το MEFP με το ΔΝΤ)», διότι στο πλαίσιο της συζήτησης για χρέος αποτελεί «την άλλη όψη του νομίσματος. Καθώς, αυτή η συζήτηση δεν γίνεται στο δικό μας επίπεδο (σ.σ. σε επίπεδο τεχνικών αποστολών), γίνεται στο επίπεδο του Eurogroup όπου είναι τα κράτη-μέλη και το ΔΝΤ», ανέφερε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι σχετικά με το αφορολόγητο που θα εφαρμοστεί στο πακέτο των μέτρων το 2020, αυτό, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, θα κυμαίνεται από 5.700- 6.600 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τα νομοσχέδια για τη συμφωνία και τα μέτρα- αντίμετρα θα κατατεθούν στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να έχουν ψηφιστεί έως τις 13 Μαΐου. Επίσης, τα νομοσχέδια θα μεταφραστούν και θα σταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να συνταχθεί η «Έκθεση Συμμόρφωσης», η οποία θα συζητηθεί αρχικά στο Euro Working Group και στη συνέχεια στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει και τη δόση των 7 δισ. ευρώ.

Η τελική συμφωνία, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, περιλαμβάνει και περικοπή στις επικουρικές συντάξεις με το μέσο εισόδημα από συντάξεις να διαμορφώνεται στο 9%, ενώ η μέγιστη περικοπή σε κύριες και επικουρικές θα φτάσει στο 18%. Η μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα, θα ισχύσει όχι μόνο για τους συνταξιούχους, αλλά για το σύνολο του πληθυσμού της χώρας. Στα 1.250 ευρώ η έκπτωση φόρου από το 2020, ενώ δεν αλλάζει το όριο στις ομαδικές απολύσεις.

Μαξίμου: Δύσκολη συμφωνία αλλά με θετικά μέτρα

 
Στους στόχους τη επόμενης ημέρας μετά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης επικεντρώνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.
 
Στην πρώτη τους αποτίμηση μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι κλείνει ένας κύκλος αβεβαιότητας που ήταν ανασταλτικός παράγοντας για την οικονομία, ενώ ταυτόχρονα εκτιμούν ότι η οικονομία θα βελτιωθεί και πολλά από τα μέτρα για το 2019 δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν.
 
Υπάρχει ταυτόχρονα η παραδοχή ότι πρόκειται για έναν επώδυνο συμβιβασμό, μέσα από μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση. Και σημειώνουν ότι υπάρχουν και πράγματα που δεν ήταν ευχάριστα αλλά θα πρέπει να την κρίνουμε στο σύνολό της.
 
Με το κλείσιμο της συμφωνίας, η κυβέρνηση θα θέσει στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών της το σχέδιο για την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων, αναφέρει η ΕΡΤ.

Υπ. Εργασίας: Κλείδωσαν τα θετικά μέτρα για το 2019

 
Κλείδωσαν τα θετικά μέτρα, τα οποία θα ισχύσουν παράλληλα με τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, το 2019, εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών.
 
Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των θετικών και αρνητικών μέτρων για την περίοδο για μετά το τέλος του προγράμματος, το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας τόνισε ότι, για το 2019, το 1% θα προέρχεται από τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, ενώ τα αντίστοιχα θετικά μέτρα, ύψους 1%, για την ίδια χρονιά.

«Καταλήξαμε σε προκαταρκτική συμφωνία με τις ελληνικές αρχές» – Κοινή δήλωσή των θεσμών

Σε μια προκαταρκτική συμφωνία που θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης κατέληξαν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών με τις ελληνικές αρχές, επισημαίνουν σε κοινή τους δήλωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ.


Ντάισελμπλουμ: Ανοίγει ο δρόμος για τις συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους

Ανοίγει ο δρόμος για τις συζητήσεις, τις επόμενες εβδομάδες, για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, επισημαίνει, μέσω Twitter, o πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής: «Καλωσορίζω την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας στο πακέτο πολιτικής. Το πακέτο αυτό θα συμπληρωθεί με τις συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες για μια αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».